Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 1TB externích disků s USB 3.0

7.6.2012, Jan Vítek, recenze
Test 1TB externích disků s USB 3.0
Na trhu se již nachází dost různých modelů externích disků pro rozhraní USB 3.0, z nichž jsme si několik s kapacitou 1 TB vybrali pro náš dnešní test. Podíváme se především na jejich výkon, který již nebude omezen rozhraním, ale použitým pevným diskem.
Pokud máme hodnotit dnešní pevné disky s rozhraním USB 3.0 z hlediska designu na základě pěti testovaných produktů, pak lze říci, že se ještě nezbavily módy osazování hardwaru lesklými plasty. Někde to výrobci nepřehání (Verbatim Store'n'Go SuperSpeed Portable Hard Drive) a někde naopak ano (Western Digital My Passport Essential SE). Majitel takového zařízení se může připravit na to, že při sebevíc opatrném zacházení se objeví škrábance. Nezapomínejme přitom, že jde o přenosná zařízení, od nichž by jeden očekával jistou fyzickou odolnost, která se týká i jejich původního vzhledu. Nicméně vliv na jejich funkčnost to nebude mít žádný.




- modely Seagate, Verbatim a Western Digital - stiskněte pro zvětšení -


Co se týče výbavy, pak zde můžeme vyzdvihnout model Store'n'Go Executive Portable Hard Drive od Verbatimu, který kromě víceúčelového tlačítka jako jeden z mála nabízí ochranné pouzdro, což je trošku smutné (tím druhým je Silicon Power Diamond D10). Dále stojí za zmínku model Seagate FreeAgent GoFlex, jehož specialitkou jsou dokoupitelné výměnné moduly s různými rozhraními. Uživatel si tak může dokoupit nástavce pro rozhraní eSATA a FireWire 800 nebo jiné s funkčností TV HD Media Playeru či síťového úložného zařízení. Jinak všechny modely nabízí v základní výbavě USB kabel a často také bonusový software pro šifrování dat, zálohování, ochranu proti virům, atp. To je běžná přidaná hodnota, kterou se dnes výrobci externích disků (nebo také Flash disků) snaží zaujmout potenciálního zákazníka.




- modely A-Data, Hewlett-Packard a Silicon Power - stiskněte pro zvětšení -


A nakonec to nejdůležitější, o čem byl i dnešní test - výkon. Ten je u externích disků s rozhraním USB 3.0 již určen především výkonem použitého pevného disku. Přesvědčit se o tom můžete třeba u tohoto testu modelu Kingston HyperX MAX 3.0, což je SSD s rozhraním USB 3.0.

Jestli pak máme testované disky rozlišit podle výkonu, pak dnešní článek nemá jasného vítěze, pouze poražené. Těmi se staly disky Hewlett Packard Portable Hard Drive a Seagate FreeAgent GoFlex, což jinak velmi zajímavé zařízení, které však na ostatní svým výkonem nemá. Pak už je to velmi vyrovnané, přičemž díky rychlejšímu zápisu malých souborů v našem praktickém testu jsou na tom nejlépe modely Western Digital. Oba jsou na tom ale v podstatě stejně, protože používají naprosto shodný pevný disk a jsou také plus minus pár desetikorun stejně drahé.

Jak tedy určit vítěze? Dle mého názoru to v tomto případě jednoduše nejde, protože vybírat si ze osmi testovaných modelů ten pravý jen na základě rozdílu několika MB/s nedává smysl. U Verbatimu vás také může oslovit dodávané pouzdro a nabízené víceúčelové tlačítko a osobně se mi pak nejvíce líbil design modelu Verbatim Store'n'Go SuperSpeed Portable.




Ocenění TREFA získává externí disk Western Digital Elements Portable SE
za výborný a stabilní výkon. Logo ocenění je ke stažení zde.


Nicméně pokud máme důkladně vzít v úvahu naměřené rychlosti, pak prvenství by připadlo diskům Western Digital, jež jsou ve všech praktických testech vždy v čele. Proto si za svůj výkon zaslouží ocenění TREFA.




Ocenění TREFA získává externí disk Western Digital My Passport Essential SE
za výborný a stabilní výkon. Logo ocenění je ke stažení zde.


Poděkování na závěr:

Za zapůjčení disků A-Data, Hewlett-Packard a Silicon Power děkujeme Mironetu



Za zapůjčení disků Seagate a WD Elements Portable SE děkujeme HALshop.cz



Za zapůjčení WD My Passport Essential SE děkujeme firmě ALFA COMPUTER



Za zapůjčení disků Verbatim děkujeme Verbatimu