Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony VAIO S: nadupaný maratonec

5.5.2011, Jan Vítek, recenze
Sony VAIO S: nadupaný maratonec
Dnes si představíme mobilní a tenký notebook Sony VAIO S, který dorazil v "plné palbě" s rozsáhlým příslušenstvím. Kromě toho jsme se také už od Sony dočkali aplikace nové platformy Huron River a těšit se můžeme rovněž na kvalitní zpracování.
Sony si na jarní sezónu připravila hromadu nových notebooků, mezi něž patří řady YB, F a také S, z níž pochází dnes testovaný model VPCSB1V9E/B. Jedná se o malý 13,3" notebook vyrobený především z hořčíkových slitin a také z hliníku. Sony také upravilo celý design, který označuje jako Full Flat. V praxi se to projevuje naprosto plochým krytem displeje a nízkou tloušťkou, která nedosahuje ani jednoho palce.


Notebook došel zabalený v prosté černé krabici se světlými popisky, na níž je zajímavé to, že ji můžete i s vnitřními krabičkami pro příslušenství složit to tvaru šanonu a ten zastrčit třeba mezi knihy.



Nyní se podívejme na specifikace notebooku Sony VAIO S (VPCSB1V9E/B):

Model
Sony VAIO S (VPCSB1V9E/B)
Procesor
Intel Core i5-2410M
Frekvence apod.
2,3 GHz (až 2,9 GHz), 3 MB Smart Cache, 35W TDP
Čipová sada
Intel HM65 Express
RAM
4 GB DDR3-1333 MHz (podpora až 8 GB)
Pevný disk
500 GB - Hitachi HTS545050B9SA00
Úhlopříčka displeje
13,3 palce
Rozlišení displeje
1366 x 768 pixelů, VAIO Plus, matný
Grafická karta
AMD Radeon HD 6470M + Intel HD
Zvuková karta
Realtek High Definition Audio
Intel Display Audio
Mechanika
Optiarc DVD-RW (AD-7930V)
Reproduktory
stereo
Zvukové vstupy/výstupy
1x 3,5mm jack
Polohovací zařízení
touchpad + 2 tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
1x USB 3.0, 2x USB 2.0
Výstup na externí monitor
D-Sub, HDMI
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ne
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
Memory Stick, Secure Digital
Bluetooth
Bluetooth standard 2.1 + EDR
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Wi-Fi 802.11b/g/n (Intel WiFi Link 1000 BGN)
Qualcomm Gobi 2000 Mobile Broadband (WWAN)
Modem
ne
LAN
Gb Ethernet - Realtek PCIe GBE
Webkamera
0,3 Mpix (640 x 480)
Speciální výbava
bezdrátová myš
brašna
přídavná baterie VGP-BPSC24 (11,1 V - 4400 mAh / 49 Wh)
podsvícená klávesnice
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
VGP-BPS24 - Li-ion - 11,1 V - (4400 mAh / 49 Wh)
Deklarovaná výdrž baterie
až 7 hodin na základní baterii
Rozměry
331 x 225 x 24 mm
Hmotnost
1,75 kg
Operační systém
Microsoft Windows 7 Professional 64bit

Na 13,3" notebook jde tedy vskutku o slušnou výbavu založenou na nové generaci procesorů Intel Core "Sandy Bridge", v této podobě konkrétně modelu Core i5-2410M pracujícího téměř až na 3 GHz. Tomu sekundují už standardní 4 GB paměti DDR3 RAM, 500GB pevný disk od Hitachi a také grafická karta AMD Radeon HD 6470M. Tu můžeme pomocí speciálního přepínače deaktivovat a práci ponechat na integrovaném GPU Intel, díky čemuž z baterek dostaneme na cestách lepší výdrž. Nakonec do notebooku Sony zvládlo vměstnat také optickou mechaniku DVD.

Co se týče rozhraní, pak se můžeme těšit na tři porty USB, z nichž jeden je nejnovější verze 3.0, pak se nezapomnělo na digitální obrazové rozhraní HDMI, čtečku karet pro SD a samozřejmě i firemní Memory Stick. Datová rozhraní zahrnují gigabitový Ethernet, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth je bohužel stále verze 2.1, ovšem na cestách nám může posloužit modul Qualcomm Gobi 2000 pro mobilní širokopásmové připojení.

