Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony VAIO S: nadupaný maratonec

5.5.2011, Jan Vítek, recenze
Sony VAIO S: nadupaný maratonec
Dnes si představíme mobilní a tenký notebook Sony VAIO S, který dorazil v "plné palbě" s rozsáhlým příslušenstvím. Kromě toho jsme se také už od Sony dočkali aplikace nové platformy Huron River a těšit se můžeme rovněž na kvalitní zpracování.
Zbrusu nový notebook Sony VAIO S ve verzi VPCSB1V9E/B nám dokáže nabídnout mnoho věcí. V prvé řadě je to velmi dobře postavené tělo vyrobené z kvalitních slitin, do nějž se i přes úhlopříčku pouze 13,3" vešel výkonný hardware a vedle nějž zbyl dostatek místa i na optickou mechaniku, baterii se slušnou kapacitou a to vše prosím v těle tlustém pouze 24 mm.





K provedení bych měl pouze dvě výhrady. Jednak to jsou tlačítka u touchpadu, která jsou jednak posunuta až k samotnému okraji, na což se dá zvyknout, ale především mají dobrý stisk akorát tehdy, když je mačkáme přesně uprostřed. U krajů je to o poznání horší, což je u tohoto jinak velmi kvalitního stroje školácká chyba. A pak je to rozložení portů, které jsou až na osamocenou výjimku všechny na pravé straně, kde mohou pravorukým uživatelům bránit v rejdění s myší. Leváci si ale na druhou stranu stěžovat asi nebudou.




Podsvícená klávesnice reagující na okolní osvětlení a přítomnost uživatele je velmi užitečný pomocník


Displej můžeme označit za průměrný, webkameru za podprůměrnou a zvukový systém využívající dva titěrné reproduktory za velmi špatný. Poslouchat jimi vyluzovaný zvuk je vyloženě utrpení a i když je jasné, že VAIO S není multimediální notebook, mohlo by být lépe. Co se týče výkonu, pak můžeme být naopak velmi spokojeni, a to především díky procesoru Intel Core i5-2410M "Sandy Bridge" a grafické kartě AMD Radeon HD 6470M, kterou můžeme pomocí jednoho tlačítka přepnout na integrované jádro Intel, čímž ušetříme cenné watty.

Ty nám pak napomohou k dosažení dlouhé výdrže na baterie, která může dosáhnout s použitím dodatečného akumulátoru i dvanácti hodin. S tím se pojí i nízká spotřeba v klidovém režimu, ovšem v zátěži si notebook na druhou stranu řekne o příděl několika desítek wattů, což se bohužel projeví i na potřebě chlazení. Ta je uspokojena vysokými otáčkami ventilátoru doprovázenými otravným hlukem ve vyšších frekvencích.

Máme tu tedy řadu kladů i záporů, ovšem klady z mého pohledu převažují, a tak vidím VAIO S jako dobrý produkt s několika mouchami.


Kvalitní zpracování i materiály
Tlačítka touchpadu
Výborný výkon + hybridní grafika
Špatný zvuk z reproduktorů
Vysoká výdrž na baterie
Hlučné chlazení
Podsvícená klávesnice + světelné čídlo
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 29 000 Kč s DPH, Záruka: standardní dvouletá


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sony VAIO SB1V9E/B poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení notebooku Sony VAIO VPCSB1V9E/B děkujeme společnosti Sony




Vývoj ceny testovaného produktu: