Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.3.2013, Jan Vítek, recenze
Ke konci roku firma OCZ uvedla na trh 2,5" SSD řady Vector, která dostala do vínku zbrusu nový kontroler Indilinx Barefoot 3. Ten by měl dle dostupných informací zašlapat do země rozšířené SandForce SF-2000, takže se pojďme podívat, zda to Vector dokáže.
nikto (37) | 18.3.20139:27
Zaujimalo by ma, aka je realna spotreba HDD v priamom porovnani s SSD diskami, nezvazujete urobit taketo porovnanie? Dost ma zarazaju hodnoty na urovni 2 az 2,5W pri SSD diskoch, lebo polovodice sa neznasaju s vysokymi teplotami a dost sa tym skracuje ich zivotnost...
Odpovědět0  0
ondrej504 | 14.3.201314:54
Uzivatel missFIT zjavne hlada argumenty preco SSD nie, tak ho v tom nechame :­-­) Ak si mysli,ze pre pracovnyy NTB ­(casto prenasany, nesetrne zaobchadzanie­) je spolahlivejsi s HDD ­(aj s kadejakymi ochranami­) tak nech.Ale fyzika proste nepusti...vyplyva z konstiukcie HDD a SSD. A keby som to zovseobecnil tak ZIADNY disk na svete nie je 100% spolahlivy, ani tie v enterprise sfere.Preto tu mame slovicko ZALOHA. Kto nezalohuje, koleduje si o problem uz len z principu veci.
A ano ­"moralne zastaraly­" je termin vystizny, lebo dajme tomu o 5 rokov budem chciet ten disk niekam vsunut a zistim, ze potrebujem ine rozhranie, popripade ine fyzicke rozmery disku. Tym padom sa mi moznosti jeho vyuzitia rapidne zmensia az do bodu,ked bude pre mna nepouzitelny, ale dajme tomu funcny bude. Vysledok? Aj tak musim kupi novy, popripade o to lacnejsie okolko ten ­"stare SSD­" predam.
A co sa tyka vyuzitia SSD vyrobcami...uz sa tak deje, ale v drahsich modeloch. Bud je male SSD ako doplnok alebo ake cache. V nizsich segmentoch SSD ani nemoze byt, kvoli CENE. ­(Pozrite si grafy ako sa vyvija cena NAND pamati za uplynuly polrok..skor cena stagnuje az mierne stupla­) Uplne jednoducho dajte do pomeru cenu 500GB HDD a 512GB SSD. Kazdy s prepacenim BFU uzivatel sa pozera primarne na kapacitu HDD, sekundarne az na rychlost, ak vobec ­- napr. pri vybere NTB.

A bohuzial firma OCZ v minulost­(a mozno aj dnes­) nepatrila medzi SSD k etalonu spolahlivosti. Je toho plny internet.
Odpovědět0  0
missFIT | 14.3.201317:48
Já jsem chtěl říct jen to, že opravdu spolehlivá SSDčka jsou cenově daleko za hranicemi mainstreamových modelů ­(Toughbook 256GB SSD kit ­- příplatek 1000 liber­) a činí z nich, pro běžného smrtelníka, téměř nedosažitelné zboží. Formálně starý, či neefektivní, není totéž co morálně starý, na to pozor ­- nemíchejme do toho morálku, nemá s tím co dělat.
Odpovědět0  0
missFIT | 14.3.201318:06
Za tytéž peníze, které stojí mainstream SSD mám prostě lepší plotnu, která je v mnoha ohledech spolehlivější a lepší ­(i nějaké to ­"Gčko­" snese­). V notebooku se situace trošku mění, ale v desktopu­/workstationu??? Děkuji, ale přesvědčit se nenechám, přesvědčit se necháte vy a částečně vám za to díky, protože ten vývoj dotujete ­(otázkou je nakolik je to opravdu vývoj ­- tržní mechanismy a zisk v souvislosti s lidskou blbostí­/honbou za pouhou rychlostí­/ jsou kontraproduktivní­) ­- ale já ­(desktop­) dám ruce ještě na nějaký ten rok pryč od SSD.
Odpovědět0  0
ondrej504 | 14.3.201320:15
S tým s Vami suhlasím, u desktopu je to už na zváženie ­(existuje RAID­). Každopádne v dnešnej dobe považujem za skvele už len fakt, že existuje možnosť voľby aj pre bežného smrtelníka SSD vs. HDD. SSD samozrejme nie je len o benchmarkoch a chvalení sa na fórach, akú sekvenčnú prenosovú rýchlosť ma moje SSD, ale hlavne o celkovej odozve systému ­-ťažko sa to popisuje,treba zažiť:­-­), tichosti, spotrebe...