Velmi zajímavá je v tomto případě nabídka příslušenství. K notebooku jsme totiž dostali také bezdrátovou mobilní myš, jednoduchou černou brašnu a také přídavnou baterii, která kopíruje tvar notebooku a zdvojnásobí kapacitu hlavní baterie, a tedy i výdrž. O té se výrobce ve své webové prezentaci zmiňuje jako o sedmihodinové a i jiné zdroje mluví o výdrži až 7 hodin na hlavní baterii, což by se s přídavnou mělo zdvojnásobit. Můžeme se tedy těšit na velmi vysokou hodnotu.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je tedy velmi široké, ovšem také volitelné, takže za něj zaplatíme nějaké peníze navíc. To tedy výrobce explicitně udává v případě přídavné baterie a o myši a brašně nepíše vůbec. Podívejme se nejdříve na baterii, která zabere stejnou plochu jako notebook, takže jej defacto o cca centimetr zvýší.



Upíná se pomocí čtyř pacek, což je dílem okamžiku, a zajištěna je pomocí dvou západek, tedy podobně jako hlavní baterie u řady jiných notebooků, ovšem paradoxně ne u tohoto (viz další kapitola). Přídavná baterie však pouze VAIO S nezvýší, ale také mu trošku ucpe otvory pro nabírání čerstvého vzduchu. Ovšem na cestách asi nebudeme jeho procesor honit na 100 %, tak to tolik nevadí.



Brašna VGP-CKS3 je velmi jednoduchá, takže nám nabídne místo pro notebook, jeho příslušenství a tím to hasne. Její stěny jsou však vyztuženy plastem, díky němuž budou notebook uvnitř dobře chránit před nárazy zboku.



Bezdrátová myška VGP-BMS10/B je vybavena rozhraním Bluetooth, s jehož pomocí se připojí i na vzdálenost několika metrů, což je více, než na cestách potřebujeme. Pracuje na dvě baterie AAA (výdrž cca měsíc a půl), které výrobce dodává v balení, její rozměry jsou 87 x 50 x 23,4 mm a hmotnost 90 gramů.



Myš nemá zrovna ergonomický design, ale aspoň se tak hodí pro praváky i leváky. Vyrobena je z černého plastu a na svém hřbetu má kryt tlačítek z broušeného hliníku. Ten je možné snadno odklopit, čímž si nejen zpřístupníme tlačítka, ale také zapneme samotnou myš.



Objeví se také malé kolečko z měkké gumy a před ním nezbytná kontrolka.



Ještě si ukážeme její spodní část s odklopeným krytem baterií, nad nímž je vpravo laserový senzor a vlevo tlačítko Connect pro připojení k rozhraní Bluetooth 2.0.



A nakonec Sony dodává také nezbytnosti, mezi něž zařadíme tištěné materiály a především napájecí adaptér.






Napájení


Doma tedy budeme používat zmíněný adaptér, jenž se honosí specifikacemi 19,5 V a 4,7 A, a tedy výkonem přes 90 W. Ten by měl na danou sestavu stačit a sekundovat mu bude primární baterie Sony VGP-BPS24 se specifikacemi 11,1 V - 4400 mAh / 49 Wh.



Ta není jako u jiných notebooků pouze zasunuta do těla VAIO S a netvoří jeho povrch. Umístěna je vepředu pod vnějším krytem, ovšem její výměna je také snadná.


Operační systém a software


Jako operační systém byly v tomto případě využity Windows 7 Professional v 64bitové verzi, což ukazuje na to, že jde o notebook určený především pro podnikové účely. Co se týče dalšího software, pak web výrobce nám nabízí následující výčet:
  • Portál řešení - Brána VAIO
  • Podpora - VAIO Care
  • Utility - VAIO Transfer Support, VAIO Update, VAIO Smart network
  • Aplikace Office - Adobe Reader 9, Microsoft Office Starter 2010
  • Zabezpečení a zálohování - Bezplatný software McAfee, zkušební verze aplikace Norton Online BackUp
  • Internet - Prohlížeč Google Chrome (výchozí), Internet Explorer 8

To vše napovídá, že by předinstalovaný systém nemusel být přeplácán různými aplikacemi, jako tomu mnohdy je u jiných výrobců.