Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 120mm ventilátorů

14.3.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 120mm ventilátorů
O 120mm ventilátory je velký zájem, což je dáno především velkým výkonem i při nízkých otáčkách, čímž se zajišťuje tišší provoz, než u 80mm ventilátorů. Dnes si představíme 10 kousků od renomovaných firem a porovnáme si je ze všech možných úhlů pohledu.

NorthQ – Silent Tornado NQ-3702


Tiché tornádo od NorthQ je v dnešním i minulých testech nejdražší výrobek a nedá se říci, že bychom na první pohled věděli proč. Zabalený je v prostém igelitovém sáčku a je bezpečně vidět, že z příslušenství toho moc nepobral, lépe řečeno vůbec nic.



Na příslušenství ale nehleďme a podívejme se spíše na výrobek, však o ten jde především. Jeho zpracování opravdu silně připomíná Arctic Cooling AF12025, včetně tvaru lopatek a rámečku. Pouze motor má viditelně menší průměr a tím se příjemně zvyšuje aktivní plocha lopatek (ovšem v porovnání s ostatními ventilátory jde o standardní velikost). Na druhou stranu se ale výrobce nijak neobtěžoval ukrýt napájecí kablík do flexa, nebo bužírky.


Velikost (mm)120
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1100
Hluk (dBA)17
Průtok vzduchu (CFM)38
Typ ložisek keramická
Spotřeba (W)N/A



Revoltec – Air Guard 120mm


Air Guard od firmy Revoltec je zástupcem její nejlevnější řady, tudíž zde ani nemůžeme čekat nějaké rozsáhlé příslušenství. Zabalený je trochu nešikovně v plastové krabičce, ze které ho musíme doslova dolovat.



Tento Revoltec má na rozdíl od většiny ostatních ventilátorů větší počet (9) drobnějších žeber, která sice nejsou zaoblena, ale výlisky to jsou poměrně kvalitní. Hluboce vykrojený rámeček rovněž kladně hovoří pro tento ventilátor. Zde se navíc hodí porovnání s jeho přímým soupeřem, pokud se budeme bavit o ceně. Jím je Arctic Cooling AF12025. Oba ventilátory bych osobně viděl na srovnatelné úrovni, ovšem musím se přeci jenom více přiklonit na stranu Air Guardu, zvlášť kvůli podstatně menšímu průměru motorku a tím i větší aktivní plochy lopatek.


Velikost (mm)120
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1200
Hluk (dBA)23,94
Průtok vzduchu (CFM)51,54
Typ ložisek kluzná
Spotřeba (W)2,16


Air Guard je tedy zástupce toho nejlevnějšího, co lze za peníze sehnat, tudíž se ani nemůžeme divit, že cena se tlačí dolů všelijak, zde třeba i naprostou absencí příslušenství. Toho se ale nevyvaroval NorthQ, takže zatímco zde je to pochopitelné, Silent Tornado by se svou cenou mohlo nabídnout něco víc.