Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 14 boxů pro 2,5" HDD: ve jménu mobility

8.9.2008, Jan Vítek, recenze
Test 14 boxů pro 2,5" HDD: ve jménu mobility
V tomto testu se zaměříme na externí boxy pro 2,5" mobilní pevné disky. Taková zařízení se dnes velmi hodí pro přenášení dat, protože jsou malá, nemusí vyžadovat zvláštní napájení a už i 2,5" pevné disky mají dnes příjemně velké kapacity a nestojí mnoho.

Akasa AK-ENP2NSX-BL


Společnost Akasa, která byla založena v roce 1997 s kancelářemi v Taipei a Londýně, je klasickým zástupcem výrobce, který se zabývá především oblastí počítačových skříní a chlazení, k čemuž si tato firma nabrala ještě další produkty jako napájecí zdroje, drobné příslušenství a také úložná zařízení, kam patří také dnes testovaný produkt - Akasa AK-ENP2NSX-BL.



Tento produkt přichází zabalený v krabici s bílo-modro-červeným potiskem, kde má vše své pevné místo. Zde je teda vše v pořádku. Toto zařízení obsahuje dvě rozhraní pro připojení k počítači - buď eSATA, nebo USB 2.0 (hotswap), takže uživatel si může vybrat mezi větší rychlostí datových přenosů a pohodlným použitím.

ModelAK-ENP2NSX-BL
Rozměry136 x 80 x 16 mm
Hmotnost-
Materiálhliník, plast
HDD2,5" SATA 150/300
RozhraníeSATA, USB 2.0
KompatibilitaWindows 2000/XP/Vista, Mac Os 9 aOS X
Verzemodrá AK-ENP2NSX-BL
černá AK-ENP2NSX-BK

Box od Akasy má příjemně malé rozměry 136 x 80 x 16 mm a je vyroben z hliníku a plastu. Hliník je u této verze modře zbarvený a má lesklou povrchovou úpravou. Kvůli tomu je náchylný na poškrábání, respektive škrábance budou na něm dobře vidět a také otisky prstů a jiné nečistoty na něm ulpívají celkem dobře. Z jedné strany pak můžeme vidět nápis integral USB + ESATA a z druhé strany je pak obal pouze holý.



Zakončení byla vyrobena z plastu, který má lesklou stříbrnou úpravu lemů a černá čela. To přední má v sobě další nápis integral, který je viditelně podsvícený modrou LED a druhý je zaplněn jedním eSATA portem, jedním mini USB portem a konektorem pro 5 V. Ten by měl být samozřejmě využitelný pouze při zapojení boxu přes rozhraní eSATA, které nemá vlastní napájení, kdežto USB 2.0 má a to by mělo stačit i pro pevný disk.



Z této strany se box také uzavírá pomocí dvou malých šroubků, což není sice nejrychlejší způsob instalace, ale zato poslouží dobře a my stejně nebudeme vyměňovat disk každý den. Z útrob boxu vytáhneme celou zadní část, na niž je napojen plošný spoj, na jehož konci jsou připraveny SATA konektory pro data i napájení a všimnout si můžeme také nepříliš profesionálně vyvedené malé LED hned vedle. Ta, pokud nás bude svým svitem otravovat, je ale snadno uštípnutelná. K instalaci disku tedy stačí jej zasunout do konektorů, zespodu přišroubovat, zasunout do hliníkového obalu a zajistit šroubky.




Příslušenství


Že je disk tak lesklý a má hladký povrch, velmi se hodí, že k němu výrobce přibalil černou tašku na suchý zip, což ostatně není žádná výjimka. Ta moc kvalitou neoplývá, ale ne svůj účel bude stačit a obsahuje ve svém boku také otvory, přes něž můžeme disk zapojit, aniž bychom ho vytahovali z obalu.



A pak zde máme slušně zpracovaný obrázkový manuál, šroubky pro montáž disku a samozřejmě veškerou potřebnou kabeláž - eSATA kabel, USB kabel a pak napájecí USB kabel, který využívá dva porty.



Výsledky ATTO Disk Benchmark - USB 2.0