Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 80mm a 92mm ventilátorů

10.3.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 80mm a 92mm ventilátorů
Ani moc vody neuplynulo a máme tu druhý srovnávací test ventilátorů. Nyní je ale k výběru již podstatně méně výrobců, a tak můžeme jedním článkem pokrýt rovnou 80mm a 92mm ventilátory, zatímco druhý článek si necháme na zajímavější 120mm třídu.
Pokračujeme testy zbývajících pěti 92mm modelů a začínáme ventilátory Arctic Cooling:

Arctic Cooling - Arctic Fan 9

Zde bych v podstatě okopíroval hodnocení 80mm modelu, snad až na tu skutečnost, že cívky se ozývaly poněkud slaběji, což ukazuje na nevyrovnanost této řady. Ovšem který výrobce dokáže vyrobit všechny ventilátory stejně kvalitně/nekvalitně, že? Oproti ostatním modelům byl dobrý aerodynamický hluk, poněvadž lopatky se ozvaly až při vyšších otáčkách, za čímž vidím především absenci tradičního rámečku. Stále je na tom ale tato řada podstatně lépe, než následující.


Arctic Fan 9 - 1000/1500/2000RPM

Arctic Cooling - AF9225

Ventilátoru AF9225 silně klapou cívky a to je slyšet i na velkou vzdálenost - třeba i 4 metry. Také aerodynamický hluk byl znatelně silnější, než u Arctic Fanu 9. Z grafu také můžete vyčíst, jak se křivka záznamu rozkmitala, což značí nestálý hluk a to také mohou mé uši potvrdit. Celkově tento ventilátor moc nedoporučuji, jedině jako nouzové řešení při nedostatku peněz. Ovšem osobně byl si stokrát raději připlatil, než bych volil AF9225.


Arctic Cooling AF9225 - 1000/1500/2000RPM



Coolink - SWiF 922

Tento Coolink mě o svých kvalitách přesvědčil ještě méně než předchozí model. Motorek při vysokých otáčkách drnčel, vrčel a šustil snad všemi možnými zvuky a byl tak suverénně nejhorší v celém testu. Při snížení RPM na hodnotu 1000 se zvuky již omezily 'pouze' na šustění a vrčení, ale i tak je jediným možným receptem, výbava nevýbava, vyhnout se širokým obloukem.


Coolink SWiF 922 - 1000/1500/1950RPM

Nexus - DF1209SL-3

Nexus měl, jak jsem doufal, splnit očekávání vznesená předchozím modelem a nezklamal. Takto mají znít ložiska! Respektive takto mají neznít. Ať jsem napínal uši sebevíce, nemohl jsem na nijaký neduh motorku přijít, a tak zbyl na přetřes už jen aerodynamický hluk, který ovšem byl o poznání horší, než u předchozího modelu. Při vysokých otáčkách se totiž i zvyšovala frekvence aerodynamického hluku. Jenomže stále se jedná o zdaleka nejlepší kousek celého testu 92mm ventilátorů.



NorthQ - NQ3703

NorthQ byl v předešlém testu lepším průměrem a dle mého názoru jím zůstal i zde. Ke cti mu rozhodně neslouží, že mu nepravidelně vrčela ložiska a to v závislosti na poloze ventilátoru. Při svislé poloze se ložiska ozývala seč mohla, zatímco v horizontální poloze vrčení zmizelo. Jenomže kdy ventilátor pracuje horizontálně? Možná na spodku zdroje, kde se stejně využívají 120mm a nebo v desktopech. Ložiska se také ozývala v celé škále rychlostí. Aerodynamický hluk byl dobrý - přirovnal bych ho k Nexusu DF1209SL-3, možná o něco málo horší.