Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Souboj titánů...

17.12.2002, Igor Viduna, recenze
Souboj titánů...
Dnes jsme si pro vás připravili test dvou v současnosti nejvýkonnějších karet na trhu. Jednou z nich je Gainward GeForce4 Ultra/750 XP Golden Sample, jejímž srdcem je samozřejmě GeForce4 Ti 4600, a Hercules 3D Prophet 9700 Pro, kterou zase „pohání“ nejnovější grafický čip od ATI Radeon 9700 Pro.

Bližší pohled na Gainwarda


Výrobce si je dobře vědom skutečnosti, že i provedení samotné krabice je důležité, a proto evidentně nenechává nic náhodě...


Obr. 3 - Pěkná krabice, pro pěknou kartu…
pro detail klikněte myší

Nyní se tedy dostáváme ke kartě samotné. Na první pohled působí velmi kvalitně a díky červenému PCB je i celkem pěkná. Chladiče na pamětech naznačují, že se opravdu nebudete muset bát kartu přetaktovat.


Obr. 4 – Karta je opravdu pěkná. Chladiče na pamětech naznačují, co dovede…
pro detail klikněte myší

Chladiče jsou samozřejmě umístěny i na pamětech na zadní straně karty.


Obr. 5 – Pohled zezadu...
pro detail klikněte myší

Další věci, které si „zkušené oko“ všimne je trošku netypická (ale o to lákavější) absence klasického analogového VGA výstupu, který byl nahrazen digitálním DVI-I konektorem, takže karta má celkem DVI-I výstupy, což rozšiřuje její možnosti, protože nyní můžete připojit hned dva LCD panely bez ztráty kvality obrazu způsobené vpřevodem na analogový signál.


Obr. 6 – Ve dvou se to prý lépe táhne... Uprostřed je VIVO výstup.
pro detail klikněte myší

Samozřejmě se nemusíte bát, že byste přišli o možnost využít svůj starý monitor nebo připojit i druhý, protože součástí balení jsou dvě redukce z DVI-I na VGA… (Dva DVI-I konektory však mají své opodstatnění, protože se k nim připojují 3D brýle, které známe například od Asusu. V našem balení však chyběly)


Obr. 7 – Dva jsou víc, než jeden…
pro detail klikněte myší

Součástí balení je i VIVO (Video-In/Video-Out) konektor, který vám po připojení do jediného konektoru na kartě rozšíří možnosti použití. Samozřejmostí jsou „v obou směrech“ i klasické „cinče“ – konektory které se k připojení k televizoru obyčejně používají častěji. Není sice ve verzi „all in one“ jako tomu bylo u Triplexu, ale i tak svoji práci udělá. Trošku nám jenom v balení chyběl jindy nepostradatelný kablík pro připojení k TV.


Obr. 8 – Viva la VIVO…
pro detail klikněte myší

Dalším velmi neobvyklou součástí je PCI řadič FireWire (IEEE1394), který obsahuje tři venkovní a jeden vnitřní konektor. Může se hodit například pro připojení vaší digitální kamery…


Obr. 9 – Užitečný pomocník?
pro detail klikněte myší

Přiložen je i dlouhý propojovací FireWire kabel.


Obr. 10 - Ten drát nehoří…

Bohaté je i softwarové vybavení krarty. Nalezne te zde např. program pro zachytávání a střihání videa nebo pro přehrávání DVD. Výrobce vás nechodí ani o jednu plnou hru – Serious Sam.


Obr. 11 – To je ale CéDéček…
pro detail klikněte myší

Poslední třešničkou na dortu je plastická nálepka s logem, kterou si můžete nalepit na své PC…


Obr. 12 – Že by „Gainward inside“?
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.