Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 400GB SATA disků - 2. část (testy)

30.5.2007, Jan Vítek, recenze
Test 400GB SATA disků - 2. část (testy)
Včera jsme si představili 8 pevných disků, jež se spolu utkají ve výkonnostních testech. Nyní je na čase si prezentovat výsledky testů a vyhlásit ten nejlepší model. Celkem spolu bude soupeřit osm 400GB modelů s rozhraním Serial ATA od 4 různých výrobců.
Pokračujeme dalším srovnáním veškerých testovaných disků podle přístupových dob, sekvenčního čtení a zbylých testů, které nabídne aplikace HD Tach. První přístupové doby pochází z aplikace h2benchw, která dokáže provést celkem čtyři - přístupové doba u celého disku - čtení / zápis a přístupová doba u prvních 512MB - také čtení / zápis. Pojďme tedy na to.



V testech průměrné přístupové doby pro čtení se h2benchw a HDTach vesměs shodují. Je zde vidět velký 'náskok' disků Samsung HD400LJ a HD401LJ, které oba měly více než 15 ms, zatímco ostatní disky se držely kolem 13 ms.



Obdoba prvního testu, ale tentokrát pro zápis, nesvědčila disku Seagate Barracuda 7200.10, který nepochopitelně dosáhl ještě daleko horšího času než u čtení a přitom by tomu mělo být naopak. Každopádně, pokud se podíváte, tak v minulém testu 320GB SATA disků měla rovněž Barracuda 7200.10 v tomto problémy.



V oblasti prvních 512 MB se v testu náhodné přístupové doby opět nedokázaly prosadit Samsungy a mezi šedým průměrem zbylého pole trošku vynikl jediný Hitachi v testu - Deskstar HDT725040VLA360.



Hitachi Deskstar se nakonec ukázal jako nejrychlejší i zde a co se týče přístupových dob, lepšího disku mezi naší osmicí není a disk tak potvrdil výborný výkon svého 320GB kolegy. Seagate Barracuda 7200.10 opět předvedla výsledek nad 15,8 ms, což není dobré a my uvidíme, zda to nějak ovlivní další výsledky. Nyní ale na sekvenční čtení.



Průměrná rychlost sekvenčního čtení dle h2benchw dopadla témeř stejně jako u HDTach. Zde tedy není žádné překvapení, což je špatná zpráva hlaně pro Western Digital WD4000YS, který v tomto ohledu za nejlepším WD4000AAJS zaostává více než o čtvrtinu.






Ostatní dva testy, kde se bere schopnost disků číst dopředu a také komunikace přes SATA rozhraní, dopadly velmi podobně, snad jen disk Barracuda 7200.10 se dokázal z posledního místa vyhoupnout v Core testu na třetí vedle Enterprise verzi. Zde se Barracuda ES přetahovala o prvenství s diskem Hitachi Deskstar.