Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sumicom PC - hliníkové miniatury

18.1.2007, Jan Vítek, recenze
Sumicom PC - hliníkové miniatury
Dnes se podíváme na jednu specialitku v podobě miniaturních PC, které jsou si vzhledově velmi podobné, avšak brzy poznáte, že se dovedou i velmi lišit. Počítačové miniatury má na svědomí nám nepříliš známá firma King Young Technology, jež tedy bude mít šanci se dnes ukázat. Podívejme se, jak se předvedou počítače s označeními P4-855-S, P4-865-B, P4-915-S.
P4-865-B samozřejmě přišel ve stejném balení, takže jeho popis přeskočíme a podíváme se rovnou na samotný produkt. Oproti předchozí verzi je tento počítač již výrazně rozměrnější, avšak pouze co se týče jeho výšky, jinak je o něco málo méně široký, kterýžto rozdíl dělá ono žebroví.


- klikněte pro zvětšení -


ModelSumicom P4-865-B (S620)
ProcesorPentium 4 (2,53GHz)
ChlazeníAktivní - měděný chladič
Čipová sadaIntel 865GV + ICH5
Grafický adaptérIntel Extreme Graphics 2
Paměti512MB DDR400
Pevný diskWestern Digital WD400JB 40GB 3,5"
Optická mechanikaTeac CD-224E-N
Rozměry255 x 147 x 72
I/O3x USB 2.0, 1x IEEE1394, Ethernet RJ45, D-Sub, LPT, Serial Port, 2x PS/2, Mic, Line In, Line Out
Cena9 580,- Kč včetně DPH
Cena této sestavy19 040,- Kč včetně DPH
* Cena bez procesoru, paměti, pevného disku a optické mechaniky

Dočkáme se tedy rozměrů 255 x 147 x 72 a v podstatě stejně provedené vnější konstrukce. Tělo skříně se skládá z hlavního profilu s obdélníkovým půdorysem, jejž zakončují dva hliníkové plechy s vyřezanými otvory pro ovládací prvky a I/O porty. Vespod skříně se dočkáme také čtyřech jednoduchých gumových podstavců, aby si počítač na rovnou desku stolu mohl dobře sednout.


- klikněte pro zvětšení -

Přední panel se od onoho předchozího také téměř neliší a jediným podstatným rozdílem je, že výrobce měl dostatek místa pro zakomponování průduchů, které se vzhledem k aktivnímu chlazení procesoru velmi hodí. V horní části tedy máme stejnou mechaniku - CD-224E-N od firmy Teac a v dolní části stejně rozestavěné ovládací prvky a I/O datové a audio porty. Odlišná jsou pouze tlačítka Power a Reset, jež mají před mikrospínači na základní desce malé membrány a to působí poněkud lepším dojmem.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní panel je pak již naprosto shodný s panelem Car PC a najdeme na něm tedy LPT port, sériový port, D-Sub analogový výstup na monitor, Line-Out audio jack, dvojici PS/2 portů, RJ-45 Ethernet port a dva USB 2.0. Liší se pouze v napájecím konektoru, který je čtyřpinový. V horní polovině si dále můžeme všimnout různých a často prapodivně tvarovaných otvorů, z nichž nás může zajímat pouze ten největší na pravé straně, skrz nějž proudí vzduch nasávaný radiálním ventilátorem na chladiči procesoru. Dovnitř se dostaneme naprosto stejně jako v předchozím případě, tedy odšroubováním čtyřech rohových šroubků a vysunutím základní desky.


- klikněte pro zvětšení -



Pohled dovnitř počítače

Uvnitř najdeme velmi podobné uspořádání jako v případě předchozího Car PC, avšak zaznamenáme i několik změn, jimž vévodí aktivní chladič procesoru a také 3,5“ pevný disk. Jinak se v podstatě nic nezměnilo, tedy až na to, že vzhledem k velikosti pevného disku bylo nutné použít k jeho připojení klasické kabely.


