Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 14 boxů pro 2,5" HDD: ve jménu mobility

8.9.2008, Jan Vítek, recenze
Test 14 boxů pro 2,5" HDD: ve jménu mobility
V tomto testu se zaměříme na externí boxy pro 2,5" mobilní pevné disky. Taková zařízení se dnes velmi hodí pro přenášení dat, protože jsou malá, nemusí vyžadovat zvláštní napájení a už i 2,5" pevné disky mají dnes příjemně velké kapacity a nestojí mnoho.
V této kapitole si přehledným způsobem povíme o tom, jaké jsme měli zkušenosti z provozu boxů, co nás na nich zaujalo, naštvalo, atp. Předem ale uvedu tabulku popisující jejich základní vlastnosti, aby byly dobře porovnatelné.

Model
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
Rozhraní
Specialitky
Napájení přes 1x USB

Akasa AK-ENP2NSX-BL
136 x 80 x 16
-
eSATA, USB 2.0
-
ne

Enermax Jazz EB207S-B
138 x 78,3 x 17
-
USB 2.0
-
ano
Chieftec Black Box CEB-25S
133 x 78 x 15
95
eSATA, USB 2.0
One Touch Backup - zálohování jedním stiskem tlačítka
ano

LC Power EH-25BSII
128 x 76 x 19
-
USB 2.0
-
ano

RaidSonic Icy Box IB-221StU-B
130 x 82 x 14
90
USB 2.0
-
ano

RaidSonic Icy Box IB-250StU
137 x 80 x 12
70
USB 2.0
-
ano

RaidSonic Icy Box IB-266StUSD-B
137 x 83 x 15
80
eSATA, USB 2.0
ve výbavě dokovací stanice do 3,5" šachty vybavená eSATA připojením
ano

RaidSonic Icy Box IB-281StU
140 x 87 x 26
200
USB 2.0
krátký vyvedený USB kabel
ano

RaidSonic Icy Box IB-283StU-B
135 x 85 x 20
130
USB 2.0
krátký vyvedený USB kabel
ano

RaidSonic Icy Box IB-290StUS-B
134 x 85 x 16
140
eSATA, USB 2.0
možnost pořídit si verzi s 3,5" dokovací stanicí (IB-290StUSD-B)
ano

Raidon Staray S125-1S-B2
130 x 76 x 16
88
USB 2.0
šifrování dat na části disku pomocí 64bitového klíče
ano

Thermaltake Max 4 N0018US
84,66 x 144,7 x 18,6
-
eSATA, USB 2.0
-
ano

Thermaltake Muse OTB2.5 N0010US
146 x 78 x 20
110
eSATA, USB 2.0
One Touch Backup - zálohování jedním stiskem tlačítka
ne
Venus JJ-22VSUES
135 x 81 x 16 mm
-
USB 2.0
-
ano


Akasa AK-ENP2NSX-BL


Akasu můžeme pochválit za provedení chlazení, protože disk se dovnitř zasune tak, že se svou horní částí přímo dotýká hliníkové šasi. Tím bude dostatečně chlazen i pasivně. Na druhou stranu tento box nezvládá napájení pouze z jednoho USB konektoru, což bylo vyzkoušeno na třech počítačích.


Enermax Jazz EB207S-B


Instalace pevného disku je do tohoto boxu příjemnou a jednoduchou záležitostí. Box zvládá svou práci i s napájením z jednoho USB konektoru, po připojení se vepředu modře rozsvítí a při práci disku se k tomu přidá druhá, červená barva stejné diody. Jazz také spoléhá na chlazení tím, že vzduch bude procházet skrz perforaci, kterou je docela dobře vidět i nainstalovaný disk.


Chieftec Black Box CEB-25S


Tento Chieftec je dalším z boxů, které zvládnou napájení z pouze jednoho USB portu. Problém zde je, že disk se uvnitř něj nedotýká hliníkového obalu, a tak bude chlazení horší než u takové Akasy. Na druhou stranu se to snaží vynahradit OTB tlačítkem s funkcí pro zálohování, ale toto se dá jednoduše nahradit softwarovými aplikacemi, které jsou volně šiřitelné. Pouze nebudete mačkat čudlík na boxu, ale na myši.


Instalace zálohovacího software boxu Chieftec Black Box CEB-25S


LC Power EH-25BSII


Nainstalovat disk do tohoto boxu je trošku zdlouhavější záležitost, ale nakonec se nám LC Power odmění tím, že funguje i bez přídavného napájení. Rozzáří ze zadní zelená ikonka, rozbliká červená a za chvíli je již vše připraveno k provozu. Disk také vypadá, že má v boxu dobrý kontakt s horním hliníkovým víkem, ovšem to není tak velké a masivní jako třeba u Akasy.


RaidSonic Icy Box IB-221StU-B


Instalace disku do tohoto boxu je rychlá, ale také je vidět, že jde o low-endový výrobek, protože disk musíme dovnitř doslova nacpat a navíc se nedotýká kovového obalu, takže s chlazením to bude horší. Tento model také ani nemá přídavné napájení, takže je jasné, že provoz z jednoho USB konektoru zvládne.


