Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Solidní disky (SSD) opět v akci

5.8.2009, René Pfeifer, recenze
Solidní disky (SSD) opět v akci
Jak pokročil překotný vývoj SSD disků od října loňského roku? Jak pokračuje závod o výkonnostního krále? Na tyto i další otázky odpovíme v následujícím testu, kde se utkají moderní SSD se zástupci klasických pevných disků. Nechť souboj započne.
I když je náš vzorek poměrně různorodý, použili jsme pro všechny zástupce stejný průběh testů na jedné sestavě. Vyniknou tak přednosti jednotlivých polovodičových disků a na závěr se můžeme pokusit o přepočet výkonu na cenu.

Testovací sestava:

Základní deskaGigabyte EP45-UD3P (P45, ICH10R)
ProcesorIntel Celeron D 346
Operační paměťOCZ Reaper HPC 1066 MHz 1024 MB
Grafická kartaGigabyte GV-RX80L512V (Radeon X800 XL 512MB)
ZdrojChieftec GPS-500AB A (500 W)
SkříňCooler Master Mystique 632
OSWin XP Prof CZ SP3


Postup testů



HDTach

Tento rychlý a přehledný test jsme nastavili na 32MB zóny a SSD disky jsme s ním projeli hned dvakrát – jednou na začátku a podruhé ke konci, kdy byly disky naformátovány a obsahovaly cca 10 GB dat. Chtěli jsme tak zjistit, zda se nějak liší výkon prázdných a data obsahujících disků.


Crystal Disk Mark

Zahřívací testy sekvenčního a náhodného čtení a zápisu jsme ponechali na dalším z rychlých a jednoduchých testů. Abychom vás nezavalili dlouhou sérií výstupů a výsledků, které Crystal Disk Mark nabízí, vybrali jsme jednu sekvenci - pět opakování testovací velikosti 1000 MB. Disky musí být před spuštěním testu naformátovány.





H2Benchw

Důkladné otestování našich zástupců jsme nechali na objektivním benchmarku H2Benchw. Z jeho šesti simulací reálného použití jsme do testu použili tři – test propustnosti, test přístupové doby a test aplikačních profilů, kterému budeme přikládat největší váhu.


FC-Test

Aplikační testy na závěr doplnila jednoduchá simulace práce se soubory FC-Test. Utilita nabízí pět vzorových dat pro napodobení situací instalace (414 souborů/ 575 MB), práce s ISO (3 soubory/ 1600 MB), práce s MP3 (271 souborů/ 990 MB), práce s programy (8504 souborů/ 1380 MB) a práce s Windows (9006 souborů / 1060 MB). Tyto sady dat lze vytvořit, přečíst a zkopírovat na předem připravené oddíly.

Je jisté, že nás čeká mnoho grafů a tabulek, proto nastartujeme své paměťové buňky a s chutí do toho.