Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony VAIO S: nadupaný maratonec

5.5.2011, Jan Vítek, recenze
Sony VAIO S: nadupaný maratonec
Dnes si představíme mobilní a tenký notebook Sony VAIO S, který dorazil v "plné palbě" s rozsáhlým příslušenstvím. Kromě toho jsme se také už od Sony dočkali aplikace nové platformy Huron River a těšit se můžeme rovněž na kvalitní zpracování.

Použitý hardware


Výpočetní úlohy na sebe vezme především procesor Intel Core i5-2410M z nejnovější rodiny Sandy Bridge, od nějž můžeme očekávat velmi dobré výkony. Jeho základní frekvence je 2,3 GHz, ovšem na ty nebude pracovat v podstatě nikdy, protože jeho Turbo konfigurace je 3/6 a ve výsledku frekvence až 2,9 GHz podle zatížení. Zde si musíme uvědomit, že u nové generace procesorů Core je základní frekvence již 100 MHz a ne 133 MHz, takže o to jsou snadnější počty při určování výsledné frekvence procesoru pomocí násobiče.



Model Core i5-2410M stojí (alespoň zatím) nejníže ve své rodině nových Core i5, pokud tedy nepočítáme Core i5-2537M ze série Ultra-Low Power, který však nemá spotřebu do 35 W, nýbrž pouze 17 W. Procesor v testovaném notebooku má ale nejen nejnižší frekvenci ve své rodině, ale také mu chybí některé vymoženosti. Je to absence podpory AES-NI (hardwarové AES šifrování), TXT (bezpečnost) a Intel VT-d (pokročilá virtualizace), což jsou docela podstatné a užitečné věci, ale jen pro ty uživatele, kteří je dokáží využít.

Dále tento procesor obsahuje i grafické jádro HD Graphics 3000 se 12 Pixel Pipeline. To pracuje na frekvenci 650 až 1200 MHz a samo o sobě dokáže poskytnout více než dostatečný výkon pro provoz UI Aero, ovšem pro hry a jiné náročnější grafické úlohy tu máme něco jiného.



Čipová sada tohoto počítače je Intel HM65 Express, ovšem na ni stejně už nezbylo moc úloh, neboť ty nejdůležitější si převzal procesor. Důležité je ale vědět, že grafická karta je připojena přes plnohodnotnou sběrnici PCI Express x16.

Operační paměti jsou typu DDR3-1333 MHz a v jednom modulu jich máme celkem 4 GB. Pokud si tedy objem RAM chcete zdvojnásobit na maximálních podporovaných 8 GB, není nic snazšího, než si jeden modul dokoupit.



A nyní již ke grafickým řešením. Na cestách přijde vhod úsporný Intel HD Graphics 3000 vybavený 12 unifikovanými shadery a frekvencí až 1200 MHz. Ten však využívá sdílenou paměť a ani svým výkonem nemůže soupeřit s kartou AMD Radeon HD 6470M "Seymour".



Do jeho výbavičky patří 160 unifikovaných shaderů, 8 jednotek ROP a připojen je k 512 MB paměti pomocí 64bitové sběrnice. S maximální frekvencí 800 MHz a pro GPU a 900 MHz (1800 MHz) pro paměti to sice není žádné herní dělo, ale integrovanou grafiku od Intelu strčí do kapsy kdykoliv a díky DirectCompute 5.0 se může hodit i čistě na výpočetní úlohy.

A nakonec se zmíníme o 500GB pevném disku Hitachi Travelstar 5K500.B (HTS545050B9SA00), což je bohužel jen průměrný model s otáčkami 5400 RPM, dvěma plotnami a 8 MB vyrovnávací paměti.


Instalovaný software


Kromě operačního systému Windows 7 Professional (v 64bitové verzi) zde narazíme na zkušební verzi bezpečnostního balíku McAffee Internet Security, který se jako obvykle neustále hlásí o pozornost, otravuje a zaměstnává počítač. Pro zálohování tu máme Norton Online Backup a nechybí ani zkušební verze balíku Microsoft Office 2010.


- klikněte pro zvětšení -

O webkameru se postará Arcsoft Webcam Companion 4, pak můžeme zmínit výchozí internetový prohlížeč Google Chrome, Microsoft Silverlight, Skype 4.2, nezbytné ovladače a doprovodné utility k hardwarové výbavě a nakonec softwarový balík přímo od Sony.

Jeho jednotlivé součásti mají jedno společné, a sice to, že jejich názvy začínají slovem VAIO. Z nich je nejviditelnější VAIO Gate - horní animovaná lišta s ikonkami spustitelných aplikací, jež se s přibližujícím se kurzorem myši zvětšují, prostě jako v OS X. Pak se nabídka VAIO aplikací od minulé generace notebooků Sony trošku obměnila. Máme tu VAIO Care pečující o systém, jeho kondici a zajišťující jeho případné zotavení.

Pak můžeme využít VAIO Control Center, který umožní nastavit řízení spotřeby, zabezpečení, speciální tlačítka, klávesnici, myš, síťová připojení, apod. Pak můžeme zmínit VAIO Quick Web Access jako obdobu Asus Express Gate a dalších podobných alternativních OS, VAIO Update pro aktualizace systému, VAIO Manual či VAIO Smart Network pro připojení k síti.