Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skrytá esa AMD: Bulldozer a Bobcat

20.10.2010, Petr Štefek, technologie
Skrytá esa AMD: Bulldozer a Bobcat
Dnes se podíváme, co na nás připravilo AMD pro konec tohoto roku a rok následující. Nebudu přehánět, pokud označím příchod nových architektur za revoluci pro celé AMD. Po mnoha letech se dočkáme něčeho opravdu nového a pravděpodobně také výkonného.
AMD se spolu s architekturou Bulldozer vydalo cestou modulární architektury, která jde s úpravami využít v libovolném segmentu desktopových procesorů, kde se s úspěchem prodávají různě taktované procesory s různě velkou cache a počtem výpočetních jader. Podobně postupoval Intel s návrhem Nehalemu, který dal základ mnoha desktopovým procesorovým řadám Intel Core iX.


Základní modul Bulldozeru

Základem architektury Bulldozer je modul, který integruje dvě nezávislá celočíselná výpočetní jádra a jedno sdílené FPU (Floating Point), které dokáže zpracovávat instrukce z dvou nezávislých vláken. Celkově je blok, co se týká velikosti, mnohem menší než dual core, kde jsou všechny výpočetní jednotky duplikované.

Pokud se týká výkonu podobného řešení, dostanete vyšší výkon než u samostatného single core procesoru (využívajícího HyperThreading) ale logicky také o něco menší než v případě plnohodnotného dual-core. Proč tedy tolik povyku, když výkony jsou někde napůl cesty k dual-core? Inu, celá věc tkví v tom, že pokud do modulu přidáte jedno celočíselné výpočetní jádro, tak se plocha jádra zvedne pouze o 12 %. Pokud tedy vytvoříte např. quad-core procesor, jeho plocha bude větší celkově také o cca 12 %, ale výkon ve vícevláknových celočíselných výpočtech zaznamená značný nárůst.



AMD bude propagovat podobné řešení, ale poněkud chytřeji, protože procesor vybavený jedním modulem bude velmi pravděpodobně vydávat za běžné dual-core a takový high-endový procesor se čtyřmi moduly bude označen jako 8-core. Čtenář jistě bude v naprosté většině považovat tento strategický krok za menší podvůdek, ale pravdou je, že podobné 8-core může být cenově na úrovni střední třídy Intelu a pohled na podobný produkt se pak musí náležitě změnit. Celkově ale rozhoduje aplikační výkon a je zcela jedno, co je uvnitř procesoru a co říká výrobce. SMT (HyperThreading) v běžných procesorech způsobuje často špatné vytížení všech výpočetních zdrojů, které zahálí a jsou v procesoru v dané situaci k ničemu. AMD tvrdí, že u Bulldozeru tomu bude jinak.


8jádro AMD Bulldozer

Pokud jsme byli doposud zvyklí na 40nm výrobní proces u procesorů Phenom II, pak se u Bulldozeru připravte na 32nm, který zajistí GlobalFoundries, což je bývalá divize AMD, jež disponuje továrnami na výrobu čipů. Zde je asi největší odlišnost od jader Bobcat, které bude překvapivě vyrábět TSMC. Velmi pravděpodobně AMD zvolilo podobný postup s ohledem na své vlastní kapacity a náklady na výrobu. Výtěžnost procesorů na 32 nm bude třeba hlídat a TSMC zvládne 40nm Bobcat levou zadní.