Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony VAIO S: nadupaný maratonec

5.5.2011, Jan Vítek, recenze
Sony VAIO S: nadupaný maratonec
Dnes si představíme mobilní a tenký notebook Sony VAIO S, který dorazil v "plné palbě" s rozsáhlým příslušenstvím. Kromě toho jsme se také už od Sony dočkali aplikace nové platformy Huron River a těšit se můžeme rovněž na kvalitní zpracování.

LCD displej


Instalovaný 13,3" displej VAIO Plus má ve specifikacích uvedeno rozlišení 1366 x 768 pixelů, podsvícení pomocí LED a matný povrch (Anti-Glare). Obyčejně mám k tomuto nízkému rozlišení výhrady, ale zde je u 13,3" displeje dostatečné. Řada uživatelů také uvítá matný displej, v němž se nebude tolik zrcadlit okolí.


- pohled zpříma -

Díky LED podsvícení se bílá barva ukazuje velmi čistá a jasná. Rovněž s ostatními barvami na tom VAIO Plus není špatně a při jemných přechodech netrpí na proužkování. Subjektivně jsou ale barvy trošku mdlejší než u jiných notebooků, ale to je (jen malá) daň za matný povrch displeje.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Stále jde o typ TN, s nímž je spojena deformace barev při pohledu z jiného než ideálního úhlu a především zespoda. Zde však už stejně jako u jiných moderních TN nevadí menší náklony, ale i tak postupně zaznamenáme invertování bílé a postupnou ztrátu odstínů.


- pohled zespoda -

Možná, že nám přístí generace notebooků VAIO již nabídne i kvalitnější displeje, když se už dostávají i do tabletů, ale dnes tomu zatím tak není.


Webkamera


Integrovanou webkameru s rozlišením 640 x 480 (0,3 Mpix) má pod palcem software Arcsoft Webcam Companion 4, který nabídne širokou funkčnost. Na obrazu webkamery se rozhodně podepsalo nízké rozlišení, ale také nevalná optika.



Obrázky jsou ve výsledku rozostřené, ale na druhou stranu mají odpovídající barvy a kamera má slušnou obnovovací frekvenci i při slabším osvětlení. To by ale mělo být vyvážené, jinak to obraz odnese přepálenými místy, kde ukáže akorát čistě bílou.


Zvukový systém


Už při pohledu na dva miniaturní otvory nad klávesnicí, za nimiž se vždy skrývá jeden reproduktor, lze odhadnout, že kvalita zvuku nebude úžasná a ani průměrná. Ve skutečnosti je bohužel špatná, a to tak, že velmi. Sám o sobě zvuk sice může být až překvapivě silný, ale to je zbytečné, protože nahlas si jej opravdu nebudete chtít pouštět. Přirovnal bych jej k ukřičenému mobilnímu telefonu, respektive integrovanému reproduktoru mobilního telefonu a ten by ještě musel být strčen do plechovky.

Zkrátka se na reproduktory notebooku Sony VAIO S nespoléhejte a raději si s sebou vždy berte aspoň malé pecky do uší. Ono v podstatě asi cokoliv, co k tomuto notebooku připojíte přes 3,5mm jack nebo rozhraní HDMI, bude lepší.


Ergonomie


Tento notebook hraje především na přenosnost, a tudíž je tenký a lehký, což ale není všechno. Jeho displej se dá rozevřít do úhlu cca 135°, což je standardní a u mobilního stroje by to mohlo být lepší. Oproti očekáváním nám Sony také nabídlo mechaniku umístěnou na levé straně, kde si tak leváci mohou odložit ruku s myší a nic je nebude rušit v pohybu. Naopak na druhé straně se to jen ježí všemožnými konektory, protože jsou zde až na 3,5mm zvukový Jack naprosto všechny.


- podsvícená klávesnice -

To nám na cestách asi nebude moc vadit a je také pravda, že doma si můžeme notebook zapojit do dokovací stanice a pracovat s ním jako s desktopovou sestavou. Tuto stanici je ale třeba si dokoupit.

Dále nám v tomto ohledu jistě přispěje kvalitně podsvícená klávesnice, která reaguje na stejný senzor jako automatická úprava jasu displeje. Touchpad je velký a má příjemný povrch, po němž prsty dobře kloužou, ovšem jeho tlačítka by mohla klást při stisku menší odpor. Trošku nezvyklá je také jejich poloha u samotného předního okraje, kde bych je osobně po hmatu nehledal. Ale na to se dá velmi rychle zvyknout.