Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test devíti multifunkčních panelů

25.1.2008, Jan Vítek, recenze
Test devíti multifunkčních panelů
Tématem dnešního článku je test 9 multifunkčních panelů do počítačových skříní od 8 výrobců. Tyto panely jsou povětšinou určeny pro monitoring teplot komponent a monitoring i nastavování otáček ventilátorů. Leckde se však najdou ještě doplňkové funkce.

Aerocool GateWatch2


Druhým produktem z dílny společnosti Aerocool v našem testu je GateWatch2, přesněji jeho stříbrná verze. Vedle ní nabízí firma ještě černou, která má jinak zcela stejné funkce. Toto zařízení přichází zabalené podobně jako CoolPanel2, pouze není uvnitř krabice chráněno papírem, ale pěnovým materiálem, což je z hlediska bezpečné přepravy zcela jistě lepší volba.



Model
Aerocool GateWatch2
Rozměry
149 x 67 x 84 - určeno do dvou 5,25" pozic
Materiál
stříbrný plast, průhledné plexi
Ventilátory
regulace až 4 ventilátorů
Teplotní čidla
4 teplotní čidla - °C / °F, alarm
Ostatní
ovládání jasu displeje, 2x USB 2.0, mikrofon, sluchátka
Dostupná zbarvení
černá - BLACK-EN42574
stříbrná - SILVER-EN42581

Již od pohledu je zřejmé, že tento panel bude na prostor poněkud více náročný, než podobné produkty obvykle bývají. Na GateWatch2 si totiž budete muset vyhradit dvě pozice pro 5,25" zařízení. Zařízení je vyrobeno z kombinace plastu a průhledného plexiskla, které je přišroubován na jeho přední straně. Plast je bohužel poměrně měkký, ale to by nemuselo vadit, když bude chráněn skříní. Zařízení se tak ale nezbaví svého puncu levného zpracování.



Přední část rozhodně není využita do krajnosti, ale nedá se ani říci, že by v ní bylo až příliš prázdných míst. Dominantu tvoří kruhový displej, na němž si budeme kontrolovat teploty, otáčky, atp. Nalevo od něj máme ve výřezu plexiskla umístěna plastová tlačítka: CPU, VGA, CASE, HDD, + Brighter, - Dimmer a Auto. Pod nimi je ještě zapuštěn reset.



Na druhé straně je v plexiskle stejný výřez, ale za ním máme dva porty USB 2.0 a dva 3,5mm konektory pro sluchátka a mikrofon. Zde si ale musíme uvědomit, že snad všechny dnes prodávané skříně mají ty samé konektory již samy o sobě a zde by se spíše hodily nějaké jiné konektory, například datový a napájecí SATA, popřípadě eSATA pro připojení externího disku či FireWire. Aerocool zde nabízí ještě jeden prvek, a sice zvětšení displeje pomocí čirého a modrého zvětšovacího plexiskla (lupy). Obě jsou dodané společně s panelem a stačí je nacvaknout do připravených otvorů nad a pod tlačítky. Zda k něčemu jsou užitečné, to si povíme posléze.



Při pohledu na zadní stranu ihned vidíme, že veškerá kabeláž je již od výroby na místě. Zařízení se napájí pomocí průchozího Peripheral Power konektoru a pak má k dispozici po třech kusech kabelů pro napájení ventilátorů (ty jsou opatřeny ochrannými koncovkami proti zkratu) a třemi teplotními čidly. V obalu jsem pak našel přiloženo ještě jedno náhradní. K audio a USB headerům se připojíte pomocí šedých kabelů s univerzálními konektory.To by u USB 2.0 ani tak nevadilo, ale že audio konektor nemá piny vyvedeny dodatečně ještě po jednom, se dá považovat za chybu. Nelíbilo se mi také, že zařízení využívá pro uložení svého nastavení baterii a ta je již od výroby na svém místě. Od výrobce k zákazníkovi však může panel putovat dlouhou dobu, a tak by měla být dodávána zvlášť, i když by to znamenalo, že by si zákazník musel chudinka sám odšroubovat zadní plastový kryt a baterii vložit dovnitř.




Příslušenství


Doprovodné prvky jsme si již v podstatě představili. Jsou to ony dvě plastové lupy, jež mají na sobě ochranné fólie, náhradní teplotní čidlo, šroubky, lepicí štítky a nakonec jednoduchý, ale dostatečný manuál v angličtině, překvapivě holandštině, francouzštině, němčině a španělštině. Na Italy se v tomto případě jaksi pozapomnělo.




Zkušenosti z provozu


Aerocool GateWatch2 má oproti ostatním panelům velkou výhodu ve svém rozlehlém displeji, ale ten bohužel je navržen tak, aby se líbil více oku než aby se snažil o co největší množství zobrazených informací. Najednou si tak můžete nechat zobrazit v jednom ze čtyřech polí aktuální teplotu čidla, otáčky připojeného ventilátoru, či jak je nastavený teplotní alarm. Displej je ale jinak velmi pěkný a také rychlý. Pozorovací úhly jsou také dostatečné.



Alarm panelu funguje tak, že při selhání ventilátoru či při překročení nějaké mezní hodnoty počne příslušná sekce blikat, panel se rozpípá a ve střední příčce se nápis safe (bezpečný) změní na warning (varování). Pokud se rozhodnete použít jednu z dodávaných lup, pak se budete moci kochat ještě větším panelem s efektem rybího oka. Avšak to pouze tehdy, pokud se budete na panel dívat zpříma, jinak lupa přispěje spíše k tomu, že na displeji neuvidíte nic. Panel také umožňuje změnu podsvícení. Ta však není realizována až tak jemnými přechody. Máme zde v podstatě jen tři, jež by se daly popsat jako: světlý, ne tak světlý a vypnutý.



Mezi prvníma dvěma stavy až takový rozdíl není a třetí nastavení podsvícení úplně vypne, což se leckdy může hodit. Celkově tedy tento panel nabízí mnoho funkcí, ale takové dokáže nabídnout i výrobek, jenž nezabírá zbytečně tolik místa jen proto, aby se mohl pochlubit nadměrně velkým displejem, jenž není až tak opodstatněný.