Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tenda W311R+ aneb N-ko za pár stovek

18.11.2009, Martin Kuchař, recenze
Tenda W311R+ aneb N-ko za pár stovek
Dostáváme se k routeru, který své konkurenty pokoří minimálně z pohledu své ceny. Pojďte se přesvědčit, že se dá pořídit nový router s podporou 802.11N za několik stovek korun. Dokáže ale obstát v náročných testech proti dvakrát tak drahé konkurenci?
Jak si ale vede router v této cenové kategorii z pohledu webového managementu? Hned po zapnutí jsme viděli, že se jedná o zcela totožné menu, jako u routeru W306R, který jsme testovali naposledy. Stejné funkce, vzhled, rozložení i popisy – ostatně výrobce nemá žádný důvod vyrábět pro dvojici podobných zařízení odlišné systémy.


Úvodní obrazovka se statistikami drátové i bezdrátové sekce routeru.
- pro zvětšení klikněte -

Velmi jednoduché menu se strohou grafikou působí na první pohled velmi zastarale a nemoderně. Kouzlo ale spočívá v přehlednosti a jasném rozložení všech ovládacích prvků. Veškeré potřebné funkce jsme nalezli prakticky okamžitě a díky nápovědě v pravém boxíku jsme neměli problémy s jejich ovládáním.

Dá se samozřejmě očekávat, že výrobce časem přikročí k modernizaci grafického rozhraní a dotáhne se na své konkurenty – obecně vzato ale není tato drobnost žádnou překážkou v jakémkoliv provozu celého zařízení.


Nastavování limitů pro jednotlivé IP adresy v síti včetně možnosti volby portů.
- pro zvětšení klikněte -

Stejně jako v modelu W306R je i zde k dispozici nástroj pro individuální přidělování určité šířky z celkové rychlosti internetové konektivity. Pomocí nástroje Traffic Control můžete relativně snadno nastavovat, jaké IP adresy (či dokonce rozsahy) budou mít přidělenou jakou rychlost v jednotlivých směrech (upload a download) a to například jen pro konkrétní porty. Můžete tak například filtrovat jen určitý provoz v síti a ostatních služeb na jiných portech si nevšímat.

Tento nástroj rozhodně patří mezi pokročilé vlastnosti a v routeru této cenové kategorie bychom jej asi nečekali.


Pro připojení k internetu a nastavení správných parametrů máte několik možností.
- pro zvětšení klikněte -

Stejně tak možnosti způsobu připojení k internetu jsou zcela totožné. Zde si můžete vybrat mezi Dynamicky přidělenou adresou, statickou adresou, jeden z ADSL způsobů nebo i 802.1X. Možnosti prakticky kompletně pokrývají trh a dá se očekávat, že v 99,9% případů se bez problémů připojíte.

Velmi jednoduché zařízení zdědilo webový management po svém bratříčkovi Tenda W306R, který jsme testovali naposledy. Jelikož jsme si již minule řekli, že se jedná o slušně bohaté menu, které je navíc opravdu přehledné, nemůžeme dnes tvrdit nic jiného.