Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Svět pod mikroskopem Pentia 4...

21.5.2001, Petr Klabazňa, recenze
Svět pod mikroskopem Pentia 4...
V našich recenzích věnovaných záležitostem ohledně intelovského Pentia 4 se nyní budeme věnovat záležitostem poněkud prozaičtějším, než je jeho výkon. Jistě jste si povšimli na titulce malé ikony doprovázející již zveřejněné recenze. Ano řeč bude o mikroskopu...
Kapitoly článku:
Design a technické provedení mikroskopu
Především je nutno říci, že mikroskopu kraluje plast a co možná nejednodušší koncepce. Po stránce designu připomíná spíše příslušenství pro Mac (kromě vlastního neprůhledného tmavého stojánku). Zvolená namodralá barva také vyjadřuje image výrobce.

Jednotlivá zvětšení se volí pomocí otáčení zeleného prstence (je umístěn zhruba uprostřed těla mikroskopu). A je možno si vybrat ze tří velikostí zvětšení: 10x, 60x ,200x. Není tedy možná plynulá změna zvětšení (tzv. ZOOM na který jsme zvyklí z digitálních fotoaparátů/kamer), což je dáno konstrukcí. Každému zvětšení odpovídá jedna optika, která je právě pomocí onoho zeleného prstence přemístěna do „pracovní“ polohy (do pomyslné osy stojánek – optika – optický snímač). Poloha je samozřejmě aretována. Mikroskop jsme sice nerozebírali, ale jeho malá hmotnost napovídá, že pravděpodobně i optické čočky budou plastové výlisky...

Pokud nás již přestane bavit mít mikroskop jen ve stojánku (a nebo by se nám zkoumaný vzorek nevešel na stoleček=větších rozměrů), potom jej můžeme jednoduše vtáhnout a pracovat s ním podobně jako s fotoaparátem vybaveným makroobjektivem (ale s ještě menší vzdáleností od pozorovaného předmětu). V těchto případech pak můžeme využít funkce aktivačního tlačítka přímo na těle mikroskopu a zaznamenat „momentku“.

Galérie vzorků, aneb jaké máme další zdroje zábavy
Než jsme tak trošku pomluvili náš umělohmotný mikroskop, tak jsme skončili instalací. A nyní můžeme spustit (mikroskop již máme zapojen do volného USB portu počítače s Pentiem 4) obslužný software. Ten se skládá z několika provázaných modulů (každý s určitými možnostmi/funkcemi), v jednom můžeme snímat vzorky, v druhém editovat, dalším přidat do obrázku speciální efekty, vytvářet show a nebo také výsledný výtvor vytisknut třeba na připojené barevné tiskárně.

„Barvitější“ představu si můžete vytvořit z následujících obrazových příloh. Z „úvodní“ nabídky je možné volit jednotlivé moduly. Všechny odkazy jsou vytvořeny jako malé ikonky se stručným popisem, což dotváří celkově „hravý“ vzhled. Začneme ukázkou „styčného“ menu:



A odsud již můžeme dle potřeby volit malování, práci s efekty, vytvoření kina (movie), tisk a nebo získání zdrojové fotky z mikroskopu (uprostřed je obrázek, se kterým budeme pracovat). Tedy postupně, na následujícím obrázku si můžeme utvořit představu o editačních možnostech této „grafické“ aplikace.



Pokud bychom měli potřebu dodat do obrázku nějaké tajemno můžeme s důvěrou využít nabídky menu „f/x“ a pustit na obrázek kouzelnou hůlku. Efektů je dostatek a jak lze z obyčejné blechy vytvořit „vodního tvora“ se můžeme podívat na dalších dvou obrázcích (první je původní a na druhém zapracoval jeden z efektů).




A již jsme v podstránce „movie“, kde lze vytvořit vlastní pohyblivou prezentaci. A aby toho nebylo málo, tak z pravé strany doplníme obrázky nějakým hudebním doprovodem (k uvedenému obrázku by se asi nejlépe hodil cinkot mincí :-).



Jistě Vám neuniklo, že z každé z předchozích „obrazovek“ se lze kliknutím vpravo dole na ikonku mikroskopu přímo dostat do podmenu snímání obrázků z mikroskopu.



Zde se malinko pozastavím a popíšu jednotlivé možnosti. Help vlevo nahoře a návrat vpravo dole necháme na jindy a budeme se věnovat pravé části nabídky. Nejprve zvolíme typ osvětlení (průhledné vzorky je možné posvítit, všechny ostatní pak nasvítit – ovšem POZOR na odlesky!). Pomocí posuvníku uprostřed těchto voleb ovlivňujícím jas pak vytvoříme ideální nasvícení. V mezičase samozřejmě musíme obraz zaostřit (bohužel v této fázi ač chceme nebo ne musíme sáhnout na mikroskop, elektronicky totiž nelze :-o) a popřípadě po změně optických podmínek ještě doostřit (nebojte se i několikrát).

A nyní již jen stačí obraz zachytit levou ikonou „snapshot“ popř. změnit zvětšení a celý postup zopakovat. A pokud by nás snad přestaly bavit statické obrázky, můžeme je rozpohybovat. K tomu použijeme volbu vpravo dole „movie record“. Zde lze s výhodou použít funkce tzv. minutníku (kuchařkám je zajisté tento termín jasný :-) a nastavit tak předem délku záznamu... Potom můžeme zachytit postupné ostření povrchově rozmanitého předmětu (optika mikroskopu má totiž při zvyšujícím se zvětšení menší hloubku ostrosti).

A že jste napjati, co že je právě nyní pod mikroskopem? Je to obyčejný „počítačový“ šroubek, tedy zachycen povrch kovu při 200 násobném zvětšení.

A co dělat s nepovedenými sejmutými obrázky? .. zjistíte hned po kliknutí na popelnici dole uprostřed.

Ještě dodám, že výsledné obrázky je možné uložit v několika nejběžnějších formátech (včetně JPG) a dosahují rozlišení 512 x 384 bodů při 24 bitové barevné hloubce (což s největší pravděpodobností bude i rozlišení obrazového snímače mikroskopu). Samozřejmě, že s uloženým obrázkem již nemusíme využít funkcí dodávaného software (pro zkušenějšího uživatele by to bylo asi trápení), ale natáhnout si jej do svého oblíbeného paint-shopu a zde jej dle potřeby dále upravovat.