Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test devíti multifunkčních panelů

25.1.2008, Jan Vítek, recenze
Test devíti multifunkčních panelů
Tématem dnešního článku je test 9 multifunkčních panelů do počítačových skříní od 8 výrobců. Tyto panely jsou povětšinou určeny pro monitoring teplot komponent a monitoring i nastavování otáček ventilátorů. Leckde se však najdou ještě doplňkové funkce.

Akasa All in One


Od společnosti Akasa se do testu dostal jeden multifunkční panel, jenž v sobě integruje čtečku paměťových karet, další různé I/O porty a také regulátor otáček ventilátorů. Zařízení přichází dobře zabalené v tuhé kartónové krabici, uvnitř níž je vše ještě rozděleno do dvou přihrádek v průhledném plastu - v jedné samotný panel a v druhé obal s obrovským zámotkem různých kabelů, což napovídá, že zprovozněním veškerých funkcí panelu si uvnitř skříně natropíte pěkný zmatek.



Specifikace bude nejlepší si uvést v tabulce:

Model
All in One
Ventilátory
2x 3pinové konektory
12 V napájení, až 18 W ma jeden
Zobrazení RPM
0 - 9990 RPM
Nastavení RPM
6 - 12 V po 1V krocích
Nastavení alarmu dle RPM
500 - 2000 RPM po 100RPM krocích
Teplotní rozmezí
0 - 90 °C
Výchozí hodnoty alarmu
800 RPM, 50 °C
Automatické nastavení otáček
při 45 °C - 7 V
při 55 °C - 10 V
při 65 °C - 12 V
Napájení panelu
+5/+12 V, USB power
I/O porty
2x USB 2.0 a 1x FireWire
SATA + SATA Power
RCA video in/out
Audio in + out a mikrofon
Podpora pam. karet
CF I, CF II, Microdrive, SM, SD, MMC
MS, MS MagicGate, MS PRO, MS PRO MagicGate
MS PRO Ultra II, MS ROM, MS Select + další přes adaptéry
Podpora OS
Windows 98SE/ME/2000/XP/x64
Dostupná zbarvení
červená AK-ALL-01RD
bílá - AK-ALL-01WH
černá - AK-ALL-01BK
stříbrná - AK-ALL-01SL

Samotný panel je celý zhotoven z plastu stříbrné barvy, což platí tedy i pro jeho přední stranu. Určen je do 5,25" pozice a pro instalaci do ní má připraveny na každé straně dva závity. Ty jsou jednoduše v podobě ozubených matek zasazeny do otvorů v plastu, což ve mě příliš důvěry nevzbuzuje, stejně jako zpracování jako celek. Plast mi totiž připadá až příliš měkký a vypadá levně.



Přední panel samotný je rozdělen na dvě části. Jednak je to vpravo displej, jenž má pod sebou na stejně velké ploše čtyři tlačítka +, -, reset a mode, jimiž se budou všechny funkce ovládat. Druhá část je pak zakryta dvířky, která stačí na místě s nápisem 'push' stisknout a ta pak sama vyskočí (stejným způsobem se zavírají).



Objeví se prostor přímo napěchovaný různými konektory, jejichž uložení se mi také příliš nelíbilo. Především USB porty jsou poněkud pomačkané a RCA video konektor není uložen ve středu svého otvoru, takže konektor dře o plast. V této oblasti naleznete veškeré konektory, jež jsou zmíněny v tabulce, takže dvojici USB 2.0, jeden IEEE1394 FireWire, RCA video konektor, náhradu za eSATA v podobě datového a napájecího SATA konektoru, tři audio porty (Audio In, Audio Out a mikrofon) a nahoře čtyři sloty pro podporované paměťové karty. Dvířka drží na koncích za jednoduché panty a zde vzniká nebezpečí, že se jedním neopatrným pohybem snadno ulomí.



Panel se dá seshora jednoduše otevřít (drží pouze za plastové packy), což se hodí pro lepší přístup ke konektorům. Pak si můžeme všimnout, že vnitřek je tvořen třemi nad sebou usazenými plošnými spoji, kde ze spodního pak vede datový kabel k přednímu displeji.



Přichází čas se podívat na kabely a konektory. Již od výroby jsou nainstalovány dva černé kabely s dvoupinovými koncovkami, na které přijdou krátká zakončení s teplotními čidly. A zcela na druhé straně je již připojen čtyřžilový kabel USB čtečky karet pro zapojení do USB headeru vaší základní desky. Pokračujeme ale opět vlevo, kde máme tři bílé konektory sloužící pro připojení dvou ventilátorů a napájení k nim. Podlouhlé černé konektory si nemůžeme splést - jde o datový a napájecí SATA. Nad nimi jsou audio headery, vedle nich žlutý RCA konektor a nakonec to jsou vpravo headery pro FireWire a USB 2.0 porty. To bychom měli vše a zbývá si ukázat ostatní prvky a příslušnou kabeláž, bez které bychom se neobešli.


Příslušenství


Především je to drobnější, ale zcela nezbytné příslušenství v podobě sáčku s lepicím kitem pro teplotní čidla a šroubky, tři stahovací pásky pro kabely (zde nemusel výrobce tolik šetřit) a také PCI záslepka pro protáhnutí kabelů k zadní straně skříně.



Touto záslepkou můžeme k zadním portům počítače protáhnout dodávané kabely - USB 2.0 kabel se dvěma koncovkami, FireWire kabel s jednou koncovkou, RCA video kabel a audio kabely. Ty je však samozřejmě lepší, pokud možno, nahradit interními kabely, které se zapojí k headerům základní desky, popřípadě rozšiřujících karet. Ty zde máme připraveny také pro USB, FireWire a audio.



Dále nesmíme zapomenout na napájecí a datové SATA kabely, kabely k připojení ventilátorů, přivedení napájení ventilátorů a LCD displeje z Peripheral Power a samozřejmě dva již zmíněné teplotní senzory. A nakonec je zde také malé CD s ovladači a velmi dobře zpracovaný manuál v angličtině, francouzštině, němčině, portugalštině a španělštině.






Zkušenosti z provozu


Akasa All in One má podobně malý displej jako Aerocool CoolWatch2, ale narozdíl od něj se nesnaží na tak malý prostor nacpat veškeré informace. Kvalita displeje je s ohledem na ostatní velmi dobrá. Odezva na rychlé změny bez problémů postačuje a také pozorovací úhly jsou dobré. Pro nastavování zde máme celkem čtyři tlačítka +, -, mode a reset. Pomocí resetu a jeho držení přepínáme na nastavení panelu, především tedy mezních hodnot pro otáčky ventilátorů a teploty. Samotnou úpravu RPM provádíme v klasickém módu pomocí tlačítek plus a mínus. K dispozici je také grafická stupnice otáček, která napoví, zda jsme již dosáhli krajních hodnot.



Při překročení nebo výpadku ventilátoru se ozve pípavý alarm a displej se zbarví do červené barvy. Alarm se po nějakém čase i bez vyřešení problému sám vypne, ale LCD zůstané podsvícené červeně. Ovládání je zde vyřešeno uspokojivě, ale nedá se říci, že byste jako neznalí uživatelé mohli přistoupit k panelu a hned věděli, jak se co nastavuje; k tomu je třeba pár minut provádění pokusů a omylů. Celkově ale panel dobře splňuje to, co má, i když je škoda, že zde jsou pouze 2 teplotní čidla a připojit můžete také jen 2 ventilátory.