Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Souboj Pentia 4 3,2GHz EE proti Athlonu 64 FX-51

22.10.2003, Martin Štěpánek, Eagle , recenze
Souboj Pentia 4 3,2GHz EE proti Athlonu 64 FX-51
Když jsem před nedávnem srovnával procesory AMD Athlon 64 a FX s Pentiem 4, mnoho čtenářů se ozvalo, že to není důstojný konkurent. Ale v té době jsme ještě neměli k dispozici nic lepšího. Až nyní se k nám dostal důstojnější oponent, kterého jsme proto ihned srovnali s konkurenčními Athlony.
ACE komprese



Athlon 64 FX-51 je sice stále v čele, ale je vidě, že si Pentium 4 EE polepšilo o 2 sekundy. To je patrně zapřičiněno sejnou pracovní frekvencí obou procesorů a ani velká cache s tím nic nezvládne.

MSVC



MSVC patří stejně jako ACE kompese k náročným úkolům. Jedná se o kompilaci C++ kódu pomocí kompilátoru ve Visual C++ 6.

Zde platí stejné pravidlo jako u předchozího grafu. Pentium 4 EE si sice polepšilo, ale jen nepatrně. Jakpak by ne, když oba mají stejný počet ALU a FPU jednotek a stejnou frekvenci. Athlon 64 FX-51 i Athlon 64 3200+ jsou v nedohlednu.

MSVC 7




Zde se jedná pouze o novější verzi kompilátoru, ve kterém jsou výsledky procesorů Intel mírně lepší.

Cinema 4D Light



Zde se již větší cache projevila více než v předchozích testech. I nepřetaktovaný procesor s 2MB cache poráží přetaktovaný Athlon FX. Po přetaktování se pak Intel více vzdaluje.

Super PI


hodin:minut

Super PI patří mezi výpočetně nejnáročnější program v testu. Především výpočet 32MB čísla zabral u nejrychlejšího Athlonu FX celých 32 minut.



Přidáním cache se výpočet u Pentia 4 EE zkrátil o 1 minutu a 20 sekund. Ovšem toto je téměř zanedbatelné, v porovnání s časem, který můžeme ušetřit při použití Athlonu FX. Pentium se dotahuje až po přetaktování na 3,55GHz, což je téměř jeden a půl násobek pracovní frekvence Athlonu.

Specview Perfect




Zde se konečně ukazuje síla velké L3 cache. Především v testu Light, kde je nárůst jen přidáním cache celých 20%! Silné místo AMD je pro změnu v testu Ugs.