Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC - Prestigio GAMER WCG i945 P4

12.12.2005, Karel Polívka, Patrik Steiner, recenze
Srovnávací test PC - Prestigio GAMER WCG i945 P4
Společnost Asbis do testu poslala počítač značky Prestigio z řady Gamer, který by měl oslovit zejména hráče. Proto bych zde čekal procesor Athlon 64 a co nejvýkonnější grafickou kartu. Procesor je sice od Intelu, ale přesto počítač označení "Gamer" dostojí.
Kapitoly článku:
Procesor: Pentium 4 630

Jádro: Prescott 2M
Frekvence: 3.0 GHz
Level 2 cache: 2MB
Uvedení: únor 2005
Výrobní technologie: 90nm
Frekvence FSB: 200 MHz
Revize / CPUID: N0 / F43h

Komentář: Pentium 4 s větší L2 cache o velikosti 2MB. Dobrý dojem ale kazí fakt, že tato cache je asi o 10% pomalejší než u modelu s 1MB, navíc takto zvýšenou velikost již využije minimum programů. Ve výsledku je tedy toto jádro často pomalejší než model s 1MB. O investici do něj bych uvažoval pouze v případě stejných cen, jinak nikoli. Doporučení ohledně spotřeby je stejné jako u jádra Prescott.




Základní deska: Foxconn 945P7AA-8KS2 (čipová sada i945P + ICH7)

Shodou okolností je zde použita základní deska s jejíž recenzí jste se u nás již mohli setkat v článku Foxconn 945P7AA-8KS2 - další základ postavený na i945P. Souhrně lze o ní říci, že se jedná o model pro platformu Intel LGA775 postavený na čipové sadě i945P + ICH7 disponující jedním slotem PCIe x16 pro grafickou kartu, 2 sloty PCIe x1 a 3 sloty PCI pro další rozšiřující karty. Chlazení čipové sady je realizováno dvěma pasivy, čili zde nenalezneme žádný zdroj hluku.

Přídavné čipy, které se na desce nalézají:
  • LAN - Broadcom BCM5789KFB (Gigabit)
  • Zvuk - Realtek ALC880 (High Definition Audio)
  • Přídavný diskový řadič ATA133 - iTE IT8212F
  • I/O - iTE IT8712F-A

¨


Zdroj: EC 350X (+3.3V: 20A / +5V: 30A / +12V: 14A / -5V: 0.5A / -12V: 0.8A / +5V vsb: 2A) - 350W

Tento počítač je vybaven procesorem Pentium 4 630, což je Prescott s proudovým odběrem 78A (napájecí speficikace 775_VR_CONFIG_04A - FMB1). Požadavky Intelu stanovují, že zdroj musí být dimenzován tak, aby čistě pro procesor bylo dostupných alespoň 13A kontinuálního proudu na +12V větvi. V případě použití sběrnice PCI Express je pak vyžadováno, aby byl použit zdroj standardu ATX12V v2.0, tj. aby tento proud byl dodáván ze separátní +12V2 větve, která bude sloužit pouze procesoru. Druhá větev +12V1 pak slouží všem ostatním zařízením, jako jsou pevné disky, optické mechaniky, grafické karty atp. Starší standard ATX12V v1.3 uplatňovaný u systémů se slotem AGP požadoval pouze jedinou +12V větev, která byla pro všechny tyto komponenty sdílena, a tudíž musela být patřičně silná (tj. kolem 20A). Nyní zde uvedu výtažek z našeho dřívějšího článku Specifikace zdrojů ATX12V zabývajícího se právě touto tématikou (a který vám vřele doporučuji).



"První větev je použita pro napájení základní desky včetně PCI Express zařízení a k napájení pevných disků / optických mechanik. Naopak větev V2 je určena výhradně pro konektor +12V Power"

Avšak použitý zdroj nejen že není standardu ATX12V v2.0, on má navíc dost poddimenzovanou samostatnou +12V napájecí větev, které je podle svých specifikací schopen dodávat pouze 14A - čili pro potřeby dalších zařízení, která jsou z této větvě napájena (pevné disky, optické mechaniky, grafické karty), zbývá 1A, což je samozřejmě naprosto nedostačující. Jedná se o hodnoty pro stav při zatížení, takže počítač se bude pravděpodobně jevit z počátku bezproblémově. Avšak pokud by byl často podrobován dlouhodobě záteži, tak postupem času může mít kvůli častému přetěžování zdroje problémy se stabilitou (a uživatelé pak věčně a slepě nadávají jen na nestabilitu Windows - přitom v mnoha případech může být na vině právě zdroj - pakliže rovnou "neodejde", což také není v dnešní době nijak nevídaný jev).


