Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SONY Clié PEG-SJ33 - Zajímavá buchtička bez šodó v ledasjaké kapse

12.5.2003, Tomáš Bobek, recenze
SONY Clié PEG-SJ33 - Zajímavá buchtička bez šodó v ledasjaké kapse
Boubelka, veselá prdelatá baculka. Určitě ne žádná Julia Roberts, která vás stejně jen využije a odhodí, ale také ne obecní ošklivka, kterou byste ani za boha nevzali do kina nebo na večeři. Jo, řeč je stále o SONY Clié PEG-SJ33, co má trochu teenagerovský vzhled v podobě mírně ulítlého krytu displeje a který jí zároveň dodává ony buchtičkózně zaoblené rubensovské tvary i nějaký ten gram nadváhy. Ty ovšem kryjí vcelku zajímavý hardware střední třídy a takovýto kompletek si už zaslouží vlastní recenzi.
Kapitoly článku:
  1. SONY Clié PEG-SJ33 - Zajímavá buchtička bez šodó v ledasjaké kapse
  2. Pohled ze všech stran, Multimédia a Spotřeba
  3. Co bylo v krabici, Specifikace a Rozsudek
Boubelka kráčí po molu, základní míry, váhy a vzhled

Clié PEG-SJ33 je skutečně nevšední děvče, míšenka solidních a donedávna špičkových technických parametrů Palm OS 4 mašinek, která by ještě před půlrokem bez zachvění řasy pobila konkurenční cokoli, na co byste jí ukázali stylusem. Její technické vnady jsou zahaleny do zajímavých šatečků v podobě neotřelého designu s dominantním, lehce vzrušivě poloprůhledným krytem displeje, až jí člověk odpouští ty místy zbytečné gramy i milimetry. Zdá se jako by to tušila, protože není k mání za nijak přehnaně lidovou cenu. Nechám ji teď chvilku kráčet po předváděcím molu a uvidíme jestli a jak vás zaujme.




Solidní, elegantní korpus vyvedený ve stříbřitém kovu v kombinaci s černým plastem s rozměry 10,8 x 7,3 x 2,2 cm a mírnou nadváhou v podobě 173 g je přikryt poloprůhledným výměnným plastovým víkem v tmavomodré barvě. Osvědčenou a nikoho neurážející námořnickou modř můžete zkusit vyčenžovat i za mnohem odvážnější žlutý přeliv nebo naopak pro večerní příležitosti zaručenou černou klasiku. Zpět k mírám - při bližším pohledu skutečně shledáte, že korpus mašinky je až nezvykle oblý a boubelatý a víko displeje mu přidává další poctivé milimetry. V době, kdy všechny modely (až na některé bagroidní výjimky, pocházející paradoxně ze stejné stáje) závodí doslova o každý gram a milimetr, je to nezvykle odvážný počinek.

Srdce naší SJ-33 tvoří pro toto jaro již sice poněkud zastaralejší, nicméně stále osvědčený Palm OS 4.1, ovšem poháněný ve své třídě výborným procesorem Dragonball Super VZ 66 MHz. Tomu asistuje šikovných 16 MB paměti RAM (a nevšedně rozumných 15 MB volných, tahle holka má konečně zase trochu rozum a ne makovici vymetenou až někde k hranici “deseti mega frý”). Její garderoba je doplněna obvyklou sadou Sony šperků v podobě jog dialu či konektoru sluchátek, svůdně naznačujícím možnost přehrávky MP3.

Co naše vcelku čupr buchtička do výbavy nedostala, je ono v titulku zmiňované šodó neboli kolébka. Ta je nahrazena univerzálním konektorem pro připojení USB a napájecího kabelu – broží, kterou některé její starší sestry dostávaly automaticky věnem. Není rovněž příliš komunikativní, šeptat do ouška ji budete moci jen díky IrDA, protože Bluetooth či dokonce WiFi se tentokrát nekonají.

