Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony VAIO S: nadupaný maratonec

5.5.2011, Jan Vítek, recenze
Sony VAIO S: nadupaný maratonec
Dnes si představíme mobilní a tenký notebook Sony VAIO S, který dorazil v "plné palbě" s rozsáhlým příslušenstvím. Kromě toho jsme se také už od Sony dočkali aplikace nové platformy Huron River a těšit se můžeme rovněž na kvalitní zpracování.

Vnější zpracování


VAIO řady S je decentní malý notebook vyrobený z velmi kvalitních materiálů a po jeho prozkoumání lze říci, že Sony svou práci vůbec neodfláklo a předložilo nám kompaktní a dobře vyrobený stroj, u nějž se místem rozhodně neplýtvalo. Horní panel kryjící displej je vyrobený z hořčíkové slitiny, pouze přední pruh s logem výrobce, za nímž se jako obvykle nachází anténa bezdrátového rozhraní, je plastový. Uprostřed zcela rovného a dostatečně pevného víka pak málo lesklé logo značky VAIO a vzadu vykukuje dlouhý kloub displeje.


- klikněte pro zvětšení -

Notebook při pohledu zespodu ukáže své další kovové části šasi, kde můžeme identifikovat velký přední panel, pod nímž se nachází baterie a další komponenty a jenž drží pouze za dva šroubky, ale zato pevně. Pak tu jsou dvě vylupovací krytky z měkké pryže, pod nimiž je jednak konektor externí baterie a také konektor pro dokovací stanici a nakonec máme k dispozici pod plastovým panýlkem také slot pro SIM kartu.


- klikněte pro zvětšení -

Veškeré porty až na konektor headsetu se nachází na pravé straně, z čehož nebudou mít velkou radost praváci, kterým bude v rozmachu s myší bránit množství připojených kabelů. Zato leváci se mohou radovat, neboť mají na "své" straně v podstatě pouze optickou mechaniku.

Na pravém boku tedy najdeme nejdříve dva sloty pro karty Memory Stick a Secure Digital. K té druhé je až nebezpečně blízko umístěn otvor pro zámky Kensington. Dále pokračujeme s obrazovými rozhraními D-Sub a HDMI, pak tu jsou tři porty USB, z nichž jeden můžeme díky modrému jazýčku neomylně identifikovat jako verzi USB 3.0 a výčet zakončíme ethernetovou přípojkou a kulatým napájecím konektorem, nad nímž je tenká kontrolka.



Na druhé straně to pak je opravdu pouze 3,5mm jack a u něj optická mechanika. Ta ani nemá na sobě tlačítko pro vysunutí, neboť to se nachází nad klávesnicí (přesněji nad klávesou Escape). Z tohoto pohledu je také dobře vidět štíhlý profil notebooku VAIO S.



Přední hrana také není nezajímavá. Má na sobě jednak zelenou kontrolku zapnutého bezdrátového rozhraní, pod níž je příhodně umístěn jeho vypínač a pak tu jsou dvě kontrolky pro baterii a práci pevného disku. U loga Sony na víku také vysvítají okraje dvou tlačítek touchpadu, která jsou tak posunuta až k samotnému okraji základny.


- klikněte pro zvětšení -

Z opačné strany můžeme vidět pouze dlouhý kloub displeje, ovšem pod ním je výdech chlazení, který se nevešel nikam jinam. Je to podobné zpracování, jaké využívají i notebooky MacBook Pro a dle mého názoru jde o jedno z nejlepších řešení. Uvolněný prostor na bocích se totiž může využít smysluplněji a teplý vzduch také nebude obtěžovat uživatele.


- klikněte pro zvětšení -


Vnitřek notebooku


Tenký displej je svým podlouhlým kloubem držen ve stabilní poloze a rozevřít se může do standardního úhlu, tedy cca 135°. Displej o úhlopříčce 13,3" ke v rámu trošku utopen a mám pocit, že by s využitím jiného modelu s poměrem stran 16:10 nebyl problém. Dnes jsou ale moderní displeje s poměrem stran 16:9, které mají ve světě 13" až 15,6" notebooku většinou rozlišení 1366 x 768 a s tím mnoho nenaděláme. Alespoň že zde je toto rozlišení dostatečně vysoké.


- klikněte pro zvětšení -

Webkamera je na svém obvyklém místě v horní části rámu, ale co ostatní prvky? Ty nejzajímavější se nachází nad klávesnicí typu Chiclet, která je mimochodem podsvícená, což zahrnuje i prosvícené české znaky. Zde by si měl Logitech vzít příklad. Podsvícení klávesnice mimochodem reaguje na přítomnost uživatele, takže se stačí nad notebook nahnout a klávesnice zapné své bílé LED. Současně počítač využívá stejný senzor i pro nastavení jasu displeje.



Nad touto klávesnicí tedy najdeme jednak již zmíněné tlačítko pro otevření dvířek mechaniky (nad Esc), pak tu jsou dva úzké otvory, za nimiž můžeme tušit levý reproduktor a hned vedle přepínač mezi režimy STAMINA a SPEED. Právě ten bude mít na starost přepínání mezi samostatnou kartou AMD Radeon a integrovaným GPU Intel.



Následně tu máme tři kontrolky Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock a na druhé straně pak hlavní vypínač podsvícený zeleně či oranžově a tři již známá tlačítka ASSIST, WEB a VAIO.
  • Assist – zapne aplikaci VAIO Care s nápovědou pro uživatele, podporou a funkcemi pro zálohování a obnovení systému.
  • Web – slouží k rychlému přístupu k internetovému prohlížeči z vypnutého režimu a k otevření webového prohlížeče v systému Windows
  • VAIO – je programovatelné v utilitě VAIO control center (ve výchozím režimu spustí aplikaci Media Gallery)

A nakonec nám Sony nabídne touchpad s příjemným matným povrchem, jenž je na 13,3" přístroj celkem velký a dvě tlačítka, mezi nimiž je čtečka otisků prstů.


- klikněte pro zvětšení -

Pod odnímacím krytem je prostor především pro baterii, vedle níž se vešel ještě pevný disk. Přesně takto to mají právě i MacBook Pro. Nad pevným diskem ještě uzříme operační paměť v jednom modulu, takže rozšíření na 8 GB je velmi snadné.


- klikněte pro zvětšení -

I vnitřek notebooku tedy vypadá velmi čistě provedený. Nevidíme zde ani žádné kabely jištěné kusem lepicí pásky, jako tomu je v jiných případech.