Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Souboj levných dvoujader - skvělý výkon za pár korun

18.3.2008, Lukáš Petříček, recenze
Souboj levných dvoujader - skvělý výkon za pár korun
V dnešním článku se podíváme na jeden z nejzajímavějších segmentů trhu procesorů, a to na levná dvoujádra od AMD a Intelu. Ceny stále strmě padají a protože AMD i Intel uvedli na trh řadu dvoujader a cenově zajímavých procesorů i pro nejnižší segment trhu, pojďme se podívat, jak si tyto procesory obou rivalů aktuálně stojí.

Zhodnocení testovaných procesorů


Nyní se podíváme na výkon a efektivitu jednotlivých procesorů, respektive platforem, vzhledem k jejich spotřebě. Bodují zde tedy procesory, které mají vysoký výkon a zárověň nízkou spotřebu - obecně zde mají výhodu dvoujádra (a obzvláště ty se sníženou spotřebou). V případě Intelu výkon roste s velikostí L2 cache a rychlostí FSB pomaleji než spotřeba, a tak s poměrně velkým odstupem vede nejnovější Intel Core 2 Duo E8200 (s jádrem Wolfdale s 6 MB L2 cache, postavený na 45 nm).











Efektivita procesoru samozřejmě sama o sobě není až tak dalece vypovídající hodnota, dokud ji nevztáhneme i na cenu samotného procesoru (a případně celé platformy), a proto se v poslední části hodnocení procesorů podíváme na to, jak si vedou procesory vzhledem ke své ceně. Nejvýrazněji se zde prosazují ty nejlevnější procesory a samozřejmě také nejlevnější dvoujádra.













Myslím, že grafy nepotřebují komentář. Levná dvoujádra, to je obecně hodně výkonu a za málo peněz. Pokud navíc přidáme přiměřené přetaktování, poměr výkon/cena se posune ještě o pořádný kousek ve prospěch levných procesorů. Zde už pak záleží na každém uživateli, jestli pro něj bude menší cache a v základu nižší takt překážkou, nebo se bude jednat o řešení, které pokryje Vaši potřebu výkonu a uspokojí požadavky i na další parametry procesoru...


Závěr a doporučení


Test je tedy za námi. Dvoujádra jsou levná jako nikdy, a proto při plánování nebo koupi počítače není příliš důvodů, proč trvat na jednojádrovém řešení. Mírně vyšší spotřeba a pořizovací cena se vrátí v komfortu a ve velice dobré odezvě systému. A samozřejmě v podobě podstatně vyššího výkonu v aplikacích s podporou více jader. Z nabízených architektur tak lze vzhledem k ceně doporučit jakýkoliv dvoujádrový procesor s ohledem na požadovanou cenu. AMD se dobře daří v klidové spotřebě, Intel zase vede v hrubém výkonu a v absolutních číslech také v možnostech přetaktování.

Cenová válka a soupeření obou firem přináši dobré ceny a širokou nabídku procesorů. Jak velmi levná jednojádra, přes jejich výkonnější varianty, dvoujádrové procesory až po nejvýkonnější čtyřjádra s již poměrně vysokou spotřebou. Větší důraz je dnes ovšem kladen na efektivitu a nízkou spotřebu, která se v případě úpornějších dvoujader prakticky pohybuje již okolo 30 wattů.

Konečné rozhodnutí a výběr procesoru a platformy samozřejmě závisí na každém uživateli, jeho preferencích a v neposlední řadě také jeho peněžence. Někdo dá přednost nízké spotřebě a ceně, někdo nekompromisnímu výkonu a výborným možnostem přetaktování. Orientační ceny testovaných procesorů jsou přibližně následující:

Procesor
Cena s DPH
AMD Athlon LE-1620
950,- Kč
AMD Athlon BE-2300
1750,- Kč
AMD Athlon 64 X2 4400+
1400,- Kč
AMD Athlon 64 X2 5600+
3000,- Kč
Intel Celeron(R) 440
1200,- Kč
Intel Pentium(R) E2180
1700,- Kč
Intel Core 2 Duo E4600
3050,- Kč
Intel Core 2 Duo E6750
4100,- Kč
Intel Core 2 Duo E8200
4200,- Kč

Za zapůjčení procesorů Intel děkujeme firmě Czech Computer




Za zapůjčení procesorů AMD děkujeme firmě 100MEGA distribution