Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sumicom PC - hliníkové miniatury

18.1.2007, Jan Vítek, recenze
Sumicom PC - hliníkové miniatury
Dnes se podíváme na jednu specialitku v podobě miniaturních PC, které jsou si vzhledově velmi podobné, avšak brzy poznáte, že se dovedou i velmi lišit. Počítačové miniatury má na svědomí nám nepříliš známá firma King Young Technology, jež tedy bude mít šanci se dnes ukázat. Podívejme se, jak se předvedou počítače s označeními P4-855-S, P4-865-B, P4-915-S.
V závěrečném hodnocení bych jednotlivé modely ani nestavěl proti sobě, protože každý nabízí něco jiného. Možná bych se spíš zaměřil na výtah toho nejlepšího, co nám tyto produkty mohou nabídnout. V prvé řadě se mi velmi líbil pasivní způsob chlazení u modelu P4-855-S a myslím si, že by jeho žebra snesla ještě o něco vyšší výkon. U ostatních modelů bylo chlazení hlučné, nebo ještě hůře hlučné a zoufale neefektivní.


P4-855-S

Další otázkou je výkon grafického subsystému, kde i přes nejasné výsledky u Cinebench vedl GMA900, coby modernější čipová sada. Mluvím o počítači P4-915-S, jenž měl k dispozici i novější ICH6-M southbridge. Co se týče výkonu CPU, pak nejlépe dopadlo asi Pentium 4 2,53GHz počítače P4-865-B. Výkon procesoru je však pevně svázán s dostupným chlazením a u těchto počítačů bych osobně raději viděl bezhlučný nebo alespoň relativně tichý provoz, než radiální ventilátory s 4000 a více otáčkami.


P4-865-B

Pevné disky jsou jedna z věcí, jež si můžeme sami zvolit, takže zde si můžeme pouze porovnat výhodu obecně vyššího výkonu a větší kapacity 3,5" disků a kompaktnost 2,5" disků. Stejně tak doufám, že při konečném výběru nás výrobce nebude limitovat pouze CD čtecí mechanikou, když rozdíl mezi ní a DVD vypalovačkou nám průvan v peněžence neudělá. Občas mě také zamrzelo nevyužití nabízených možností, jako třeba funkcí kodeku Realtek ALC655 nebo přítomného SATA konektoru na desce počítače P4-915-S.


P4-915-S

Co se týče dílenského zpracování, pak ale považuji tyto výrobky za zdařilé. Zvláště P4-855-S mi svou jednoduchostí a účelností připomenul pasivní skříně Zalman, avšak s nimi se samozřejmě nemůže přímo rovnat. Pokud tedy máte zájem o malý přenosný počítač, určitě máte z čeho vybírat. Pouze poukazuji, že za cenu, kterou dáte za kterýkoliv z těchto výrobků, již koupíte minimálně stejně vybavený notebook - a pokud se ještě přičte cena za displej a klávesnici, mají Sumicomy problém. Mým osobním favoritem se stal pasivně chlazený P4-855-S, jenž sice nedosahuje diskutabilně vyššího výkonu svých kolegů, ale za to je úžasně tichý.

A kde by se takovéto počítače mohly uplatnit? Tak například P4-855-S - Car PC se samozřejmě nebude hodit pouze do auta, ale je jako stvořený pro malý a nenáročný fileserver, nebo jednoduchý mediální server. Pro tato řešení ani nemusíte kupovat monitor, neboť pro virtuální desktop poslouží dokonale. Problémem však může být absence výstupu TV-Out. Ostatní dva počítače nabízí v podstatě to samé, ale k tomu přidávají i nezanedbatelný hluk. Pro jiné účely poslouží spíše stejně cenově situované notebooky.

Za zapůjčení děkujeme firmě CTI-PRO