Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tablet PC naživo: Acer TravelMate C102TCi

10.3.2003, Štěpán Mrázek, recenze
Tablet PC naživo: Acer TravelMate C102TCi
Dnešní recenze Tablet PC od společnosti Acer jsem pojal nejen jako recenzi, ale i snahu odpovědět pro koho je vlastně tento druh notebooků vhodný. Tablet PC je vlastně mininotebook s některými speciálními vlastnostmi...
Kapitoly článku:

Výkon



Testy výkonu jsou zde spíše jen pro orientaci. Kupříkladu test výkonu pod knihovnou Direct3D (3D Mark 2001SE) vůbec neproběhl (a ta část, která se dala spustit připomínala spíše slideshow). Po této zkušenosti jsem se ani nepokoušel o instalaci dalších grafických benchmarků. Připomínám však, že grafický výkon rozhodně není pro zařízení typu Tablet PC klíčovým prvkem

Jedinými dostupnými výsledky jsou tedy čísla z programu SiSoft Sandra 2003, podotýkám opět, že jsou zde pouze pro orientaci. Za mnohem důležitější pak považuji výdrž v provozu na baterie, o které se zmíním v dalším textu.

Pozn.: Všechny testy jsem prováděl v režimu provozu na baterie.






Obr. 17 až 19 - Testy výkonu v programu SiSoft Sandra 2003


Výdrž a nabíjení



Nejdůležitějším parametrem pro každý notebook je bezesporu výdrž v režimu provozu na baterie, všechny ostatní parametry jsou až druhotné. Při běžné práci s Acer TravelMate C102TCi jsem byl po více než dvou a půl hodinách (2 hodiny 34 minut) systémem upozorněn, že baterie je vybitá (10 procent kapacity). Podotýkám, že běžnou prací rozumím, psaní ve Wordu, testovaní rozpoznávaní rukou psaného písma, atd. Během této práce jsem neměl připojenou žádnou z dodaných mechanik. Nabíjení pak trvalo přesně jednu hodinu a padesát minut. Podotýkám, že při vypnutém notebooku.

Kdo potřebuje Tablet PC ?



No a nyní se dostáváme k tomu nejdůležitější. K otázce "Pro koho je vlastně Tablet PC vhodné ?". Bezesporu je to opravdu elegantně přenosné zařízení a s trochou nadsázky se vejde i do dámské kabelky, nemluvě již o manažerské aktovce. Nízká hmotnost a extrémní mobilita je ovšem vykoupena miniaturními rozměry displeje. Pokud si myslíte, že budete s displejem o úhlopříčce 10,4 palce a rozlišení 1024 x 768 dlouhodobě pracovat, pak to raději zkonzultujte s očním lékařem. Uvidíte co vám na to řekne.

Tablet PC je optimálním pomocníkem pro každého, kdo často cestuje a potřebuje sebou neustále nosit spousty dat v elektronické podobě (obchodník či manažer). Zkrátka pro každého kdo dnes používá notebook a je znechucen jeho váhou. Na cestách při občasném zapnutí a připsání několika poznámek vám malý displej pravděpodobně vadit nebude. Ovšem v okamžiku, kdy sedíte v kanceláři a dlouho (a často velice dlouho do noci) pracujete je již patnáct palců opravdu nezbytných, potom vám zbývá pouze externí monitor. Nutnost externí klávesnice a myši je myslím evidentní.

Pokud to shrnu, pak je Tablet PC vhodným pracovním nástrojem pro cesty, ale v kanceláři se bez monitoru a periférií neobejde (tohle se ovšem dá elegantně řešit pomocí USB HUBu, alespoň ty periferie). Pokud tedy trávíte většinu času na cestách a méně času v kanceláři uvažujte o Tablet PC, pokud je tento poměr obrácený, dejte spíše přednost klasickému notebooku. Mimochodem někde jsem četl, že Tablet PC je ideální platforma pro studenty, což je jednoznačně pravda pokud ovšem nebereme v úvahu cenu… Možná to však platí pro americké studenty!

Pozn.: Výše zmíněné se vztahuje obecně k celé platformě Tablet PC a ne jen k testovanému modelu.


Obr. 20 až 21 - Srovnání velikosti full-size notebooku a Tablet PC
klikněte pro zvětšení


Závěr



Poměrně dlouho jsem přemýšlel jaký zaujmout k Tablet PC Acer TravelMate C102TCi závěr. V mém případě se jednalo o vůbec první dlouhodobější zkušenost se zařízením Tablet PC obecně (nepočítám-li letmý test na konferenci Microsoftu). Nejprve jsem byl poměrně skeptický a to zejména pro velice malý displej. Posléze mě však uchvátily možnosti bezdrátové konektivity v kombinaci s hmotností 1400 gramů.

Co však musím Tabletu Acer vytknout je lesknoucí se displej (viz obrázek pod tímto odstavcem kde je jasně vidět fotograf) a podpora starší sběrnice USB 1.1. Pravděpodobně z tohoto důvodu doplnil výrobce celý komplet CD-RW/DVD mechanikou s rozhraním FireWire (běžné USB 1.1 má totiž propustnost pouze 1,5 MB/s).


Obr. 22 - Lesknoucí se displej
klikněte pro zvětšení

Pozitivní stránky

  • Mobilita a přenosnost
  • Elegantní vzhled
  • Čtečka Smart karet
  • Rezervní stylus

Negativní stránky

  • Absence USB 2.0
  • Lesknoucí se displej
  • Vysoká cena (toto platí obecně pro celou platformu Tablet PC, kde je však Acer jeden z cenově nejdostupnějších)
Cena: 59 990 doporučená koncová bez DPH
Záruka: 24 měsíců



Za zapůjčení notebooku Acer TravelMate C102TCi k recenzi děkujeme společnosti: Acer Czech Republic