Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Systém ASPI pro kapesní počítače

17.1.2008, Pavel Bureš, recenze
Systém ASPI pro kapesní počítače
Česká společnost ASPI a.s. je známý dodavatel systému právních informací pro PC. Dnes je kromě verze pro PC k dispozici i systém předpisů pro PDA s Windows Mobile. Nejedná se o kopii, autoři upravili program, aby sloužil jako doplněk k desktopové aplikaci.
Program si nemůže pořídit každý, je totiž určen majitelům licencí systému ASPI pro PC. Aplikaci včetně potřebných dat pořídíte za 4 800 Kč s tím, že každý rok zaplatíte 3 500 Kč (obě ceny bez DPH) jako aktualizační poplatek. Součástí balíku je kromě DVD se softwarem také 2GB SD karta a čtečka. ASPI zabere na kartě cca polovinu, takže má uživatel k dispozici ještě 1 GB prostoru pro další data.

Instalace programu ASPI do kapesního počítače je odlišná od instalace většiny PDA programů. ASPI se neinstaluje přes Microsoft ActiveSync, ale soubory se z DVD zkopírují přímo na paměťovou kartu, odkud se následně program spouští. Minimální požadavky na provoz splňuje naprostá většina kapesních počítačů, neboť program vyžaduje Windows Mobile 2003 a novější OS.

Co vlastně ASPI pro PDA svému majiteli přinese? Program nabízí více jak 58 tisíc právních předpisů, jde například o:
  • kompletní texty Sbírky zákonů od r. 1918
  • kompletní texty Sbírky mezinárodních smluv
  • kompletní předpisy všech Věstníků právních předpisů krajů
  • informace o předpisech Slovenské republiky (Zbierka zákonov SR)
  • Úřední listy I a II
  • předpisy z resortních věstníků
  • předpisy profesních komor
  • vybrané předpisy vydané před r. 1918

Pro všechny, kteří se s kapesním počítačem příliš nekamarádí, může být matoucí, že se ikona aplikaci neobjeví mezi nainstalovanými programy. Je třeba spustit správce souborů, je jedno zda File Manager či třeba Total Commander, a najít program PDASPI.EXE.

Po spuštění aplikace se zobrazí výchozí obrazovka programů sloužící k vyhledávání předpisů. Vyhledávat je možno dle čísla předpisu, tak i podle slova obsaženého v textu. Pokud zadáte např. "21", ASPI vypíše všechny předpisy, jejichž čísla začínají na 21. Aplikace tudíž nevyhledává tak, že by hledala "21" v celém čísle předpisu, ale začíná s hledáním na první pozici, což může být pro některé uživatele trochu omezující. Na druhou stranu, pokud víte, že daný předpis nese číslo 21 a jen nevíte, z kterého je roku, stačí do vyhledávacího pole zadat "21/".



Druhou funkcí je prohledávání názvu jednotlivých předpisů, nikoli však jejich znění. Velkou výhodou ASPI je fakt, že program dokáže zadané heslo skloňovat, časovat a v případě více možných významů slova se vás aplikace zeptá, kterou podobu slova si přejete při hledání použít. Zkuste např. zadat slovo "daň". Místo toho, aby program zobrazil seznam všech předpisů, kde se slovo vyskytuje, tak se po několika vteřinách přemýšlení zeptá, zda máte na mysli sloveso zdaňovat (proces výpočtu daní), tvar slovesa nezdaňovat či podstatné jméno daň ve smyslu peněžní nebo naturální dávky.



Poslední možností pro upřesnění výsledků vyhledávání je zadání data účinnosti. Aplikace automaticky nastaví dnešní datum, vy si můžete samozřejmě zadat jiné či pole nechat prázdné, díky čemuž se budou prohledávat všechny právní předpisy v databázi.

Doba vyhledávání je kromě výkonu vašeho kapesního počítače závislá také na počtu předpisů. mezi kterými se hledá. Vyhledávání ve velké části případů trvá cca 5 vteřin, u složitějších hesel (např. již zmíněná "daň" ve smyslu dávky) se sice seznam nalezených předpisů zobrazí po několik vteřinách, ale program stále ještě hledá a doplňuje do výsledků nové předpisy odpovídající zadaným parametrům. V pravé části obrazovky se nachází větší čtverec, který změnou barvy indikuje probíhající vyhledávání. U ovládání na chvíli ještě zůstaneme. Komunikace mezi programem a uživatelem probíhá pomocí několika barevně odlišených čtverečků. Modrý čtvereček umístěný vlevo vás z jakékoliv obrazovky přemístí na úvodní vyhledávací obrazovku. Tmavě zelený čtvereček slouží k zobrazení výsledků vyhledávání a světle zelený čtvereček slouží k zobrazení stručných informací o předpisu, jehož náhled si právě prohlížíte.



V seznamu předpisů vyhovujících kritériím vidíte kromě označení předpisu (např.15/2006 Sb.) také krátkou informaci říkající, čeho se předmět týká. V případě předpisu 15/2006 Sb, se dozvíte, že pojednává o "uložení kolektivních smluv vyššího stupně a dodatků".



Jednotlivé předpisy jsou také odlišeny barevným proužkem po pravé straně. Zelená barva znamená, že předpis k dnešnímu dni není účinný. Pokud uživatel nahlíží na text (resp. jeho časovou variantu), která právě k dnešnímu dni není již účinná, má to červený pruh. Může jít buď o zcela zrušený předpis, nebo jen časovou verzi paragrafu, která má "dnes" již jiné znění. Šedivý pruh značí, že je předpis účinný právě dnes.

V detailním pohledu na každý z předpisů se dozvíte, kdy byl dokument vydán, rozeslán, od kdy je účinný a kdy byl případně zrušen. U velké většiny předpisů je k dispozici obsahový a paragrafový návrh. Tapnutím na vybraný článek se zobrazí jeho kompletní znění.







Závěr


ASPI pro PDA jsme testovali více jak týden, za tu dobu jsme ji ukázali několika lidem, kteří s právními předpisy přicházejí ve svém povolání do styku. Hodnocení bylo veskrze pozitivní, našim "testerům" se nejvíce líbilo velké množství zdrojů právních předpisů a na poměry kapesních počítačů rychlé vyhledávání. Podle našeho soudu by autoři programu měli ještě zapracovat na ovládání – v jednu chvíli uživatel ovládá program pomocí nic neříkajících čtverečků, jindy vybírá příkazy v menu. Celkově vzato se program ASPI pro kapesní počítače povedl a jedná se o velmi dobrý a použitelný doplněk desktopové aplikace.


Rozsáhlost databáze
Složité ovládání
Propracované vyhledávání
Ikona Odkaz na databázi
Podpora WM6
Ikona Odkaz na databázi
Prodejní cena: 4 800,- Kč (bez DPH)