Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sumicom PC - hliníkové miniatury

18.1.2007, Jan Vítek, recenze
Sumicom PC - hliníkové miniatury
Dnes se podíváme na jednu specialitku v podobě miniaturních PC, které jsou si vzhledově velmi podobné, avšak brzy poznáte, že se dovedou i velmi lišit. Počítačové miniatury má na svědomí nám nepříliš známá firma King Young Technology, jež tedy bude mít šanci se dnes ukázat. Podívejme se, jak se předvedou počítače s označeními P4-855-S, P4-865-B, P4-915-S.
Z pohledu na vnitřní uspořádání je jasné, že výrobce opravdu využil téměř veškerý dostupný prostor. Tomu dominuje modul s optickou mechanikou, na jehož vršku můžete vidět kontaktní měkké podložky. Jestliže zde nevidíte žádné kabely, pak vidíte správně, protože uvnitř opravdu žádné nejsou.


- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -

Celý modul je k základní desce připojen přímo přes tři konektory, z nichž dva jsou klasické PATA a naproti nim máme blíže neidentifikovaný třetí se čtyřmi řadami pinů. Modul tedy stačí jemně a opatrně z konektorů vysunout, po čemž se můžeme podívat na jeho spodní stranu, kde najdeme 2,5“ pevný disk Toshiba MK6032GAX s kapacitou 60GB.


- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení -

Odejmutím disku a mechaniky se nám zpřístupní velká část základní desky, avšak zbytek je stále zakryt chladicími prvky. Mezi ty v první řadě patří mohutný hliníkový blok, jenž má na práci transfer tepla od procesoru. Jeho tělo je opravdu mohutné a musí mít i velkou tepelnou kapacitu. Ta by však sama o sobě pro výdej tepla ze součástky jako CPU nestačila a ani na to není dělaná, protože na chladiči nenajdeme v podstatě žádné žebrování. Slouží totiž pouze jako prostředník mezi procesorem a hliníkovým obalem počítače. Pokud totiž zasunete základní desku zpět do skříňky, hliníkový blok opatřený teplovodivou pastou se o ni zevnitř opře, čímž se využije v podstatě celá vnější žebrovaná plocha pro chlazení CPU. Toto uspořádání mi přišlo jako vynikající a především absolutně bezhlučný způsob chlazení procesoru. Jedinou nevýhodou je pouze to, že zařízení nemá téměř žádnou možnost, jak chladit ostatní komponenty, protože nucená obměna vzduchu zde neexistuje. To by mohlo škodit především pevnému disku, čipové sadě a součástkám na základní desce (kondenzátory) a jistě bychom nechtěli, aby se výhoda pasivního chlazení odrazila v nižší životnosti zařízení.


- klikněte pro zvětšení -

Hliníkový blok můžeme jednoduše odšroubovat. Je přimontován čtyřmi šroubky opatřenými pružinkami, aby se tlak na nechráněné jádro procesoru mohl při montáži chladiče alespoň trochu rozložit. Po odstranění bloku však najdeme ještě jeden kus hliníku, tentokrát tvarovaného plechu, který přidržován dvěma řeznými šroubky zakrývá a pomáhá chladit čipovou sadu. Ta však evidentně nějaké zvlášť výkonné chlazení nepotřebuje a v této skříní ani nemůže čekat, že se jí nějakého dostane.


- klikněte pro zvětšení -


Není již máme základní desku ‘svlečenou’ a můžeme se pustit do jejího zkoumání. Jako první přichází na řadu procesor – Celeron M 370 (socket mPGA479B) s jádrem Dothan na frekvenci 1,5GHz, který využívá 1MB L2 cache a komunikuje přes 400MHz sběrnici. To tedy není žádný výkvět mobilních procesorů, ale vzhledem ke konfiguraci chlazení je to pochopitelný výběr. Avšak i tak může výrobce na požádání počítač vybavit jiným modelem, avšak polepšit si můžete pouze změnou procesoru; frekvence je limitována 1,5GHz.



Označení severního můstku lze přečíst jen s problémy, avšak i tak není pochyb, že jde o čip Intel 82855GME s integrovaným grafickým jádrem Intel Extreme Graphics 2. To zvládá rozlišení až 2048 x 1536 v 60Hz (350MHz DAC). Mezi další specifikace patří podpora DirectX 7 a 8 nebo OpenGL 1.1. Grafika si dokáže pro sebe ukrojit část hlavní operační paměti a paměťová sběrnice je tedy omezena systémovou sběrnicí. Zahrnuta je však technologie Enhanced Intelligent Memory Management, jež by měla nakládání s omezenou propustností poněkud zefektivnit. I tak je však jasné, že od tohoto počítače nemůžete čekat grafický výkon ani na úrovni low-endu.


Northbridge



Southbridge, Realtek ALC655, Agere LFW3226-100 FireWire

Jižní můstek s označením Intel 82801DB, neboli ICH4 také není žádný výkřik poslední techniky. K dispozici má sice audio kodek Realtek ALC655, avšak jeho plných možností nevyužije. Napravo od ICH4 můžeme vidět čip Agere LFW3226-100 starající se o provoz IEEE1394 FireWire, jak ostatně můžeme snadno vyčíst z dalšího označení.



Pro operační paměti má tato verze Sumicom připravena dva sloty, do nichž dokáže přijmout nízkoprofilové DDR paměti. Výrobce sice dodal 512MB DDR400 pamětí (čipy Hynix), avšak deska je schopna podpory pouze DDR333 (nebo samozřejmě i DDR266 a DDR200). Podle vlastní potřeby si můžete desku osadit až 2GB operační paměti.


- klikněte pro zvětšení -

To bychom měli vše, takže můžeme vše dát zpět na své místo, což nakonec jde velmi snadno, bez problémů a ani mi přitom nezbyly žádné součástky navíc. Vrhněmež se na další PC – Sumicom P4-865-B, neboli S620