Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 120mm ventilátorů

14.3.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 120mm ventilátorů
O 120mm ventilátory je velký zájem, což je dáno především velkým výkonem i při nízkých otáčkách, čímž se zajišťuje tišší provoz, než u 80mm ventilátorů. Dnes si představíme 10 kousků od renomovaných firem a porovnáme si je ze všech možných úhlů pohledu.

Sunbeamtech – Silent Anodized 12025 LED Fan


A máme tu poslední dvojici soutěžících. Předposledním je výrobek firmy Sunbeamtech, která se na trh nejprve uvedla jako výrobce studených katod, ozdobných obalů pro kabely, nebo tolik potřebných věcí, jako jsou zapalovače cigaret a držáky nápojů do 5,25“ pozic.



Stodvacetmilimetrová verze v podání Sunbeamu má stejnou povrchovou úpravu jako turbína od Aerocoolu, tedy plast opatřený stříbrnou barvou. Ke kvalitě tohoto nátěru se snad raději ani nebudu vyjadřovat a raději přejdu ke opracování plastu. Ostří lopatek je zubaté jako sekera za dva zlaté a je zcela jasné, že zde se více myslelo na efekt stříbrného nátěru nasvíceného čtyřmi modrými diodami, jejichž svit je na můj vkus příliš jasný a obtěžující (i za světla), než je vhodné. Situaci toho ventilátoru by mohl zachránit jeho motorek, ale to až na příštích stránkách.


Velikost (mm)120
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1200
Hluk (dBA)21,75
Průtok vzduchu (CFM)45,21
Typ ložisek kluzná
Spotřeba (W)1,8



Thermaltake – Silent Wheel


Posledním a asi nejzajímavějším ventilátorem je Silent Wheel od Thermaltake. Pokud si pamatujete na předchozí test ventilátorů, v něm byl model FM82 od firmy Silverstone. Ten měl rotor s lopatkami velikosti 92mm ventilátoru, ale otvory v rámečku pro montáž měly rozteč jen jako 80mm ventilátor. Toto je velice chytrý a účinný způsob, jak jednoduše zvýšit výkon při stejné hlučnosti, nebo výkon ponechat a hlučnost snížit. Silent Wheel se vydal stejnou cestou, ale při jiných velikostech. Thermaltake přidal jeden centimetr k 120mm modelu, hranatý rámeček nahradil vkusným kulatým a na něj přimontoval otvory kompatibilní s normálními 120mm ventilátory.



Silverstonu se tento Thermaltake podobá i v podélné perforaci rámečku, která má za úkol zlepšit přístup vzduchu k lopatkám. Originálním výrobcem Silent Wheelu je, jak jsme si už v poslední době zvykli, čínská firma Hong Sheng. Ventilátorů dominuje sedm mohutných oranžových lopatek. Ty jsou na náběžné hraně zespodu zaoblena, pouze seshora mají ostrý přechod. Zpracování ventilátoru bych tak označil jako velice kvalitní a velmi oceňuji tento nápad, jenž jsem sice původně uzřel právě u výrobku Silverstone, ale Thermaltake je i tak prvním výrobcem, který jej uplatnil i ve vyšších velikostech.


Velikost (mm)130/120
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1400
Hluk (dBA)16
Průtok vzduchu (CFM)54,4
Typ ložisek kluzná
Spotřeba (W)3,6


Ventilátor je určen jako doplněk pro chladič Sonictower a může tak původně pasivnímu chladiči dodat výkon potřebný pro chlazení i těch nejvýkonnějších procesorů. Navíc, i když je tento model svým způsobem unikátní a nabízí větší výkon než ostatní ‘obyčejné 120mm‘, jeho cena je i tak velice příjemná.