Odpovědět0  0
Tom M. | 27.3.201317:19
Já tvrdím roky, že SSD je technologicky nespolehlivé pro ukládání dat v porovnání s magnetickými plotnami. U notebooku je jejich využití pochopitelné, ale dlouhodobě bych na ně žádná data neukládal.
Odpovědět0  0
ondrej540 | 13.3.201321:21
missFIT:
Neviem,kto Vam narozpraval, ze SSD nie su spolahlivea rychlo ­"odchadzaju­"(mozno prve typy s ­"detskymi chorobami­"). Ja sam pouzivam uz 2 roky mainstream Crucial m4 128gb. Uz ho mam v druhom NTB a pracujem na NTB vacsinu dna a disk rozhodne prepismi nesetrim+ s oblubou som ho benchmarkoval kedysi :­-­).Naopak, mal som pred tym v NTB HDD a ten mi po mesiaci odisiel tak som sa nas..l a kupil som SSD, vtedy ma vysiel na 195euro. Reci beznych pouzivatelov o tom, ze SSD maju malu zivotnost a ze ho znicia prepismi je UPLNA HOVADINA ! Pokial nebude disk v servri,tak s prehladom vydrzi hocijake kvalitne mainstream SSD dobu zaruky a dam aj krk na to, ze aj niekolko rokov po nej. Ak mate velky strach­/fobiu, tak si kupte SSD disk s 25nm MLC pamatmi.Nevyhoda je taka, ze napriklad Crucial ­(kedze som mal disk z este prvej serie­) vychytaval musky a tak som musel prehrat firmware na disku, co je zalezitost tak na 5 min a zvladne to aj absolutny laik­(crucial ma perfektny navod na strankach+ prehratie firmware na systemovom disko neni problem a ani nepridete o data­) Treba ale dodrzovat urcite zasady...mat aspon WIN7­(kvoli TRIM­), vypnut defragmentaciu, Prefetch+Superprefetch, indexaciu a nechat na disku aspon 10­-15% volnej kapacity a ssd Vam bude dlho sluzit.

Vyberajte zo zabehnutych znaciek Crucial, Intel popripade Samsung a chybu neurobite.
Na strankach Crucialu pisu pre moju verziu zivotnost 72Tb­/co je 40Gb za den po dobu 5 rokov.A to uz bude davno moralne zastaraly.

http:­/­/it.cestuji.info­/optimalizace­-w7­-pro­-ssd.php
Odpovědět0  0
missFIT | 14.3.201311:55
Můj názor kdovíjak nezměníte, i když jste dal ­"ruku do ohně­" ­- můžete mít štěstí, ale taky můžete mít ­(pravděpodobněji­) smůlu. Může se stát, že PC bude muset být z důvodu presu­/termínu zapnuté např. celý týden, to se může stát několikrát do roka ­- já mainstreamovým produktům v tomto směru vůbec nevěřím ­(ano, nejde jen o SSD disky, myšleno obecně­).
Odpovědět0  0
missFIT | 14.3.201312:02
A posím, vyhněme se frázím ­"morálně zastaralý­", kdo tohle vymyslel... Je snad vaše babička morálně zastaralá? Řekl bych, že po generalizaci a zobecnění, tomu bude spíše naopak.
Odpovědět0  0
Talklive | 14.3.201312:15
Presne tak, o zivotnost netreba ma obavy, pouzivam SSD v podstate od prvych uvedenych, ktore este nemali ani TRIM a funguju doteraz, takze aktualne modely, ktore su technologicky uplne inde beznemu pouzivatelovi musia vydrzat cele roky ­(aj 10, aj 20..­).
Odpovědět0  0
missFIT | 14.3.201313:37
Je mi líto pánové, ale opravdu mě nepřesvědčíte. Je možné, že tato chvíle­/diskuze a recenze bude součástí pomyslného bodu zlomu, od nějž se bude odvíjet pokles obecné nedůvěry. Ale já stále vidím, že do levnějších­/mainstreamových zařízení ­(i velkých koncernů­) pronikají SSDčka velmi opatrně a jsou spíše výsadou dražších zařízení ­(nettopy­/netbooky­) ­- přitom by člověk při jejich ceně a rychlosti ­(která může všem těm Atomům, Brazosům a jiným výrazně dopomoci­) čekal, že je právě tady uvidíme. Ze statistického hlediska je problém patrný i ­"outsiderovi­"...
