Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 1TB externích disků s USB 3.0

7.6.2012, Jan Vítek, recenze
Test 1TB externích disků s USB 3.0
Na trhu se již nachází dost různých modelů externích disků pro rozhraní USB 3.0, z nichž jsme si několik s kapacitou 1 TB vybrali pro náš dnešní test. Podíváme se především na jejich výkon, který již nebude omezen rozhraním, ale použitým pevným diskem.

A-Data Classic CH11


Do testu jsme zařadili i 500GB disk od známé společnost A-Data, která si dle prezentace na svém webu asi myslí, že si jich každý koupí tolik, aby využil dodávaných nalepovacích štítků. Ty obsahují různé piktogramy dle možného obsahu uloženého na disku a také místo, kam může uživatel napsat svou poznámku.

Jinak tento disk jako jeden z mála nenabízí žádný software pro zálohování či šifrování, ale to je jedno, protože na Internetu si můžete sami vybrat vhodnou aplikaci. Stejně tak vám ale nikdo u ostatních disků nebrání, abyste doprovodný software ihned smazali.

Model
A-Data Classic CH11
Rozměry a hmotnost
120 x 81,5 x 21 mm / 186 gramů
Materiál
matný / lesklý černý plast
Typ disku a kapacita
Toshiba MQ01ABD050 - 500 GB
Rozhraní
USB 3.0
Speciální vlastnosti / výbava
nalepovací štítky pro popisky
Kompatibilita
Windows 2000/XP/Vista/7
Mac OS 9.0 a novější
Linux Kernel 2.4 a novější
Záruka
3 roky
Verze
bílá / černá / růžová

Svým tvarem tento A-Data Classic CH11 připomíná také testovaný Western Digital Elements Portable SE, takže je malý, ale poměrně vysoký. Je také překvapivě lehký, za což ale může nejspíše i to, že obsahuje pouze 500GB disk od Toshiby, zatímco ostatní v testu jsou 1TB. Vyroben je z černého plastu, jenž je naštěstí lesklý jen po stranách a jinak je naopak zdrsnělý. To se bohužel nedá říci o jiných modelech, které se dostaly do tohoto testu.





Na jednu z hran byl umístěný zapuštěný konektor rozhraní USB 3.0 a opodál je také modrá LED kontrolka. Jinak tvar tohoto disku narušuje pouze jeden zkosený roh a právě na něj budeme eventuelně nalepovat dodané štítky. Jinak bych osobně ocenil masivnější konstrukci, aby se kryt tak snadno neprohýbal.





A zde je veškeré příslušenství skládající se z krátkého USB kabelu, informačního letáku a sady nalepovacích štítků.