Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test herních PC: SCALEO Xi 2521

18.12.2007, Jan Vítek, recenze
Test herních PC: SCALEO Xi 2521
Pátým účastníkem testu je Fujitsu Siemens SCALEO Xi 2521. Využívá vlastní skříň, procesor Intel Core 2 Quad, 2 GB RAM, kartu NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB a dva 360GB pevné disky Seagate. Oproti ostatním nevyužívá čipset Intel P35, ale NVIDIA nForce 650i SLI.
Kapitoly článku:
Fujitsu Siemens mi připravil menší oříšek s otevřením této skříně. Dosud jsem se s ní ještě nesetkal, a tak jsem ji chvíli bezradně obhlížel se šroubovákem a hledal ty zatracené šroubky. Nakonec jsem zkusil mírně trhnout s předním panelem a ten se snadno poroučel. Už jsem se chtěl vrhnout se šroubovákem na předek skříně, protože některé značkové skříně mají šroubky vepředu, ale ani tady žádné nebyly. Nakonec jsem po chvíli hledání našel v horní škvíře dva kovové jazýčky, které se dají třeba nožem stlačit a bočnice se pak seshora odklopí. K tomu ale není třeba přední panel sundávat.


- klikněte pro zvětšení -

Interiér skříně je vybaven takřka spartánsky a je vidět, že opravdu nejde o moderní návrh. Ze začátku nejvíce zaujme asi tunel chladiče procesoru. Ten byl stvořen tak, aby mohlo jeho ústí pružně dosedat na bočnici, a byl tak zajištěn co nejlepší přísun studeného vzduchu. Samotný chladič procesoru, tedy jeho typ, se mi bohužel nepodařilo identifikovat. Je však velmi podobný klasickým BOX chladičům Intelu s tím, že není extrudovaný, ale je složený z jednotlivých plátků kovu (tzv. stacked fins).


Pod chladičem se ukrývá procesor Intel Core 2 Quad Q6600 na 2,4 GHz

Provedení montáže a vyvedení kabelů by rozhodně mohlo být lepší. Kabely jsou sice svázány stahovacími páskami, ale vedeny jsou všude možně v prostoru a ne po stranách skříně. Přitom nad zdrojem je tolik prostoru, kam by se ty přebytečné mohly uklidit.



Co se týče základní desky, pak ta evidentně pochází od společnosti MSI a Fujitsu Siemens ji označuje jako MS-7350VP. Nejblíže mí k tomuto modelu deska MSI P6N SLI (MS-7350), avšak jsou zde nějaké rozdíly. Jsou to na první pohled viditelné rozdílné chladiče a také chybějící druhý slot PCI Express x16. V závislosti na tom také chybí nad vrchním PCI Express x1 přídavné napájení desky pro konektor Peripheral Power. Zůstává zde tak 24pinový ATX konektor a 4pinový +12V konektor v obvyklé pozici, jakou MSI desky využívají.



Deska využívá čipovou sadu NVIDIA nForce 650i (CC55) + nForce 430i (MCP51), je připravena pro nová CPU s FSB 1333 MHz, paměti DDR2 až 800 MHz a 8 GB. Pro ty jsou zde čtyři sloty. Co se týče diskových konektorů, tato verze je ochuzena o jeden ze dvou PATA a nese celkem čtyři SATA 300 konektory. Ty jsou ale všechny zabrány dvěma pevnými disky a dvěma optickými mechanikami, takže sestavu si můžete rozšířit pouze o disk s rozhraním Paralel ATA, nebo si s diskem musíte pořídit i přídavný řadič. A co se týče slotů, máme zde jeden PCI Express x1, jeden zabraný PCI Express x16 a tři PCI.



Výrobce vybavil toto PC dvěma GB operační paměti od společnosti Hynix, označení HYMP512U64CP5-Y5. Jedná se však pouze o PC2-5300 moduly, tedy DDR2-667 s časováním 5-5-5-12. CPU-Z však ukazuje časování 5-5-5-15 při frekvenci 333 MHz DDR a napětí 1,8 V. Také označení modelu vidí tato utilita jinak a ukazuje HYMP512U64CP8-Y5.





Dále se podíváme na grafickou kartu. Ta je referenční přímo od společnosti NVIDIA a využívá GPU GeForce 8800 GTS a 320 MB paměti GDDR3. Není to tedy nejnovější 8800 GTS s čipem G92, což by jistě bylo příjemné překvapení, nýbrž ještě stará verze čipu, jež je na trhu už cca 1 rok (což samozřejmě neplatí o 320MB verzi karty, která přišla později). A ta se také kartám GeForce 8800 GT nemůže výkonem a v podstatě ani cenou rovnat, takže mezi grafické rychlíky testu tato sestava rozhodně patřit nebude.



Fujitsu Siemens také do své sestavy zařadil samostatnou zvukovou kartu, čímž naopak oproti ostatním sestavám body získává. Touto kartou je Creative Labs X-Fi.



V přední části máme umístěny dvě optické mechaniky s rozhraním Serial ATA. Jedna z nich je DVD vypalovačka LG GSA-H30N a druhá DVD čtečka LG GDRH20N. Osobně bych dvě mechaniky nevyužil a připadají mi zbytečné, ale někteří uživatelé mohou tvrdit, že to je pro ně naopak. Přesto ale si myslím, že v základní sestavě by druhá mechanika být neměla a mohla by se montovat až na požádání. Dvě externí pozice pro 3,5" zařízení jsou zabrané dvěma moduly s I/O porty a integrovanou čtečkou paměťových karet. A pod nimi máme prázdnou šachtu, která zde slouží pouze pro přimontování kabelů.



Pevné disky, dva identické modely 360 GB Seagate Barracuda 7200.10 s rozhraním SATA 300, máme ve zcela spodní šachtě, kterou celou vyplňují. Před nimi pak je nasávací 80mm ventilátor, jenž však účinně vane pouze na jeden, ale i druhý bude alespoň trošku využívat proudu vzduchu. Pod ventilátorem si můžete všimnout kousku zeleného plošného spoje s modrými LED.



Barracudy mají kapacitu 360 GB, což je poněkud neobvyklé a na oficiálním webu Seagate tyto disky ani podle modelového označení ST3360320AS nenajdeme. Půjde tedy asi o speciální verzi pro velkoodběratele, protože stejný model jsem našel i v nabídce Packard Bell. Disky jsou zapojeny samostatně, takže netvoří žádné RAID pole či JBOD. Myslím si tedy, že by se zde hodil spíše jeden větší, 750GB disk, jehož kapacita by byla o něco větší a cena přinejhorším stejná. Navíc by se snížila spotřeba a uvolnil jeden SATA port pro další případné rozšíření, protože takhle jsou zabrány všechny čtyři.



A nakonec je zde napájecí zdroj s výkonem 500 W značky Fortron. Označení je FSB500-60GLN a přítomny jsou zde dvě +12V větve, obě s 18 A. +3,3V větev má 30 A a +5V také 30 A. Výkon 500 wattů bude pro takovou sestavu jistě stačit.