Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test laserových tiskáren: Samsung CLP-315

25.11.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Test laserových tiskáren: Samsung CLP-315
Barevné laserové tiskárny si získávají stále větší popularitu, což umožňuje výrobcům stlačovat ceny na úrovně, jež byly ještě před 2 lety nepředstavitelné. A že i za málo peněz se dá pořídit dost muziky, se pokusí přesvědčit nová barevná laserovka od Samsungu.
Je zřejmé, že u barevné laserovky budete mít trochu víc práce s výměnou toneru, vždyť je rozdělen do čtyř kazet. Samotná výměna je však zcela jednoduchá - po otevření čelní strany tiskárny stačí jen nastrkat kazety do příslušných barevně označených přihrádek. Dodávané kazety jsou jen startovací, s kapacitou 1000 výtisků pro černou a 700 výtisků pro barevné. Kapacita plnohodnotné černé kazety je běžných 1500 stránek, u barevných je to pak 1000 stránek.


Na tomto obrázku je dobře vidět velký fotoválec. Doporučuji nenechávat tiskárnu dlouho takto otevřenou, dlouhodobé osvětlení fotoválci nesvědčí.

Je jasné, že náklady na barevný tisk budou výrazně vyšší než na tisk černobílý, ale s tím se zkrátka nedá nic dělat. Přesto je cenově dostupná možnost barevného laserového tisku dnes velkým lákadlem a je dost možné, že časem si ukrojí značnou část trhu na úkor černobílých laserovek - pokud při černobílém tisku nabídnou srovnatelné náklady.


A zde již jsou všechny kazety na svých místech

O těch se přesvědčíme již za chvíli, hned za touto malou galerií spotřebního materiálu. Kazety s tonerem a fotoválec jsou tentokrát odděleny, což by mělo přinést úsporu, takže se nechme překvapit.


Jak vidíte, černá kazeta vlevo dole je o něco větší než zbývající - ubývá totiž obvykle nejrychleji

Podívejme se tedy, za jakou cenu se tonerové kazety prodávají.

TonerCena
Originální černý toner (1500 stran)900,- Kč
Originální barevné tonery (1000 stran)
Fotoválec (životnost 24000 černobílých / 6000 barevných stran
Nádobka na odpadní toner (kapacita 10 000 čb / 2500 barevných stran)
800,- Kč

2800 Kč

200 Kč

Cena černého toneru mě docela příjemně překvapila, je nižší než u většiny tiskáren recenzovaných v tomto testu. Na druhou stranu je třeba započítat také cenu fotoválce a také cenu nádobky na odpadní toner, která u levných černobílých tiskáren chybí. Z uvedených údajů můžeme vypočítat náklady na tisk jedné černobílé stránky dle námi používaného vzorečku (při započtení ceny papíru 0,17 Kč/strana): náklady na stránku = cena papíru + cena / kapacita toneru + cena / životnost fotoválce + cena / kapacita odpadní nádobky

Nejprve se věnujme černobílému tisku, u nějž je výpočet nákladů jednodušší. Výsledná cena za výtisk je 0,91 Kč/strana, což je hodnota dosud nejvyšší z tohoto testu, i když jen o jediný halíř.

Složitější je výpočet nákladů na barevný tisk, jelikož zde vstupuje do hry řada faktorů, které nelze do vzorečku zakomponovat, jako je například rozdílné využití jednotlivých barev na výtiscích. Proto berte následující vzoreček i jeho výsledek jako velmi orientační, jelikož předpokládá rovnoměrné využití všech barev (při 5% krytí plochy).

Náklady na tisk jedné barevné stránky dle námi používaného vzorečku (při započtení ceny papíru 0,17 Kč/strana): náklady na stránku = cena papíru + cena / kapacita černého toneru + cena / kapacita azurového toneru + cena / kapacita purpurového toneru + cena / kapacita žlutého toneru + cena / životnost fotoválce + cena / kapacita odpadní nádobky

Tímto krkolomným posutpem jsem došel k ceně 3,72 Kč/stránka, což je ve srovnání s černobílým tiskem poměrně vysoká částka, takže si dobře rozmyslete, kdy chcete tisknout barevně a kdy vám postačí černobílý výstup. Počítejte také s tím, že při tisku velkých obrázků se spotřeba toneru dramaticky zvyšuje, takže celostránkový výtisk vás vyjde podstatně dráž než stránka s 5% pokrytím plochy, ke které se vztahuje údaj o standardní životnosti kazet.

Teď již se ale pojďme věnovat testům výkonnostním. Výrobce slibuje rychlost 16 stran za minutu při černobílém tisku a 4 strany za minutu při tisku barevném. Vedle toho také propaguje nízkou hlučnost tiskárny, a tuto vlastnost mohu potvrdit, šlo o nejtišší tiskárnu z šestice testovaných, i když rozdíl nebyl velký. Některé již dříve testované tiskárny byly tišší, takže průměrná hlučnost bohužel stoupá. V klidu je tiskárna zcela tichá, rozezní se pouze při zahřívání a během tisku, jak je obvyklé.