Odpovědět1  0
missFIT | 14.3.201316:18
V případě, že byste měli stále námitky, ponechme tedy stranou ­"spotřební zboží­" typu ­"Pear­" ap....
Když se podíváte na Toughbooky Panasonicu, paradoxně jsou zde dopředu tlačeny klasické plotny a SSD, jak říkám, jen s velkou opatrností ­(extrémně malé­/drahé­)... Je to do očí bijící, pánové, mně neukecáte ;­-­) ...
Odpovědět0  0
Streki (15) | 12.3.201319:42
SSD disk pouzivam od roku 2009­/09. Dnej jej mam jako hlavni disk v NB a jeho vykon je v tomto typu pc znat. Ve sluzebnim NB je klasicky disk, sice vetsi, ale o nekolikrat pomalejsi. Vydrz baterii a tichost jsou uz jen dalsi bonusy. Zivotnost u tohoto skoro 2 1­/2 leteho disku nijak neresim, stale bezi bez problemu. Dle overeni zivotnosti je na tom stele vyborne. Jedna se o OCZ Vertex. Dnes na PC mam jako systemovy disk prave zminovany OCZ Vector a jeho vykony jsou taktez vyborne. Chvili jsem pouzival Patriot Pyro, ale jeho tragicke vysledky me donutili pouzit opet znacku OCZ. Takze asi tak co se tyce zivotnosti. Jen na okraj zminuji, ze v PC mam vicero klasickych disku a jejich zivotnost napr. u Samsungu byla cca 1­/2, po te bad sectors a reklamace. Ostatni Seagate zatim ok, ale netvrdim, ze zitra nemuze byt vse jinak. :)
Odpovědět0  0
missFIT | 13.3.201311:14
Můžu vědět s čím pracujete, potažmo jak jej vytěžujete? Dáte ruku do ohně za to, že člověk notně pracující jej nebude po roce brát na reklamaci? Hovoříte ze zkušenosti s 24­/7 provozem? Levné­/mainstreamové plotny jsou totéž co levná­/mainstreamová SSD...
Odpovědět0  0
missFIT | 13.3.201314:23
Víte, člověče, má nedůvěra v SSD plyne ze dvou věcí:
Předně si nelze nevšimnout, že spousta prodejců ­(ale i výrobců­) nettopů a minientertainment zařízení se k SSD jaksi příliš nemá, přitom jejich užití v těchto zařízeních by se dalo považovat za jaksi logické.
Pak je tu zásadní paradoxní poznatek, že lepší­/kvalitnější SSDčka ­(Kingston E série, Intel DC S série­) mají cenu za MB 2x až 3x vyšší ­(tato úměra platí i pro plotny­), přitom mají pouze ­"standartní­" tříletou záruku a jejich rychlosti jsou nižší, spotřeba­/příkon vyšší, než u mainstreamových modelů. Možná, že jsem blázen, ale problémy a opodstatněnost pochyb ohledně spolehlivosti­/životnosti SSD se zdají být zjevné a podložené i bez toho, abychom nahlíželi do záznamů servisáků...
Odpovědět1  0
llib (14) | 27.4.201318:09
Nettopy ­- cena ssd, a zároveň jaksi krom rozměrů zas tak extrémní motivaci u nich nevidím, protože jde o minimalistické systémy od kterých mnoho čekat nejde.
Zrovna u enterprise level SSD bych nad cenou zas tak překvapen nebyl, pokud ji srovnáte s cenou enterprise HDD.
Horší asi je, že tam bude přepisování dat dost pravděpodobně problém. Z toho plyne patrně nutnost častější výměny, a z toho opět větší cena, za kapacitu o dost nižší než u pevných disků. SSD se v enterprise řešeních objevují alespoň v rámci funkcí, ale praktickou zkušeností z jejich nasazení neposloužím.
Co se týče blu­-ray, nevím, asi bych hádal že na tento typ dat nejsou ssd zrovna praktické, tedy proč ne system disk ssd v kombinaci s pevným diskem?