RaidSonic Icy Box IB-250StU


Tento RaidSonic je takovou lepší verzí předchozího modelu. K napájení mu stačí také pouze jeden USB konektor a stejně tak zde je disk od kovového těla oddělen pěnovou hmotou, což není k dobrému chlazení nejlepší. Určitou užitnou hodnotu ale může mít ON/OFF přepínač, což je ale pouze taková substituce prostého vytáhnutí kabelu.


RaidSonic Icy Box IB-266StUSD-B


Tento box se mi velmi zamlouval svým vnějším provedením, kde je využit pevný černě zbarvený broušený hliník, modré a ne zbytečně výrazné podsvícení předního panelu a také jsou příjemné jeho malé rozměry. Uvnitř je disk ale opět od hliníkového těla oddělen pěnovým materiálem. Specialitkou tohoto modelu je dokovací stanice pro 3,5" šachtu počítačové skříně, která je dobře využitelná a praktická. Navíc se toto na samotném boxu nijak negativně nepodepisuje. Pro napájení stačí jeden USB konektor.


RaidSonic Icy Box IB-281StU


LED tohoto boxu svítí zeleně a červeně. Ve výbavě sice je přídavný kabel pro dodatečné napájení z ještě jednoho USB portu, ale ten nebyl potřeba. Konstrukce je velice pevná, ale abych se ještě jednou zopakoval, disk si kvůli pěnové podložce moc chlazení neužije a přitom je na spodní straně velký kus kovu, který by se o to rád postaral.


RaidSonic Icy Box IB-283StU-B


Zde už můžu s potěšením konstatovat, že disk je uvnitř boxu uložen tak, aby měl přímý kontakt s kovovou schránkou, která je navíc pevná a poskytuje dobrou ochranu před poškozením. Zpracování USB konektoru je navíc velmi dobré a praktické, i když pro připojení k desktopovému počítači je stejně jako v předchozím případě vhodné mít vyveden prodlužovací kabel, aby nám box neplandal někde zavěšen na skříni.


RaidSonic Icy Box IB-290StUS-B


Tento box má efektně vyvedené světlo z LED na předním panelu - na levé straně červené značící práci pevného disku a na druhé straně zelené, že box má zapnuté napájení. Disk se dovnitř vkládá stejně jako u předchozího modelu, tedy tak, že se zasouvá dovnitř, ale zde nemá přímý kontakt s okolní masou hliníku, protože je mezi ještě vrstva průhledného plastu. K dostatečnému napájení bohatě postačí jeden USB kabel.


Raidon Staray S125-1S-B2


Tento plastový box nabízí velmi rychlou a snadnou instalaci. Jinak plastový sice je, ale výrobce nezapomněl na chlazení disku, pokud se tedy kousek hliníkového plechu přitisknutý na jeho povrch dá tak nazývat. Řada ostatních testovacích produktů však nenabídne ani to.



Specialitkou tohoto modelu je však šifrování dat. Po vložení disku do boxu a zapojení do USB (stačí 1 konektor) se disk automaticky rozdělí na dva oddíly (o data na něm tedy přijdeme). Ve výchozím stavu si tyto oddíly rozdělí prostor napůl, což můžeme potom změnit, jak ukazuje screenshot dole. Druhý oddíl je šifrovaný a k němu přistoupíme po zadání hesla (přednastavené je 12345). Box se pak restartuje a poté se nám objeví dostupný i druhý oddíl, prosté. Musíte s sebou pouze na disku nosit ještě aplikaci X-Zone, která vám přístup do zaheslované části umožní, to ale snad není problém.




Thermaltake Max 4 N0018US


První z boxů Thermaltake má výhodu v tom, že disk má přímý kontakt s hliníkovou schránkou. Na druhou stranu mu můžeme vytknout, že po instalaci disku se konektory trochu pohnou, takže je k nim pak těžší přístup. Jinak nemám výhrady a k tomu, že stačí napájení pomocí jednoho USB konektoru, taky ne.


Thermaltake Muse OTB2.5 N0010US


Instalace disku do Thermaltake Muse OTB2.5 je kvůli titěrným šroubkům trošku otravná, ale o nic složitého samozřejmě nejde. Disk se uvnitř lehce dotýká hliníkového obalu na několika místech, takže o dostatečné chlazení snad nebude nouze. Jako největší problém bych ale viděl to, že k napájení nestačí jeden USB konektor, takže v tomto ohledu se druhý Thermaltake zařazuje po bok boxu Akasa AK-ENP2NSX-BL. Abychom ale byli spravedliví, v tomto případě disk na jeden USB konektor fungoval alespoň na notebooku (Lenovo N200).



Na CD je pak přibalena aplikace pro zálohovací funkci OTB se jménem T-Backup. Její grafické rozhraní lze s trochou shovívavosti označit jako ošklivé, ale na druhou stranu si tu můžeme nastavit plánované zálohy, zálohovaná data šifrovat a komprimovat, atp. To však není nic, co by nezvládla tuna dalších podobných aplikací.


Venus JJ-22VSUES


Tento box podle mého názoru příliš krásy nepobral a také zpracováním bych jej zařadil až na samotný chvost testovacího pole. Jeho celoplastová konstrukce totiž není zrovna pevná a především se ni nelíbilo to, že disk uvnitř nesedí pevně a rachtá. Napájení však zvládne i jeden USB port.