Paměťové moduly: 2x512MB Kingston DDR2 533MHz (4-4-4-11)








výpis SPD paměťových modulů pro jednotlivé frekvence


Grafická karta: PowerColor Radeon X800GT

Grafické karty Radeon X800GT byly první, které před nedávnem započaly silné prosazování ATi v oblasti Mainstreamu, kde do této doby dominovaly především GeForce 6600GT. Vypuštěním nové série Radeon X1xxx totiž ATi mohla vzít dosavadní čipy (i ty používané v high-endovém segmentu) a provést jejich "remake" s cílem co nejvíce snížit výslednou cenu grafické karty s výborným poměrem cena/výkon (a vyšší zisky plynoucí z high-endového segmentu ji zabezpečí právě již zmiňovaná nová série). Radeon X800GT je tedy grafickou kartou s osmi pixel pipelines a šesti vertex shadery (GeForce 6600GT naproti tomu disponuje jen třemi vertex shadery). V případě této konkrétní karty je použit čip R423 (avšak může se jednat i o R480), kterému sekunduje 256MB paměti s 256-bitovou sběrnicí. Frekvence jádra číní 472MHz a frekvence pamětí 985MHz. Pro přesné výkonnostní porovnání doporučuji nahlédnout do našeho nedávného článku Výkon 31 grafických karet, část IV. - srovnání herního výkonu, který byl završením rozsáhlého testování všech v té době aktuálních grafických čipů - rozhodně tedy stojí za pozornost.





Pevný disk: Samsung SpinPoint P80SD, 160GB

Model SpinPoint P80SD je tvořen 2 plotnami s hustotou záznamu 80GB na jednu a je vybaven diskovým rozhraním Serial ATA 150. Jeho úložná kapacita činí 80GB a mezi další vlastnosti patří 8MB buffer a rychlost otáčení ploten 7200 krát za minutu, Jedná se již o model ze starší produktové řady, proto její zastoupení v našem nedávném megatestu nenaleznete. Pro podrobnější informace a výkonnostní porovnání s jinými pevnými disky (avšak taktéž staršími) tak nezbývá, než nahlédnout buď do našeho megatestu 160GB modelů před více jak rokem vydaném (první část, druhá část), nebo zapojit do hry další informační zdroje.


Optická mechanika: LG GSA-4167B (firmware DL10)

Na tuto mechaniku jsme se podrobně podívali v článku LG GSA-4167B, další v řadě DVD-R DL vypalovaček, proto pro více informací nahlédněte právě do něj. Přikládám sem tedy jen screenshoty vypalovacího software Nero a diagnostické utility Everest Home Edition. Je vidět, že mechanika v tomto počítači používá firmware DL10, přičemž jak jsme si na vlastní pěst ověřili, tak s novějším firmwarem DL11 podává podstatně lepší výsledky (viz zmiňovaný článek, poslední kapitola). Je to tedy poměrně škoda.






Příslušenství počítače:

Manuály a CD s ovladači k jednotlivým komponentům, napájecí kabel, redukce DVI -> D-Sub, video-kabel kompozitní (cinch-cinch), video-kabel S-VHS, redukce S-VHS -> kompozitní (cinch). Dodaný software je zde v podobě hry Pacific Fighters a CD se softwarem Cyberlink DVD Solution (PowerDirector, MediaShow, MusicMatch, PowerBackup - trial verze, PowerDVD, PowerProducer, Power2Go, PowerDVD Copy - trial verze), jež je také na pevném disku nainstalován (společně s operačním systémem Windows XP Home Edition, ovladači potřebnými k plnohodnotnému provozu počítače a softwarem Norton Internet Security 2005).