Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 1TB externích disků s USB 3.0

7.6.2012, Jan Vítek, recenze
Test 1TB externích disků s USB 3.0
Na trhu se již nachází dost různých modelů externích disků pro rozhraní USB 3.0, z nichž jsme si několik s kapacitou 1 TB vybrali pro náš dnešní test. Podíváme se především na jejich výkon, který již nebude omezen rozhraním, ale použitým pevným diskem.

Verbatim Store'n'Go Executive Portable Hard Drive


Společnost Verbatim se od jisté doby přeorientovala čistě z výrobce datových médií na výrobce elektronických a mechanických úložných produktů, přičemž vesměs se snaží nabízet něčím zajímavé produkty. To platí i u Store'n'Go Executive Portable Hard Drive, jenž je vybaven dotykovým tlačítkem pro různé účely.

Mezi ty patří nastavení 256bitového AES šifrování dat, aktivace automatického zálohování či synchronizace nebo otevření oblíbené webové stránky, což je tedy funkce, která je u externího disku logická asi jako dálkový ovladač centrálu auta na psím obojku.

Model
Verbatim Store'n'Go Executive Portable Hard Drive
Rozměry a hmotnost
123 x 82 x 18 mm / 163 gramů
Materiál
lesklý / matný černý plast
Typ disku a kapacita
SAMSUNG HN-M101MBB - 1 TB
Rozhraní
USB 3.0
Speciální vlastnosti / výbava
software pro AES šifrování, víceúčelové dotykové tlačítko, cestovní pouzdro, software pro zálohování
Kompatibilita
Windows, Mac OS (Time Machine)
Záruka
2 roky
Verze
černá a stříbrná

Tento model patří mezi menší externí disky a jako většina z nich je vyroben z lesklého a matného plastu, přičemž ten lesklý je navrchu a matný zespoda. Vrchní plast je přitom tak náchylný na poškrábání, že jej dokáže poškodit i zlý pohled. V dolním rohu můžete vidět zmíněné dotykové tlačítko ohraničené kruhovou kontrolkou s modrým podsvícením.





Konstrukce tohoto disku je pevná, takže se ani jeho střed pod tlakem neprohýbá. Pokud jej obrátíte na záda, objeví se obvyklý informační štítek a k tomu čtyři malé nožky, díky nimž by roztočený disk neměl na stole moc rezonovat.





Do výbavy Verbatim nezapomněl přibalit jednoduchý semišový váček s tkaničkou a samozřejmě také krátký USB kabel pro propojení s počítačem. Právě za váček můžeme výrobce pochválit, protože ten u cestovního disku přijde velmi vhod a nedá se říci, že by šlo o obvyklé příslušenství, spíše naopak - mají ho jen dva testované disky z osmi.





Verbatim Store'n'Go SuperSpeed Portable Hard Drive


Druhé želízko v ohni od Verbatimu patří mezi modely, které se snaží zaujmout svým designem. Ten je moderní a k dispozici v několika barvách s metalízovým nádechem - černá, stříbrná, červená, zelená, modrá, oranžová a žlutá. Jinou specialitku u tohoto přenosného pevného disku nenajdeme, takže se dá říci, že to je jednoduchý a stylový model, jenž by měl být dostupný za příznivou cenu.

Model
Verbatim Store'n'Go SuperSpeed Portable Hard Drive
Rozměry a hmotnost
121 x 80 x 15 mm / 150 gramů
Materiál
lesklý / matný různobarevný plast
Typ disku a kapacita
Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB - 1 TB
Rozhraní
USB 3.0
Speciální vlastnosti / výbava
software pro zálohování a šetření energií
Kompatibilita
Windows, Mac OS
Záruka
Ikona Odkaz na databázi
Verze
černá, stříbrná, červená, zelená, modrá, oranžová, žlutá

Vnější kabátek modelu Store'n'Go SuperSpeed Portable Hard Drive se snaží svým zbarvením i provedením navodit dojem, že je vyroben převážně z hliníkových plechů. Ovšem až podrobnější prozkoumání odhalí, že nejde o plech, ale pouze o plast s pěknou povrchovou úpravou zeleno-modré metalízy (na fotografiích vypadá jako čistě modrá).





Tělo tohoto disku bohužel nepůsobí jako velmi odolné a při promačkání můžete sami slyšet popraskávání plastů. Na opačné straně je stejný plast jako na vrchní, pouze je opatřený nalepenými gumovými podložkami a štítkem. Hrany jsou tvořeny lesklým černým plastem a nesou pouze jednu věc, ovšem tu nejdůležitější - port USB 3.0. Pod částečně průhledným černým plastem je pak na opačné straně od konektoru umístěna modrá LED kontrolka.






Krátký USB kabel u tohoto disku není tak skladný jako u předchozího, neboť je výrazně mohutnější a dále zde bohužel už nenajdeme žádné cestovní pouzdro.