Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Solidní disky (SSD) opět v akci

5.8.2009, René Pfeifer, recenze
Solidní disky (SSD) opět v akci
Jak pokročil překotný vývoj SSD disků od října loňského roku? Jak pokračuje závod o výkonnostního krále? Na tyto i další otázky odpovíme v následujícím testu, kde se utkají moderní SSD se zástupci klasických pevných disků. Nechť souboj započne.

H2Benchw


Pro důkladné protestování čtení a zápisu jsme si pro naše adepty připravili dva druhy testu - objektivní H2Benchw a šikovný Crystal Disk Mark, jejichž výsledky a komentáře si můžeme prostudovat níže.

Většina z vás asi ví, že H2Benchw běhá v příkazové řádce a disky se pro testy zápisu nesmí zformátovat. Zajistí se tak přímý přistup k buňkám či plotnám, proto výstupy z tohoto benchmarku můžeme považovat za objektivní. Nemá smysl porovnávat přístupové doby SSD a HDD, když je jasné, že polovodičové disky mají téměř nulovou a pevné v řádech milisekund. Soustředíme se na přenosové rychlosti disků, konkrétně při sekvenčním čtení a zápisu - střední rychlost bez zpoždění a rychlost opakovaných operací.





V testu průměrné přenosové rychlosti čtení je patrný výrazný rozdíl mezi SSD a HDD. Jediný ze solid-state disků, Patriot, se nedokázal přiblížit hranici 200 MB/s. Nejlépe si vedl disk Intel, který získává navrch díky kombinaci SLC čipu a vynikajícího řadiče. Ve zkoušce zápisu se projevila slabina MLC čipu - pomalejší zápis. Výjimkou je pouze SLC disk Patriot, který zde nestačil ani na pevné disky z našeho výběru. Nejlépe obstál opět Intel, ale skvěle si vedla i novinka od Corsairu.

Zajímavé je srovnání opakovaných operací. Zatímco rotující disky a paměťové s MLC čipem využívají této zkoušky k dosažení svého maxima, SLC zástupci zde ztrácejí. Na hranice svých možností si tak nejlépe sáhly disky A-Data, OCZ a Corsair a předvedly nám, co dokáží za ideálních podmínek.


Crystal Disk Mark


K porovnání sekvenčních a otestování náhodných operací jsme našim adeptům připravili utilitu Crystal Disk Mark. Pro účely testu byl na discích vytvořen jeden oddíl o maximální velikosti. Z více možností nastavení jsme vybrali sekvenci pěti opakování testovací velikosti 1000 MB.







Testy sekvenčního čtení a zápisu se nesly v duchu souboje mezi Intelem a Corsairem, první byl o chlup lepší při čtení, druhý jmenovaný suveréně zvítězil při zápisu, když téměř dosáhl na své papírové maximum 200 MB/s. Za zdatného sekundanta souboje se projevil i disk OCZ. Trochu zarážející je výsledek disku A-Data při sekvenčním zápisu, který těsně dosáhl na svůj dvoutřetinový udávaný výkon. Naopak velmi slusně si v této zkoušce vedl VelociRaptor - síla 10000 otáček se projevila.






Celý test ovládl disk Corsair P128 vítězstvím ve třech zkouškách. ve kterých trochhu překvapivě odsunul Intel X25-E se single-level čipy až na druhé místo. Druhý z SLC disků Patriot Warp byl v konečném hodnocení nejhorší z SSD a skončil patý za diskem A-Data S592. Ten nedokázal vylepšit zaváhání při sekvenčním zápisu. Skvělý výkon při zápisu dat předvedl WD VelociRaptor, ale delší přístupová doba degradovala oba pevné disky při čtení i v celkovém hodnocení.

Kapitolu čtení a zápisu můžeme zakončit konstatováním, že novější solid-state disky s MLC čipem výkonem konečně dohání dříve propastný náskok Intelu, což je s přihlédnutím k cenám dobrá zpráva.