Jinak, osobně jsem svůj první ssd sotva vybalil, takže zatím zkušenostmi neposloužím. Očekávám že stejně jako pevné disky někdy odchází ­(byť mi zatím žádný pevný disk pokud si vzpomínám ještě úplně neodešel­), a očekávám že mírně častěji Co se přepisování týče, tak částečně se dá přizpůsobit zátěž, druhá věc je přepisování ke kterému dochází v důsledku údržby SSD­(nejsem si jist zda je toto zahrnuto do těch čísel v životnosti, tzn. zda se do limitu počítají i tydo zápisy­).

Trochu mě znepokojila informace v diskuzi že je potřeba SSD považovat za spotřební zboží, bylo by fajn pokud by šlo rozvést co přesně tím bylo myšleno.
Odpovědět0  0
Streki (15) | 13.3.201317:32
1­/ Desktop PC s W7 64bit systémový disk cca 5hodin denně
2­/ Ruku do ohně u dnešní elektroniky určitě ne, např. zdroje a jejich kondenzátory
3­/ ne 24­/7 nepotřebuji, ani NAS co pouřívám nejede v tomto reřimu ­(15­/7­)

Od SSD ani neočekávám 24­/7, na to jsou tu jiné technoligie­( klasické plotny­)
SSD používám čiště jako systémové disky. A s tím jsem spokojen. A take s pravidelnou zalohou. :­)
Odpovědět0  0
mikasp1 | 16.3.201322:54
Nemate zkusenost s chovanim Vectoru v RAIDu? Pocital jsem do RAIDu s i520, ktere se do RAIDu hodi, ale k Vectoru jsem zatim informace nenasel.
Odpovědět0  0
missFIT | 12.3.201311:03
To já bych zase docela rád viděl zmiňované testy dlouhodobější zátěže­/spolehlivosti. Jak by si třeba vedly mainstreamové disky v porovnání s takovými Intel SSD DC SXXXX Series. V případě SSD u mě přetrvávají obavy a nejinak tomu bude u recenzovaného disku ­(20GB­/den­/5let ­- hmm...­). Na můj vkus až příliš spotřební zboží...
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 12.3.201311:15
Příští už budou takové. Jinak SSD ale je třeba brát jako spotřební zboží, však za pět let budeme zase někde jinde a zatím nejde především o uložená data jako u vysokokapacitních pevných disků .
Odpovědět0  0
missFIT | 12.3.201311:54
No jo, ty rychlosti ­(samozřejmě krom dalších ­- ticho apod.­) jsou hezké a dost mě vábí ­(práce s velkým počtem malých souborů­), ale dát za něco tři tisíce a za rok se začít pomalu bát o systém? I když to budu brát jako spotřební zboží ­(což je ostatně lecco, téměř všechno­), tak SSDčka ­(mainstream­) jsou vážně příliš. A 20GB­/den??? Pomalu už tu vykukuje 4k video, a tohle nepokrývá ani kapacitu denní potřeby cache pro vypálení jednoho Blu­-Ray + systémová cache­/swap. V případě tohohle modelu tu navíc máme jakýsi ­"Indigo­" tahák­/trademark patrně pro NewAge zelené pomatence... No, já vám nevím, stačilo mi vidět zánamy jednoho servisáka...
Odpovědět1  0
missFIT | 12.3.201314:33
Víte, já si nemůžu pomoct, lidi, vězí mi to v hlavě a je to řádně absurdní. Předně proklamace: ­"absence pohyblivých částí zaručuje vysokou životnost­" a pak ta kvóta jako vypadnuvší ze směrnic EU ­- 20GB­/den ­(to nestačí ani na ­"takové to domácí žvýkání­"), po překročení denní kvóty byste měli mít vypnuté pc po ekvivalentně dlouho dobu ­(1BluRay­/1den­). Patrně není životnost jako životnost a rychlost jako rychlost... To je vážně smrtící vtip :­-D
Odpovědět1  0
missFIT | 12.3.201312:40
Každopádně za recku díky, na tu spolehlivost v ní pěkně věcně od začátku narážíte, a přinesl jste nám o ní dost zásadní informace. Na její budoucí testy se budu těšit. Případné 24hod zatížení patrně podá nejdůležitější výsledky.
Odpovědět0  0
Bohumil Stejskal (42) | 12.3.20130:10
Milerád bych viděl jak zahanbují Samsung 840 256GB PRO, bude prosím test ? A kdy.
Odpovědět1  0
Rabin (12) | 12.3.201320:49
Tak tym by som si nebol taky isty , Ja osobne by som siahol prave po tom Samsungu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.