Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SONY Clié PEG-NX70V - Čtvrt kila stříbra hluboko v manažerově kapse

26.3.2003, Tomáš Bobek, recenze
SONY Clié PEG-NX70V - Čtvrt kila stříbra hluboko v manažerově kapse
NX70V patří hned po jeho mladším bratrovi NZ90 mezi to nejlepší, na čem jede Palm OS a co se dá v dnešních dnech vláčet po kapsách. Tedy pokud máte o dost větší než středně velkou kapsu, ale zase na druhé straně do ní nemějte až moc hluboko, jelikož tuhle hračku si z průměrného platu těžko pořídíte. Tak nebo tak, právě máte před sebou další z řady podrobných a tvrdých recenzí fešáků od Sonyho.
Celkový vzhled, největší vychytávky, hardwarové parametry
SONY Clie PEG-NX70V je typickým představitelem své kasty – luxusní a (stále ještě atypický) design, špičkové technické parametry a samozřejmě vysoká cena. To co na celé strojku na první pohled upoutá, je musím to říct, příšerně ohromný a skvělý displej - v plné kráse se vám zjeví v okamžiku, kdy rozevřete “véčko” přístroje.





Váš druhý pohled pak stoprocentně padne na integrovanou klávesnici, přičemž si také zašilháte po čočce integrovaného digifoťáku. Véčko, displej, klávesnice a foťák jsou to nejdůležitější, co na NX70V na první pohled uvidíte. Co není vidět to uslyšíte – nápovědu naleznete na levé straně v podobě jacků pro sluchátka a dálkové ovládání. Nic naplat, tohle je skutečně “personal entertainment organizer”.

Strojek, který jede pod Palm OS 5.0, pohání procesor Intel PXA250 s donedávna pohádkovou frekvencí 200 MHz. Má 16 MB ROM (tomu bych i věřil) a údajně 16 MB RAM. Prdlačky švagrová, ten chudák má přinejlepším 10,6 MB volné RAM, zbytek zabírají pro běžného smrtelníka nevymazatelné soňácké softy. NX70V má dále MemoryStick slot a CompactFlash II slot (užití druhého jmenovaného je však problematické).

Nechybí samozřejmě tlačítka Jog Dial, Back & Hold, dalekonosný infraport a novinkou je vestavěný mikrofon. Již zmiňovaný displej, ke kterému se ještě několikrát vrátím, má rozlišení 320x480 pixelů, hrající celkem 65.536 barvami. Akumulátoru, této veledůležité součásti každého PDA, se budu věnovat také v samostatné kapitole - teď jen prozradím že je lithium-polymerový. Ptáte se co tenhle kombajn nemá? Povím vám to: nemá vodotrysk a Bluetooth. Hanba? Jasně.