Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tablet PC naživo: Acer TravelMate C102TCi

10.3.2003, Štěpán Mrázek, recenze
Tablet PC naživo: Acer TravelMate C102TCi
Dnešní recenze Tablet PC od společnosti Acer jsem pojal nejen jako recenzi, ale i snahu odpovědět pro koho je vlastně tento druh notebooků vhodný. Tablet PC je vlastně mininotebook s některými speciálními vlastnostmi...
Kapitoly článku:

CD-RW/DVD mechanika



Jako první se podíváme na dodávanou CD-RW/DVD mechaniku, která je určena pro rozhraní IEEE1394 a jedná se o model CRX820E od společnosti Sony. Pokud vás zajímají parametry mechaniky, pak doporučuji následující obrázek z programu NERO - Burning Rom:


Obr. 9 - Specifikace mechaniky Sony CRX820E

Samotnou mechaniku si můžete prohlédnout na následujících fotografiích. Hodnotím zejména způsob zajištění datového kabelu, který je při přepravě uchycen ve spodní části.





Obr. 10 až 12 - CD-RW/DVD mechanika Sony CRX820E
klikněte pro zvětšení


FDD mechanika



Co se týká floppy mechaniky pak opravdu nevím co k ní napsat jiného, než že je určena pro rozhraní USB a barevně ladí s celým Tabletem a s CD-RW/DVD mechanikou…


Obr. 13 - Externí USB floppy mechanika
klikněte pro zvětšení


Napájení



Napájení je realizováno pomocí klasického adaptéru, který zná každý kdo již někdy přišel do styku s notebookem. Jediné co mu mohu vytknout ne nestandardní napájecí kabel - v případě jeho poškození budete obtížně náhradní kabel shánět.


Obr. 14 - Napájecí adaptér
klikněte pro zvětšení


Smartkarta



Smart karta, přesněji dostanete k celému notebooku dvě, slouží pro zvýšení bezpečnosti vašich dat. Mnohdy totiž platí, že data jsou cennější než samotný nosič (v našem případě Tablet PC s cenou kolem 85 000 Kč). Smart kartu využijete společně s dodávanými aplikacemi:
  • PlatinumPAS - pokud není během bootování detekována Smart karta, počítač ukončí proces bootování.
  • PlatinumSecure - vylepšuje přihlášení do systému Windows. Pomocí Smart karty poskytuje zabezpečené autorizování uživatele. Další funkcí je kódování a dekódování souborů uložených na vašem pevném disku.
  • PlatinumKey - umožňuje uložení hesel požadovaných webovskými stránkami.


Obr. 15 - Smartkarta
klikněte pro zvětšení


Rezervní stylus



Velice příjemný je také rezervní stylus. Je ovšem o něco větší než ten, který se ukrývá v pravém horním rohu krytu displeje (bráno z pohledu notebooku) a tak v případě ztráty… Co se stylusu k Tablet PC týká, pak funguje na jiném principu, než u kapesních počítačů. Ty snímají tlak, zatímco stylus Tabletu vysílá radiové vlnění a tak je možné pohybovat kurzorem na ploše aniž by bylo nutné se displeje dotknut.


Obr. 16 - Rezervní stylus
klikněte pro zvětšení


Ostatní



Součástí ostatního příslušenství jsou manuály v mnoha světových jazycích (vyjma češtiny), manuál k modemu, spousta různých krátkých brožurek, kabely pro připojení modemu do telefonní sítě (připravené pro různé koncovky), recovery CD pro operační systém, dále pak programy Norton Antivirus 2002 a CD maker. Poslední součástí je pak CD-RW medium značky Acer.

Pozn.: Na další stránce naleznete výsledky některých HW testů a samozřejmě pak také závěr a slíbenou úvahu pro koho je vlastně Tablet PC vhodné…