Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sumicom PC - hliníkové miniatury

18.1.2007, Jan Vítek, recenze
Sumicom PC - hliníkové miniatury
Dnes se podíváme na jednu specialitku v podobě miniaturních PC, které jsou si vzhledově velmi podobné, avšak brzy poznáte, že se dovedou i velmi lišit. Počítačové miniatury má na svědomí nám nepříliš známá firma King Young Technology, jež tedy bude mít šanci se dnes ukázat. Podívejme se, jak se předvedou počítače s označeními P4-855-S, P4-865-B, P4-915-S.
S631 je bezkonkurenčně nejmenší ze všech tří počítačů a pokud by neměl přední porty a ovládací prvky, snadno byste si jej mohli splést s prostou externí optickou mechanikou. Rozměrově by však byl naprosto shodný s prvním počítačem – S625 FC – pokud by ten však neměl své ježaté žebrování. S631 je tedy sice nejmenší, ale musí se kvůli tomu spolehnout na aktivní chlazení, což je jeho největší slabina.


- klikněte pro zvětšení -

ModelSumicom P4-915-S (S631)
ProcesorPentium M (1,73GHz)
ChlazeníAktivní - hliníkový chladič
Čipová sadaIntel 915GM + ICH6-M
Grafický adaptérIntel Graphics Media Accelerator 900
Paměti512MB DDR-2 533
Pevný diskToshiba MK4032GSX 40GB 2,5"
Optická mechanikaTeac CD-224E-N
Rozměry255 x 145 x 42
I/O3x USB 2.0, 1x IEEE1394, Ethernet RJ45, DVI-I, Serial Port, 2x PS/2, Mic, Line In, Line Out
Cena9 419,- Kč včetně DPH
Cena této sestavy14 100,- Kč včetně DPH
* Cena bez procesoru, paměti, pevného disku a optické mechaniky

Rozměry tedy činí 255 x 145 x 42 a pokud byste z nějakého důvodu chtěli, mohli byste tento počítač bez problémů vměstnat do 5,25“ šachty vašeho stolního PC. Takovéto rozměry se jen tak nevidí.


- klikněte pro zvětšení -

Na předním panelu S631 již neuvidíte nic nového, pouze standardní škálu portů a ovládacích prvků – IEEE1394 FireWire, USB 2.0, audio konektory, světelné diody a tlačítka Power s Resetem.


- klikněte pro zvětšení -

Vzadu je již situace zajímavější. Nenajdeme tam sice LPT port, ale zato můžeme konečně využít DVI-I konektor pro digitální i analogový výstup. Zůstal nám však sériový port, který se může ještě leckde hodit, například pro připojení vlastnoručně vyrobeného IR přijímače. Ostatní porty na pravé polovině však zůstaly stejné, pokud samozřejmě pomineme opět jiný napájecí konektor. Na levé straně se ještě vešel průduch pro teplý vzduch od chladiče procesoru, avšak ten je bohužel poněkud malý. To má za následek zbytečně zhoršený průtok vzduchu a tím i obtížnější chlazení. Počítač si otevřeme stejným způsobem jako ostatní a můžeme se pustit do obhlížení.


- klikněte pro zvětšení -



Pohled dovnitř počítače

Na první pohled se uspořádání nijak výrazně neliší, pouze procesor se viditelně přesunul blíž k pravému okraji a uvolnil tak místo pro paměťový modul. Výrobce však evidentně nepoužil klasický DIMM ze stolních počítačů, ale zkrácený modul SO-DIMM, jaký známe z notebooků.


- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -

Mechanika s pevným diskem drží také pouze pomocí třech portů – dvou PATA na pravé straně a jednoho dlouhého se čtyřmi řadami pinů na straně levé. Není tedy problém jej opatrným postupováním vysadit (CD mechanika je opět stejná – Teac CD-224E-N) a podívat se zespodu na pevný disk. Tím je Toshiba MK4032GSX, tedy 40GB 2,5“ model. Pokud si pamatujete na Car PC, je to oproti jeho 60GB Toshibě krok zpět.


- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -

Po sejmutí modulu s mechanikou a diskem je třeba ještě sundat chladič procesoru. Ten drží naprosto stejně jako ostatní – pomocí čtyřech rohových šroubků s pružinkami. Jde o hliníkový chladič s tlustými žebry zakrytými kovovou fólií, aby byl vzduch z radiálního ventilátoru Y.S. Tech (BD126018MB) nucen proudit tou nejefektivnější cestou. Vespod hliníkového masivu máme otvor, kterým vzduch proudí k lopatkám ventilátoru. A právě v tomto místě je i onen jednoduchý chladič, jenž má na starosti čipovou sadu, či zde pouze Northbridge, takže jeho chlazení by mělo být bezproblémové.


- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -

Tento plech však přidržuje pouze jediný šroubek a i když skrz něj jdou i sloupky, nepovažuji tento způsob uchycení za šťastný, protože zdravý rozum říká, že kontakt s plochou čipu Northbridge asi nebude zrovna úžasně dokonalý. Pokud ale takto počítač funguje, nemělo by to tolik vadit. Pokud se již bavíme o čipové sadě, pak se sluší uvést i její typ. Ostatní dva počítače oproti jejím specifikacím musí zblednout, protože jde o Intel 915GM s integrovaným grafickým jádrem Graphics Media Accelerator 900. Ten již poskytuje nepoměrně vyšší grafický výkon, ale ani tak by se GMA 900 nemohl postavit ani dnešnímu low-endu.






K jižnímu můstku – Southbridge – se dostaneme po vyklopení modulu SO-DIMM. Jde o verzi ICH6-M – neboli NH82801FBM. V ostatních případech jde o I/O čipy Winbond a FireWire řešení Agere.


CPU a Northbridge

Paměťový modul SO-DIMM využívá stejně jako ostatní DIMM moduly čipy firmy Hynix a jde o 512MB DDR2-533. Nevýhodou je přítomnost pouze jednoho banku, a tak jste nuceni pro rozšíření operační paměti stávající vyndat a nahradit větším.






Vaší pozornosti také jistě neušlo, že základní deska je vybavena také jedním SATA konektorem, který však v této konfiguraci zůstává nevyužitý. To je však velká škoda, protože by se snadno mohl vyvést na zadní či přední panel jako eSATA, čímž by se I/O možnosti tohoto počítače zlepšily. Leč zde zůstává nevyužitý, škoda.


Windbond I/O čipy, Realtek ALC655 a Agere FireWire čip

Představování hardwaru bylo již dost a nyní je čas se zaměřit na výkon a provoz těchto počítačů.