Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test herních PC: HAL3000 iAlien GT

14.12.2007, Jan Vítek, recenze
Test herních PC: HAL3000 iAlien GT
Další počítač pochází od společnosti 100MEGA Distribution, která vyrábí PC pod značkou HAL3000. Tento dostal přízvisko iAlien GT a je vybaven 3GHz procesorem Intel Core 2 Duo E6850, čipsetem Intel P35 / ICH9R, 2 GB RAM, GeForce 8800 GT a 500GB pevným diskem.
Kapitoly článku:
HAL3000 uložený ve skříni Cooler Master Centurion 534 se otevírá přes levou bočnici. A poté, co ji sundáte dolů, se vám objeví následující pohled. Asi nejdříve oči padnou na nezvykle tvarovaný a pestrobarevný chladič Titan TTC-NK15TB/SC(RB) s přízviskem Vanessa. Ten ze všeho nejvíce připomíná motýla, tedy při pohledu seshora, a mě se tedy osobně nezdá, že by byl takto vyroben s ohledem na co největší účinnost chlazení. Otáčky jeho 92mm ventilátoru si můžete regulovat od 1100 RPM do 2400 RPM. Pasiv je založen na osvědčeném modelu, kde heatpipe rozvádí teplo mezi žebra, jež jsou ve stejné rovině jako základní deska. Heatpipe je zde celkem šest, tedy fyzicky tři v půli rozdělené, což můžete poznat dle čapek z modré gumy, které je zakončují.


- klikněte pro zvětšení -

Co se týče sestavení, pak s tím si výrobce příliš hlavu neláma, ale přesto nejde o zcela špatné provedení. Téměř všechny kabely byly smotány do jednoho chumlu jenž prochází středem skříně mezi základní deskou a 5,25" šachtou. Z toho se pak v potřebných místech oddělují jednotlivé větve. Dobrá věc tedy je, že kabely se nikde zbytečně nepoflakují a neplandají a vždy jsou nastaveny tak, aby ke svému cíli dosáhly akorát. Přesto bych ale uvítal, kdyby ventilátor procesoru měl před sebou zcela volný prostor, ale to je již pouze detail.



Sestava je založena na základní desce MSI P35 NEO2-FIR, která je založena na čipové sadě Intel P35 a ICH9R. Ta je vybavena čtyřmi sloty pro DDR2 paměti, napájení zajišťuje 24pinový ATX konektor, 4pinový +12V konektor a také jeden Peripheral Power konektor (v tomto případě nezapojený). Chlazení pak mají na starosti tři měděné pasivy, jež jsou propojeny celkem čtyřmi heatpipe. Pro rozšíření zde máme vedle dvou eSATA také pět SATA portů (dva jsou zabrané pevným diskem a optickou mechanikou) a sloty pro karty ve složení 2x PCIe x16, 2x PCIe x1 a 2x PCI. Recenzi velmi podobného modelu P35 NEO2-FR najdete zde.



Procesor pochází samozřejmě také z dílen Intelu a jde o dvoujádrový Core 2 Duo E6850 s frekvencí 3 GHz, 4 MB L2 cache, a FSB až 1333 MHz. Jeho ostatní specifikace můžete vidět ze screenshotu aplikace CPU-Z nahoře.



Následují dva gigabytové paměťové moduly Kingmax DDR2 PC6400 s označením KLED48F-A8KI5. Jejich maximální frekvence je 400 MHz DDR při časování 5-5-5-18 a napětí 1,8 V a na tu byly také nastaveny. Tyto moduly také nejsou nijak chlazeny, a tak si můžeme prohlédnout i čipy od stejného výrobce - Kingmax Semiconductor.





Podíváme se také na grafickou kartu MSI. Jde o řadu NX8800GT využívající čip NVIDIA GeForce 8800 GT, jenž je přetaktován z 600 MHz na 660 MHz a stejně tak shadery tikají na 1674 MHz a paměti na 1900 MHz DDR. Její chlazení je referenční a jak jsem již říkal na první stránce, dostanete k ní také herní tituly Colin McRae: DiRT a Lord of the Rings: Shadows of Angmar.



Pohled do přední části skříně lépe ukáže provedení kabeláže a také chlazení pevného disku. Ten je velmi vhodné chladit, protože nemůže využívat pasivního odvodu tepla pomocí kovové šachty, protože je do ní nainstalován pomoc dvou plastových ližin. Nastupuje proto přední pomaloběžný 120mm ventilátor, jenž jistě nebude mít problém jeden disk v šachtě uchladit. Potíže by mohly nastat, pokud byste do šachty nainstalovali všechny tři podporované disky, které by ji v podstatě ucpaly.



Pevný disk pochází od společnosti Western Digital a jeho označení zní WD5000AAKS ze série Caviar SE 16. Ten nabízí 500 GB prostoru, rozhraní SATA 300, 16 MB cache a 7200 otáček za minutu. Výrobce k tomu připisuje technologie pro ochranu data a tichý provoz: Data Lifeguard, ShockGuard a SecurePark, respektive IntelliSeek a StableTrac.



A nakonec se podíváme na napájecí zdroj, jenž pochází od společnosti Chieftec. Je to model GPS-500AB A se třemi samostatnými +12V větvemi. Dvě mají po 18 A, zatímco třetí o 2 A méně. Dohromady tyto větve dokáží poskytnout maximálně 360 W. +5V větev má ve specifikacích 26 A a +3,3V má 28 A. Ostatní specifikace si můžete sami zjistit z tabulky na štítku zdroje vyfocené dole.