Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test herních PC: ALFA Armor Jr. GT

11.12.2007, Jan Vítek, recenze
Test herních PC: ALFA Armor Jr. GT
Do testu sestav se přihlásila i společnost ALFA COMPUTER CZ, která dodala sestavu založenou na procesoru Intel Core 2 Duo, základní desce s čipsetem Intel P35, 2 GB RAM a grafickou kartou NVIDIA GeForce 8800 GT. Jaké jsou ostatní kvality?
Kapitoly článku:
Po otevření sestavy se dojem z pořádku již jen umocní. Kabely jsou úhledně uklizeny za základní desku, a především mezi šachtu a pravou bočnici, kde nebudou vidět, natož pak vadit v průtoku vzduchu. Jedinou nevýhodou takového uspořádání je, že pokud si budete chtít sami přidat nějaký disk či mechaniku, budete muset chtě nechtě do tohoto systému sáhnout a citlivě jej předělat, místo abyste jednoduše popadli jeden z plandajících konektorů. To ale samosebou není a nemůže být přišito na vrub výrobci.


- klikněte pro zvětšení -

Nejdříve se podíváme na oblast základní desky. Zde figuruje model Gigabyte GA-P35-DS4, takže je vidět, že této značce zůstává ALFA věrná i nadále. V předchozím případě to byl totiž model s čipovou sadou Intel P965. GA-P35-DS4 tvoří slušnou střední třídu a vyznačuje se dvěma PCIe x16 sloty a bezhlučným pasivním chlazením pomocí měděných pasivů propojených heatpipe. Pro účely rozšíření sestavy nám byly ponechány ještě slušné možnosti s jedním volným slotem PCIe x16, třemi PCIe x1 a jedním PCI, pokud tedy zapomeneme na vyvedené eSATA konektory. O zvuk se zde bude starat osmikanálový HD Audio kodek Realtek ALC889A.





Pod pasivním chladičem Scythe Ninja se skrývá procesor Intel Core 2 Duo E6750 s jádrem Conroe , 2,66GHz, 1333MHz, 4 MB L2 cache. A my si budeme moci ověřit, zda jej zmíněný chladič opravdu bez problémů zvládá uchladit i bez ventilátoru. Osobně bych v tom neviděl problém, pokud se uživatel nerozhodne taktovat. Chladič je totiž seshora i zleva obšancovaný dvěma 120mm ventilátory, jež budou skrze jeho řídce uložená hliníková žebra snadno tahat vzduch.





Napravo od chladiče procesoru pak můžeme spatřit dva zabrané paměťové sloty celkem ze čtyř. Ve dvoukanálovém uspořádání byly zapojeny moduly od renomovaného výrobce Patriot, přesnění modely PDC22G6400LLK. Jedná se o paměti DDR2 800 MHz s časováním 4-4-4-12 využívající jednoduché pasivní chladiče.







Osazení hlavního PCIe x16 slotu nebude tento rok překvapením. Jedná se o grafickou kartu využívající GPU NVIDIA G92, přesněji GeForce 8800 GT. Je to karta s referenčním jednoslotovým chladičem a pochází od společnosti ZOTAC. Napájí ji jeden šestipinový PCIe konektor. Recenzi naleznete zde.



Další karta v sestavě, to bude mezi testovanými počítači výjimka. V tomto případě je to karta pro připojení počítače pomocí bezdrátové sítě WLAN, konkrétně od výrobce ASUS. Pomocí té se připojíte pomocí technologií 802.11 b/g. K té dostanete samozřejmě také malou černou anténu, již najdete v příslušenství na předchozí stránce.



A samozřejmě nesmí chybět ani pevný disk. V této sestavě se o vaše data bude starat model Samsung HD501LJ. Jedná se samozřejmě o 3,5" pevný disk s rozhraním Serial ATA 3 Gb/s a podle označení můžete snadno odhadnout, že má kapacitu 500 GB. Tento model je ze série T166, takže jedna jeho plotna pojme 166 GB dat. Jednoduchým propočtem tedy zjistíme, že disk obsahuje celkem tři plotny a šest čtecích/zapisovacích hlaviček. Ostatní specifikace hovoří o vyrovnávací paměti 16 MB, průměrné přístupové době 8,9 ms a standardních otáčkách 7200 RPM. Dále je zde akustický management (AAM), NCQ (Native Command Queueing) a firemní technologie SilentSeek a Impac Guard pro další ztišení práce disku, respektive zvýšení bezpečnosti při otřesech.



A nakonec je tu napájecí zdroj, na jehož místě řada z vás jistě ráda vidí model společnosti Seasonic SS-400ET s výkonem 400 W, aktivním PFC a známkou 80 Plus, která udává účinnost zdroje vyšší než 80 %. To by mělo být splněno při nízké i stoprocentní zátěži. Zdroj obsahuje dvě nezávislé +12V větve se společným výkonem 360 W (obě tedy 17 A) a zbytek je rozdělen mezi ostatní, jak ukazuje přehledná tabulka na štítku.