Zkoumáme zevrubně boubelčin vzhled…

Mašinka se poměrně dobře drží, nicméně je přeci jen trochu cítit, že má v pase o nějaký ten milimetr navíc. Skutečně za to může víko displeje, které je mnohem hlubší, než by bylo třeba a které se podstatně podílí na onom buchtičkózním vzhledu. Co váha? No, má kapsička u košile říká “tohle vydržím”. Ale mezi námi modelkami, trocha bulimie skoro nikoho nezabije a kdyby tahle prdelka vážila o unci či dvě méně a dostala se tak pod 150 nebo snad dokonce 120 g, o dost by jí to prospělo.




Povrchová úprava velmi solidní, osvědčený stříbřitý kov dává jednoznačně punc solidnosti, už rozhodně nepůsobí napůl proletářským “silver bakelitem”, se kterým přišel dnes už praotec této řady Clié, SL-10, lowend jako stehno. Stříbrná se ovšem týká jen toho co vidíme po odklopení displeje, vanička šasi je černý a solidní, nicméně evidentně plast. Stříbrné kování je tedy jakousi majonézou v sendviči mezi vaničkou a krytem displeje. Celkové provedení však působí kladně, mašinka je tím co je a na nic si nehraje. Prostě normální slušná holka, kterou můžete potkat na ulici. Můžete ji klidně sebou vzít na pivo i na obchodní jednání a i přes své pubertálnější víko nebude působit ani nadbytečný rozruch, ani dělat ostudu.

…a věnujeme se podrobněji jejímu krytu

Stylus a jeho tasení dnes ponechám jeho osudu, na té další ze série opuchlých japonských kovových šroubovacích nití s letkou na konci tentokrát není nic zajímavého. To o co tady kráčí je jednoznačně onen dráždivý závoj na kráse naší baculky, plastový kryt displeje.

Kryt se odklápí směrem nahoru a dozadu. Nelze jej odklopit v celém rozsahu 180 stupňů, což občas trošku pochybí. Kryt drží za své packy v poměrně festovním kloubu, který je vybaven pružinkou. Ta zajišťuje pevné zaklopení krytu k šasi přístroje v uzavřeném stavu, kryt (alespoň ten nový) rovněž pevně drží pokud je odklopený – to je důležité pokud Clié nemáte položené na stole, ale držíte v ruce. Kdyby kryt takto pevně nedržel, tloukl by vás přes prsty. To vše naskýtá otázku za jak dlouho se kombinace pružinky a západky v kloubu krytu ochodí. Zatím jsem neměl důvod tvrdit, že mi něco připadá v nepořádku, ale skutečně bych rád před případným nákupem věděl, jako tomu bude i po tisícím rozevření a zavření.

Jak už jsem uvedl – nový kryt je pevně přiklopen na displeji a dokáže jej proto ochránit před typickými útoky okolí jakou jsou klíče, mince, prach a běžné škrábance. Folii pro psaní však z principu nenahradí a přímý útok čímkoli větším a tvrdým samozřejmě nerozchodí – ostatně před tím už varuje sám výrobce. Prostě a jednoduše nevkládejte do krytu přehnané naděje. I když působí dost solidním dojmem, je poměrně tlustý a rozhodně nevypadá jako víčko od pařížského salátu, odpověď zní ne, na pořádném hardcase zde rozhodně neušetříte. Kryt je zajímavý, atraktivní a příjemný, ale určitě ne nepoškrabatelně opancéřovaný a na titanovém závěsu. Berte to takto a nebudete z něj zklamáni.





Pokud už kryt v horším případě nepřežije útok okolí a nebo v tom lepším případě chcete jen změnit jeho barvu, máte možnost - kryty jsou výměnné. Na SonyStyle.com jsou v současné době nabízeny tři barevné varianty (modrá, žlutá a černá) v ceně 15 USD za kus – tedy o dost dražší než puberťácký housing na mobil.



Poslední zajímavost – kryt je poloprůhledný. Je pod ním vidět relativně dobře displej (samozřejmě v konkrétním barevném tónu) – všechny informace jsou však čitelné. Vidět, a to velmi efektně, je pod ním i ledka umístěná mezi tlačítky Up/Down, která má na starosti mimo jiného i tichý alarm. V kombinaci se zavřeným krytem a jog dialem je možné vydolovat z Clié určité informace, ovšem pokud přijde řada na tlačítka aplikací, kryt musí nahoru.