Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony VAIO S: nadupaný maratonec

5.5.2011, Jan Vítek, recenze
Sony VAIO S: nadupaný maratonec
Dnes si představíme mobilní a tenký notebook Sony VAIO S, který dorazil v "plné palbě" s rozsáhlým příslušenstvím. Kromě toho jsme se také už od Sony dočkali aplikace nové platformy Huron River a těšit se můžeme rovněž na kvalitní zpracování.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Sony VAIO S sice v klidovém režimu pracuje velmi tiše, ovšem stačí jen krátkodobá zátěž třeba jen jednoho procesorového jádra, a jeho malý ventilátorek se divoce roztočí a začne otravovat svou vysokou fistulí.

Teploty byly měřeny ve 20°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95 a PCMark Vantage pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil herní test PCMarku a o zbylá se postaral Prime95. Z výsledků v tabulce je také patrné, že s chlazením by na tom toto Sony také mohlo být lépe. Procesoru do maxima nezbývalo ani 20 °C, a to jsme notebook testovali ve velmi příznivých podmínkách a bez přídavné baterie, která vstupy pro čerstvý vzduch zaplácne svým tělem. Tento notebook je tak celkem vhodným adeptem na použití s nějakou kvalitní chladicí podložkou.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
44 °C
82 °C
GPU
45 °C
78 °C
HDD
37 °C
45 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Z čísel je jasně patrné, že tento notebook se výrazněji zahřívá především na pravé straně, kde jsou umístěny výkonné komponenty. Avšak nejsou to vůbec hrůzostrašné hodnoty, takže se nemusíme bát, že by nás VAIO S svým teplem nadměrně obtěžovalo. Při práci s tímto notebookem na klíně je ale třeba pamatovat na to, že otvory pro nabírání čerstvého vzduchu jsou umístěny pouze v jednom místě, takže je nebude moc velký problém ucpat pravou nohou. Z toho důvodu se bude hodit nějaká pevná podložka.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na baterii VGP-BPS24 typu Li-ion se specifikacemi 11,1 V - 4400 mAh / 49 Wh. Na tu má dle specifikací vydržet po dobu 7 hodin, což je slušná hodnota. Ovšem Sony nabízí také přídavnou baterii VGP-BPSC24 se stejnými specifikacemi (11,1 V - 4400 mAh / 49 Wh), která tak výdrž zdvojnásobí. My si ale uvedeme výsledky výdrže pouze na hlavní baterii, abychom byli k ostatním notebookům féroví.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
6:05
1:55
Spotřeba
8 W
53 W

V reálném provozu se minimální spotřeba pohybuje kolem 8 W na mód STAMINA (Intel HD Graphics) a 12 W na mód SPEED (AMD Radeon HD 6470M), přičemž při takové spotřebě je znát už každý watt spotřebované energie. Na sedm hodin jsme tedy nedosáhli, ale i tak se výdrž pohybuje na velmi slušných šesti hodinách, které můžeme snadno s externí baterií prodloužit na dvojnásobek, což nám velmi pohodlně pokryje celý pracovní den.



Dlouhé výdrži odpovídá také velmi nízká spotřeba v klidovém režimu, která se však podstatně navyšuje v režimu SPEED se stoprocentním zatížením procesoru. Nicméně při provozu na baterie notebook nemusí pracovat na plné obrátky, jaké si může dovolit při zapojení z adaptéru, jinak by svou baterii pohodlně vycucnul za méně než hodinu, takže se připravme spíše na dvě hodiny.


Prime 95