- klikněte pro zvětšení -

Modul s CD mechanikou a diskem stojí na čtyřech kovových sloupkách, jež je třeba zespodu odšroubovat, čímž se celý modul jednoduše uvolní. Pak již jen stačí společně s Peripheral Power konektorem vysunout ploché kabely vedoucí k disku a mechanice z konektorů na základní desce a je hotovo.


- klikněte pro zvětšení -

Pohledem zespodu na modul uvidíme pevný disk Western Digital WD400JB. Ten má tedy pouze 40GB ale snad nebude problém na přání zákazníka jej vyměnit za větší a rychlejší model. Pokud se zamyslíme nad jeho chlazením, pak vzhledem k tomu, že počítač má neustále zapnutý ventilátor nasávající vzduch přes přední otvory skříně, který dále nuceně proudí právě kolem pevného disku, mělo by být jeho chlazení bezproblémové.


- klikněte pro zvětšení -

Pod pevným diskem se zjeví jednoduchý chladič, nebo zde by se měl nazývat spíše heatspreader, pro čipovou sadu. Ten můžeme stejně jako v předchozím případě odejmout odšroubováním dvou řezných šroubků. Stejně jednoduše můžeme sejmout masivní měděný chladič procesoru, jenž drží za čtyři šroubky. U nich si také můžete všimnout lesklé kovové spony zajišťující rozložení tlaku na celou plochu CPU. To však není ani tak nutné, protože v důsledku se stejně všechny čtyři šroubky utáhnou na doraz a museli byste být velmi ‘šikovní’ abyste dokázali CPU s heatspreaderem při montáži mechanicky poškodit.




Přes jemné žebroví měděného chladiče nasává vzduch ventilátor Sunon (PMB1275PNB1-AV). Ten dokáže vytvořit opravdu mohutný proud vzduchu, ale k tomu se potřebuje roztočit na velmi vysoké otáčky, čímž tvoří i nezanedbatelný hluk. O tom si ostatně popovídáme později.





- klikněte pro zvětšení -

Základní desku tedy máme svlečenou a můžeme se tedy pustit do její prohlídky. Bezkonkurenčně nejvýkonnějším – jak výpočetně, tak tepelně – je mezi testovanými počítači právě tento s procesorem Intel Pentium 4 na frekvenci 2,53GHz v patici mPGA478B.




Dalším na řadě je čipová sada se severním můstkem natočeným o 45°, což je konkrétně Intel 865GV s integrovanou grafikou Intel Extreme Graphics 2. Ta však i přes své jméno grafické orgie rozhodně nezaručí a hodí se tak maximálně na nenáročné DirectX 8 hry a kancelářské aplikace.


Northbridge

Tento model si malinko polepšil u jižního můstku. Použit byl 82801EB, což je jinými slovy ICH5 a pro účely tohoto PC by měl i přes svou zastaralost bez problémů stačit. Kromě něj zde máme také I/O čipy Winbond, jeden Agere řadič starající se o provoz rozhraní FireWire a audio kodek Realtek ALC655.


Realtek ALC655, Southbridge

Operační paměť tvoří rovněž jeden nízkoprofilový 512MB modul DDR400 s čipy od firmy Hynix. Oproti předchozímu počítači však tento dokáže využít frekvenci pamětí DDR400 a ne pouze DDR333, tudíž bychom se v testech měli dočkat zvýšené propustnosti RAM. Dle vlastní potřeby si můžete paměť rozšířit pomocí druhého slotu. Navíc není ani nutné použít nízkoprofilový modul, protože optická mechanika je v dostatečné výšce. Ale samozřejmě onen modul nesmí být příliš vysoký, jak dokáží dnešní paměti s objemnými chladiči být.



Nezapomeneme se ještě na modul podívat zezdola, kde uzříme mohutný hliníkový profil, jenž podporuje základní desku a snad i kontaktem se skříní napomáhá chlazení.

To bychom měli k modelu S620 vše a na řadě je poslední počítač – P4-915-S, neboli S631.