Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 400GB SATA disků - 2. část (testy)

30.5.2007, Jan Vítek, recenze
Test 400GB SATA disků - 2. část (testy)
Včera jsme si představili 8 pevných disků, jež se spolu utkají ve výkonnostních testech. Nyní je na čase si prezentovat výsledky testů a vyhlásit ten nejlepší model. Celkem spolu bude soupeřit osm 400GB modelů s rozhraním Serial ATA od 4 různých výrobců.
Syntetické testy máme za sebou a nyní přichází čas na srovnání disků podle aplikačních testů z h2benchw a následně i závěrečného indexu. Zde nebude záležet pouze na fyzických kvalitách disků, ale také na kvalitě jeho programového vybavení, tedy firmware. Již v minulosti jsme se mohli několikrát poučit, že ač disk u syntetických testů zrovna nevynikal, v tomto případě měl navrch. H2benchw testuje tak, že přistupuje přímo k disku a nevyužívá tak žádný souborový systém - pro otestování musíme mít tedy k dispozici nenaformátovaný disk a tento způsob se bohužel stal osudným RAID 0 poli, s nímž si h2benchw nerozuměl.



Při swapování se opět vyprsil disk Hitachi Deskstar, jenž se svými 18000 kB/s nechal ostatní disky daleko z sebou. Druhá byla Barracuda ES, pak WD4000AAKS. Na posledním místě zůstala verze AAJS - je vidět, co dokáže 8 MB vyrovnávací paměti navíc.



Test instalovaní patřil disku WD4000AAKS, ale hranici 30000 kB/s pokořil i Hitachi Deskstar. Toto ja také další test, v němž pohořely disky Samsung, které na cestě za obhájením vítězství rozhodně nejsou.



Simulace Wordu nejlépe šla opět WD4000AAKS. Na druhém místě byla Barracuda ES a jako by se Samsung HD401LJ z mého předešlého výroku naštval, tak zabojoval a získal třetí místo. Zde je také vidět propastný rozdíl mezi WD4000AAKS a AAJS. Zajímavé, že mezi disky Samsung HD400LJ a HD401LJ, které se liší také pouze v množství vyrovnávací paměti, tyto poměry nepanují.



I test Photoshopu si pro sebe usurpoval WD4000AAKS a zahanbit se nenechal ani jeho 8MB obdoba. Zde naopak zapláčeme nad výkonem Barracudy 7200.10, jejíž výkon byl s 21,4 kB/s bezpečně nejhorší.



Test kopírování, kde se uplatní rychlá komunikace disku s rozhraním, stejně jako minule ovládly Seagate Barracudy. Toto však není úplně tak důležitý test, avšak své body do konečného indexu za něj disky dostanou. Jako druhá se umístila dvojice disků Samsung a dále AAJS a AAKS verze od Western Digital.



Antivir F-Prot opět vrací na scénu Hitachi Deskstar a WD4000AAKS a naopak sráží disky Samsung HD400LJ a HD401LJ. Pokud si pozorně všímáte, tak první dva jmenované disky mají v průběhu aplikačních testů h2benchw velmi dobrý a hlavně stabilní výkon a Hitachi k tomu ještě přidává zcela jasné prvenství v testech seeku. Přesto však předposlední test vynesl do nebe Barracudy, které si i dvojnásobnými výsledky zajistily přední místa, i když Hitachi Deskstar a WD4000AAKS byly ve většině testů evidentně lepší.