Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test laserových tiskáren: Samsung CLP-315

25.11.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Test laserových tiskáren: Samsung CLP-315
Barevné laserové tiskárny si získávají stále větší popularitu, což umožňuje výrobcům stlačovat ceny na úrovně, jež byly ještě před 2 lety nepředstavitelné. A že i za málo peněz se dá pořídit dost muziky, se pokusí přesvědčit nová barevná laserovka od Samsungu.

Samsung CLP-315


Od doby, kdy jsme začali s našimi standardizovanými testy laserových tiskáren, se největší změny odehrály v oblasti barevného laserového tisku, a to zejména, co se týče ceny zařízení. Zatímco v létě roku 2006 jste stěží narazili na barevnou laserovku pod 10 000 Kč, dnes již ceny těchto zařízení začínají hluboko pod 4 000 Kč. Díky tomu i tyto tiskárny pomalu začínají konkurovat levným černobílým laserovkám, a proto jsme se rozhodli provést v rámci tohoto testu srovnání.

K němu jsme si vybrali jeden z nejlevnějších barevných modelů na trhu, tiskárnu Samsung CLP-315. Dalším nej tohoto rozměru jsou nejmenší rozměry, což výrobce zdůrazňuje i samolepkou na čelní straně tiskárny. Design zařízení je elegantní, celé tělo je z černého plastu, na některých místech matného. Lesklé plochy sice působí módně, ale ještě věhlasnější jsou svým chytáním prachu a otisků, což platí i pro tuto tiskárnu.


Přes nejmenší rozměry na trhu tiskárna není se svými 11 kg žádný střízlík a své místo také potřebuje

Rekordně malé rozměry bohužel stále ve srovnání s drobnými černobílými laserovkami nijak zvlášť rekordně nevypadají, takže počítejte pro tiskárnu nejlépe se samostatným stolkem, jinak vám zabere značnou část pracovní plochy. Vzhledem k rozměrům není vstupní zásobník celý ukrytý uvnitř tiskárny, ale přečnívá asi o decimetr dopředu, tato část je pak chráněna krytem z kouřového plexiskla. Pro přepravu lze zásobníl složit a ukrýt do tiskárny téměř celý. Pokud chcete do zásobníku vložit papír, je třeba jej vytáhnout, provedení proto jakýmsi hybridem mezi zásobníky zcela ukrytými v tiskárně (jako u modelu Brother HL-2035) a zásobníky vyčnívajícími z půdorysu (např. u modelu Samsung ML-2240).


Rozložení spočívá jen v prodloužení vstupního podavače a vyklopení držáku výstupního zásobníku

Také ovládací panel není nijak sofistikovaný, sestává z jednoho tlačítka a šesti indikátorů, z nichž 4 přísluší jednotlivým barvám tonerů. Tlačítko již jsme ve stejném provedení viděli i u modelu ML-2240, takže lze pozorovat jistou snahu výrobce o mírné sjednocení designu.


Ovládací panel je díky označení indikátorů jednotlivých tonerů pěkně barevný

Možnosti připojení jsou stejně chudé jako u levných laserovek, nad obligátním portem USB (ve verzi 2.0 High-Speed) je pouze záslepka, na jejímž místě je u příslušného modelu 315N síťový port. K dispozici je rovněž verze 315W s bezdrátovým připojením Jinak je zde zásuvka napájení a síťový vypínač, vše pěkně soustředěno na jednom místě.



Všechna přípojná místa se nacházejí v levém dolním rohu zadní strany

Dodávaným příslušenstvím tiskárny je jako obvykle napájecí kabel, instalační CD s ovladači a příručkou (včetně české verze) a stručný průvodce instalací na velké papírové plachtě. Ani tentokrát výrobce nepřibalil datový USB kabel (i když dle údajů ve stručném průvodci v některých zemích přibalen je). Všechny dodávané kazety jsou bohužel opět jen startovací, přičemž černá má kapacitu 1000 stran a barevné 700.

Podívejme se na technické parametry udávané výrobcem:

VlastnostParametr
Rychlost tisku (formát A4) černobíle/barevně16/4 str./min
Doporučené/maximální měsíční zatížení? / 20 000 stran*
Rozlišení tisku2400 x 600 dpi
Procesor360 MHz
Tiskové jazykySPL-C (Samsung Printer Language Color)
Gramáž médií60 - 163 g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku150/100 listů
Datová rozhraníUSB 2.0 High-Speed
Instalovaná paměť/možnost rozšíření32 MB / -
Příkon (maximální/průměrný/pohotovostní režim/úsporný režim)? / < 350 W / < 80 W / < 10 W
Hlučnost (při čb. tisku / b. tisku / v pohotovostním režimu)< 47 dBA / < 45 dBA / hladina okolního hluku
Rozměry (š x v x h)388 x 313 x 243 mm
Hmotnost s tonerem a válcem11 kg