Měřený parametrHodnota
Zahřívání39,5 s
Start z pohotovostního režimu (čb/b. tisk)6,1 s / 14,3 s
Start z úsporného režimu18,8 s
Průběžná rychlost (čb/b. tisk)15,7 / 4,1 str./min

Naměřené rychlosti patřily spíše k těm slabším, téměř 40sekundové zahřívání, to už je poměrně dlouhá doba. V pohotovostním režimu byla prodleva zahájení tisku přes 6 sekund, což je také horší průměr, a při barevném tisku dokonce přes 14 sekund. Průběžná rychlost při černobílém tisku lehce zaostala za papírovými 16 stranami za minutu, naopak při barevném tisku byl údaj 4 strany za minutu nepatrně překonán. Platí tedy, že při tisku s touto tiskárnou si trochu počkáte, ale prodlevy nejsou tak dramatické, aby to vyloženě vadilo.

A čeká nás nejzajímavější část testu, tedy hodnocení kvality. Nejprve se budeme věnovat černobílému tisku, i ve srovnání s tiskem černobílých fotografií pomocí barevných tonerů. Všechny testy proběhly s nastavením nejvyšší kvality.

Než přikročím k samotnému zhodnocení testů, musím upozornit, že barevné vyznění tak, jak je vidíte na monitoru, neodpovídá skutečnému výtisku na papíru - jednak je výrazně ovlivněno použitým skenerem, jednak také vaším monitorem.

Vzhledem k tomu, že tiskárna rozpozná, jaká data jsou jí posílána, pokud je třeba jen část stránky vytištěna černým nebo šedým textem, vůbec se nepoužijí barevné tonery a kvalita je v obou režimech tisku (v černobílém i barevném) identická. Proto u některých ukázek najdete pouze jeden obrázek.

S neinverzním malým textem si tiskárna poradila velmi dobře, čitelný byl až do velikost 1,5 bodu. U textu inverzního už to bylo horší - texty s velikostí pod 4 body byly nečitelné, což je mírně podprůměrný výsledek.


Čitelnost text malých velikostí - černobílý režim v nejvyšší kvalitě

U standardního textu jsem nezaznamenal žádné problémy, kvalita byla srovnatelná s ryze černobílými laserovkami.


Standardní text - černobílý režim v nejvyšší kvalitě

I když jsem se domníval, že pro tisk textu v odstínech šedi použije tiskárna barevné tonery pro zjemnění rastru, nestalo se tak. Ve všech režimech proto šedý text vypadal stejně jako na následujícím obrázku z černobílého režimu.


Šedý text - černobílý režim v nejvyšší kvalitě

S čárovou grafikou si tiskárna poradila výborně. Všechny linky byly sytě vykreslené (možná až trochu příliš tučné, ale při sledování pouhým okem to nebylo na škodu. Opět se ve všech režimech použil pouze černý toner.


Čárová grafika - černobílý režim v nejvyšší kvalitě


První rozdíl mezi černobílým a barevným režimem byl pozorovatelný až při tisku černobílého přechodu - tentokráta tiskárna v barevném režimu konečně využila barevných tonerů a vytiskla přechod jinak než v černobílém režimu. I přes zcela rozdílný způsob tvorby odstínů vypadaly přechody v černobílém i barevném režimu velmi podobně, lišil se pouze barevný nádech v barevném režimu - celý přechod byl znatelně teplejší a mírně nazelenalý (naskenovaná předloha vypadá spíše nahnědlá, ale bez kalibrace skeneru není možné zobrazit výtisk tak, jak skutečně vypadal). V obou případech byla kvalita přechodu výborná, definitivně nejlepší z celého tohoto testu.


Černobílý přechod - černobílý režim v nejvyšší kvalitě



Černobílý přechod - barevný režim v nejvyšší kvalitě


Barevný nádech se pak samozřejmě promítl i do samotných fotografií. Výsledky byly v obou případech velmi dobré, v barevném režimu měly ještě o chlup navrch díky méně patrnému rastru a hladšímu vzhledu. Pro tisk fotografií je tato laserovka rozhodně dobrou volbou, i když kvality fototiskáren samozřejmě nedosahovala, a to ani při tisku na lesklý papír s vysokou gramáží, na kterém fotografie vynikly ještě lépe (je však nutno v ovladačích vybrat správné médium, jinak se možná podivíte, co z tiskárny vylezlo, jako já, když jsem napoprvé tiskl na lesklý papír s výchozím nastavením na papír kancelářský).


Fotografie - černobílý režim v nejvyšší kvalitě



Fotografie - barevný režim v nejvyšší kvalitě

Na následujícím detailu si můžete prohlédnout rozdíl mezi černobílým a barevným laserovým tiskem. Ačkoliv se velikost jednotlivých bodů neliší, díky použití více barev je celý výtisk mnohem přirozenější a rastr se znatelně potlačí.


Detail - černobílý režim v nejvyšší kvalitě



Detail - barevný režim v nejvyšší kvalitě