Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tak trochu jiná deska

27.2.2003, Igor Viduna, recenze
Tak trochu jiná deska
Firma ABIT v našich končinách patří mezi renomované výrobce. Její desky jsou velmi kvalitní. Dnes si představíme desku AT7-MAX2, která se v našem testu může pochlubit hned několika prvenstvími. Svému jménu tedy opravdu ostudu nedělá...
Kapitoly článku:
Už jsme si zvykli, že pohled na čelní stranu desky již dávno není standardně stejný (jako tomu bývalo kdysi) a liší se prakticky kus od kusu. U desky ABIT AT7-MAX2 však nezůstal kámen na kameni. (A nyní se ukáže, že i tato pasáž má v článcích občas svůj smysl ;-) Například zde nenaleznete ani jeden sériový či paralelní port, protože musely uvolnit místo mladším kolegům – šesti USB 2.0 portům (z nichž dva nesou síťový výstup RJ45), dvěma FireWire portům či výstupům šesti-kanálové zvukové karty (včetně digitálního SPDIF-Out). Zmíněné porty nejsou k dispozici ani jako přídavné řešení, takže případně budete muset rozloučit se svojí starou myší, modemem či tiskárnou... (Vzadu vidíte přídavný konektor napájení.)

 
Obr.05 – Zadní panel se změnil k nepoznání...
Pro detail klikněte myší


Zajímavě je řešeno i umístění baterie napájení BIOSu. Všiměte si, že slot pro kabel od disketové mechaniky je hned vedle RAIDových IDE portů, čili relativně daleko od běžného umístění. Při plném využití zde může být poněkud těsno...


Obr.06 - Baterie v pozoru...


Velmi pěkný je aktivní chladič umístěný na North Bridge čipu. Vypadá jako půjčený od grafických karet. (Všimněte si, že jenom na tomto kousku můžeme napočítat už tři napájecí konektory pro větráčky...)

 
Obr.07 – Fukej, foukej, větříčku...


South Bridge VT8235 jsme vám již taktéž přiblížili. Proto zopakujeme jenom, že je to právě on, kdo přináší podporu šesti portů USB 2.0 či ATA133.


Obr.08 – I malý leccos zvládne...


Velmi netradiční je řešení diskových řadičů na desce. Tato deska jich totiž (spolu s deskou Shuttle) má nejvíce ze všech testovaných kusů – celkem šest (tzn. dva Serial ATA a čtyři ATA133 – dva RAIDové). „Na svědomí“ to má více čipů. Prvním je RAIDový řadič HighPoint HPT374, který ovládá dva porty Ultra ATA133 (RAID0, RAID1 a RAID 0+1). Druhé řešení je typu Serial ATA a jedná se o dva porty, které však už RAID nepodporují, což u takovéhle desky chápeme jako nedostatek. Zde se o ně starají dva čipy Marvell 88i8030.


Obr.09 - RAIDový řadič HighPoint HPT374
spolu se dvěma Ultra a Serial ATA porty...
Pro detail klikněte myší


Obr.10 - Čipy Marvell jsou umístěny hned vedle řadičů...
Pro detail klikněte myší


Velmi zajímavou pomůckou je redukce z Ultra ATA na Serial ATA – tzv. Seriller –, která vám umožní připojit k tomuto rozhraní váš starý disk, i když otázkou zůstává, zda-li to bude mít nějaký vliv na výkon...


Obr.10 – Užitečná věcička, co říkáte?


Pro integrovanou zvukovou kartu zvolili inženýři od Abitu čip Realtek ALC650, který spolupracuje s jejich vlastním čipem AC2001A. Deska tedy zvládá 6-kanálový Surround včetně SPDFI výstupu, který je umístěný přímo na desce. Je však možné dokoupit i přídavný radič s více výstupy.


Obr.12 – Čip Realtek ALC650


Pro účely síťového provozu vám je k dispozici jeden konektor RJ45. O síťový provoz se stará čip od firmy VIA – VT6103, která zvládá 10/100 Mbit Ethernet, což je v současnosti úplně dostačující.


Obr.13 – Čip VIA VT6103


Standardním vybavením novějších desek vyšší kategorie je i maximální počet šesti USB 2.0 slotů, které máte v tomto případě integrovány všechny přímo na desce. AT7-MAX2 však nabízí mnohem víc, protože maximální počet portů zvedl na deset. A protože South Bridge podporuje pouze šest portů, vyřešil to ABIT osazením čipu VIA VT6202. V balení však dostanete „pouze“ dva přídavné, takže k dispozici máte ve finále celkem osm USB 2.0, což je velmi solidní výsledek. I když otázkou zůstává, zda-li to stojí za „obětování“ sériového a paralelního portu... (My si myslíme, že ano.)


Obr.14 - Čip VIA VT6202


Obr.15 – Další dva do počtu,
aneb co je doma, to se počítá...


Jak jsme již řekli, deska disponuje taktéž dvěma FireWire porty. A pokud by vám to nestačilo, můžete připojit ještě jeden přídavný, který ale bohužel není součástí balení. FireWire je řešeno čipem od firmy Texas Instruments – TSB43AB23. Dva porty jsou (jak již bylo zmíňeno) integrovány na desce a celkem můžete mít až tři.


Obr.16 – Ten FireWire nehoří...


Závěrem jsme se rozhodli, že neuděláme malou změnu a opět vám nabídneme oblíbenou fotku manuálu, s CD disky a kabely atd.


Obr.17 – No, comment... :-)
Pro detail klikněte myší 


Již dlouhou dobu disponují desky Abit jedním z nejpřehlednějších a nejužitečnějších nástrojů pro přetaktování – tzv. SoftMenu III, které je součástí BIOSu. Zde naleznete všechny údaje, které potřebuje pro nastavení a případně i přetaktování procesoru, přehledně upořádané na jednom místě.

Deska má ale co nabídnout i ladičům výkonu, i když zdaleka nejde o ideální řešení. Můžete zde nastavovat frekvenci FSB v rozmezí 100-250MHz (po 1MHz),  napětí procesoru v rozmezí 1,100 – 2,325V (min. 0.025V), napětí pamětí v rozmezí 2,55V - 3,25V (min. 0,1V). Bohužel není možné měnit napětí sběrnice AGP. Samozřejmostí je možnost podrobného nastavení časování pamětí. Verze biosu je z ze dne 9.9.2002.



Obr.18 - Pár fotek BIOSu...
Pro detail klikněte myší