Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test devíti multifunkčních panelů

25.1.2008, Jan Vítek, recenze
Test devíti multifunkčních panelů
Tématem dnešního článku je test 9 multifunkčních panelů do počítačových skříní od 8 výrobců. Tyto panely jsou povětšinou určeny pro monitoring teplot komponent a monitoring i nastavování otáček ventilátorů. Leckde se však najdou ještě doplňkové funkce.

Lian Li TR-3


Společnost Lian Li má v nabídce samozřejmě také svůj multifunkční panel, protože výroba počítačových skříní je oblast její specializace. A jak je u Lian Li obvyklé, ke zpracování svého modelu přistoupila se značnou dávkou minimalistického myšlení, což začíná již u obalu. Panel je zabalen v průhledném plastovém výlisku, jenž má vzadu pouze tvrdý kartón, jenž nám poskytuje veškeré informace, a funguje tedy zčásti i jako manuál.



Model
TR-3
Rozměry
103 x 48 x 26 - určeno do 3,5" pozice
Materiál
hliník
Ventilátory
regulace až 3 ventilátorů - zobrazení RPM
Teplotní čidla
3 teplotní čidla - °C / °F
Ostatní
Indikace napájení, práce pevného disku a hodiny
Dostupná zbarvení
stříbrná - TR-3A
černá - TR-3B


Panel je určen pro instalaci do externí 3,5" pozice a svým designem bude nejvíce ladit právě se skříněmi Lian Li, které používají stejnou povrchovou úpravu a styl zpracování. Pokud se podíváme na panel zepředu, uvidíme velmi jednoduchý design, jemuž vévodí 66 x 15mm displej, na němž se zobrazí veškeré informace. Nalevo od něj máme logo firmy Lian Li a napravo veškeré ovládací prvky - tlačítka A a B s příjemným stiskem.



Od přední části již jen vedou dvě kovové packy, za které se panel přišroubuje do pozice. Na druhé straně pak máme dvě PCB kopírující velikost předku. První z nich na sobě nese především displej a s druhým je propojeno pomocí pinového můstku. Na druhém PCB máme především konektory ventilátorů, teplotních čidel, napájení a kabelu pro připojení na základní desku, jenž se postará o indikaci práce pevného disku. Zde by bylo dobré, kdyby byla koncovka tohoto kabelu rozdvojena, aby se mohla na výstup ze základní desky připojit i LED předního panelu počítačové skříně.



A na PCB s konektory, na něž jsou kabely již od výroby napojeny, můžeme také vidět bzučák a objímku pro plochou baterii. Bzučák má na starost spuštění alarmu v případě selhání některého z ventilátorů a baterie je zde pro zachování nastavení času, když PC není v provozu. Napájení je jinak zajištěno pomocí jednoho Peripheral Power konektoru. U kabelů pro napájení ventilátorů se mi líbilo, že je na koncích výrobce opatřil slepými konektory, protože povalující se kabely s holými piny by nemusely mít pro váš hardware příznivý účinek.




Příslušenství


V příslušenství toho moc nenajdeme. Je omezeno na dva spíše prázdné igelitové sáčky, kde v jednom jsou čtyři šroubky s jemnými závity a v druhém tři lepicí štítky pro umístění čidel a plochá baterie. Jako manuál pro nastavení displeje zde slouží malý lístek s pěti body. Všechny pouze v angličtině.




Zkušenosti z provozu


Panel firmy Lian Li je v duchu moderní doby podsvícen modře a jeho ovládání je realizováno pomocí pouhých dvou tlačítek A a B. Kvůli tomu je třeba se seznámit s manuálem, protože v některých případech se musí tlačítka držet a různě kombinovat. Panel na sobě zobrazuje v cyklech po určitém časovém intervalu tři sady otáček a teplot, dále aktuální čas, práci pevného disku a nakonec indikátorem zcela vpravo také zapnutý počítač, což je poměrně zbytečná funkce.



Pro změnu teplotních limitů je třeba stisknout a 3 sekundy držet tlačítko A, počemž začne hodnota blikat a my ji můžeme oběma tlačítky upravovat. Čas se upravuje stejně, akorát je třeba na začátku místo tlačítka A držet tlačítka B a pro změnu °C na °F či naopak musíme podržet obě tlačítka. Alarm při poruše nebo jiném problému začne s pípáním a vydrží mu to celkem 20 sekund. Přitom blikají na displeji ty hodnoty, jež se panelu nelíbí a čeká se na uživatele, až problém spraví. Tento panel je tedy velmi jednoduchý snad všemi svými aspekty a svými možnostmi nepřekvapí, ani neurazí. Co se týče kvality displeje, pak na tu si nemůžeme stěžovat.