Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skrytá esa AMD: Bulldozer a Bobcat

20.10.2010, Petr Štefek, technologie
Skrytá esa AMD: Bulldozer a Bobcat
Dnes se podíváme, co na nás připravilo AMD pro konec tohoto roku a rok následující. Nebudu přehánět, pokud označím příchod nových architektur za revoluci pro celé AMD. Po mnoha letech se dočkáme něčeho opravdu nového a pravděpodobně také výkonného.
Na rozdíl do procesorů (jedná se o SoC) Bobcat, které uvidíme na trhu již koncem tohoto roku v některých zařízeních, je příchod desktopových procesorů Bulldozer prozatím neznámý. AMD nám říká pouze fakt, že to bude někdy v průběhu roku 2011, takže neznáme ani zdaleka typy modelů nebo jejich frekvence či počty samotných jader. Když se podíváme na současnou řadu procesorů AMD, která díky cenám může konkurovat rodině Core iX a faktu, že nová architektura Sandy Bridge bude na trhu až na začátku příštího roku, tak by AMD nemělo zaspat a přinést nám „Bulldozery“ dříve než v polovině roku 2011.

Bulldozer i Bobcat představuje pro AMD tolik potřebnou novou krev do procesorových řad, které by mohly opět soupeřit s procesory Intelu a nutit procesorového giganta ke snižování cen. Pokud si chcete postavit low-endový nebo středně výkonný domácí počítač, pak AMD nabídne poměrně pestrou paletu levných řešení. Pokud začnete hledat opravdový výkon, tak se dostáváte na tenký led, kde s vámi budou bruslit pouze výše taktované procesory Phenom II X6, které však ani po přetaktování nebudou nijak vážně ohrožovat špičkové modely Intelu Core i5/7, o six-core Gultown nemluvě.



Na druhou stranu můžeme čekat na papíře velmi povedené Bobcaty, tedy jádra určená pro levná zařízení, kterým přináší dosud upíranou funkčnost out-of-order. Tato architektura má ambice zatopit i dražším CULV platformám Intelu pro mini notebooky, kde se hledí především na spotřebu a mobilitu. Za jádry Bobcat se skrývá platforma Ontario, která se zdá být tím pravým mezičlánkem mezi platformami Intel Atom a Nvidia ION. Bude totiž disponovat nejen schopným CPU, ale také GPU. Pravděpodobně nebude důvod, proč by se i u nejlevnějších zařízeních nedala spustit aplikace využívající 3D akceleraci.

Otázkou zůstává, jaká bude dostupnost obou nových řešení AMD. Není totiž bez zajímavosti, že Bobcat bude vyrábět TSMC, které má už svůj 40nm výrobní proces odladěný. Můžeme se s jistotou domnívat, že díky poměrně malé komplexnosti čipu bude jeho výroba bez problémů. Pokud se podíváme na Bulldozer, pak se musíme obrátit GlobalFoundries, které vzniklo odštěpením výrobních závodů od AMD. U Bulldozeru bude práce AMD pravděpodobně podstatně obtížnější, zvlášť pokud vezmeme v úvahu 32nm výrobní proces a podstatně větší komplexnost. Můžeme zde ale očekávat poměrně bezproblémovou výrobu, kterou nelze v žádném případě srovnávat s výrobou GPU, které je podstatně komplexnější.



Bulldozer se postaví přímo proti procesorům architektury Intel Sandy Bridge, kterou jsme si představili v nedávném článku. Boj to bude nesnadný a je velmi pravděpodobné, že výkonnostní vedení bude stále v rukou high-endových procesorů Intel. AMD ale může bojovat se svými 4-8 jádrovými Bulldozery hlavně v mainstreamu, který nás také nejvíce zajímá. Těšit se však musíme až na rok 2011, který ukáže, zda má AMD před sebou světlejší zítřky a neukrojilo si všemi svými projekty (AMD Fusion nebo AMD Radeony) příliš velký krajíc. Vždyť jeho soupeři není nikdo jiný než samotný Intel a Nvidia.