Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test laserových tiskáren: Samsung CLP-315

25.11.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Test laserových tiskáren: Samsung CLP-315
Barevné laserové tiskárny si získávají stále větší popularitu, což umožňuje výrobcům stlačovat ceny na úrovně, jež byly ještě před 2 lety nepředstavitelné. A že i za málo peněz se dá pořídit dost muziky, se pokusí přesvědčit nová barevná laserovka od Samsungu.
Test by nebyl úplný, kdybychom nevytiskli také pár ryze barevných stránek, takže v této kapitole se podíváme, jaké výsledky můžeme od levné barevné laserovky očekávat. Pro srovnání k obrázkům přikládám také jejich předlohy, ale znovu upozorňuji, že barevné podání výstupu je ovlivněno skenerem a dalšími faktory, takže toto srovnání není tak zcela fér. Pokud to bude možné, pokusím se rozdíly vysvětlit slovy.

Nejprve jsem vyzkoušel tisk barevného textu. Jak vidíte, oproti čistě černému textu ztrácí písmena trochu ostré obrysy, ale bez zvětšení to není příliš patrné. Výsledné barvy působí velmi pěkně a sytě.




Barevný text - barevný tisk v nejvyšší kvalitě


Při tisku duhového přechodu došlo k několika znatelným výchylkám - purpurová barva byla výrazně odlišná a přechod přes fialovou nebyl tak plynulý, jak by měl. Dále se tiskárně nepodařilo přesně vystihnout světle azurové odstíny. Od zelené barvy přes žlutou až k červené již odchylka od předlohy nebyla tak výrazná. Celkově tedy výstup příliš neodpovídá předloze, ale po řádné kalibraci tiskárny by jistě došlo ke. Výchozí nastavení však nijak zvlášť přesné není.




Barevný přechod - předloha




Barevný přechod - výtisk


I když to při srovnání s originálem tak dobře nevypadá, výstup fotografií nebyl vůbec špatný. Naskenovaný výtisk vypadá o poznání bledší než předloha, ale ve skutečnosti to tak hrozné nebylo - do hry zde kromě nepřesné kalibrace skeneru vstupuje také dithering, který po naskenování výtisku způsobí snížení sytosti. Se zamhouřením oka by se tyto výtisky daly použít k ukázání známým nebo k archivaci vybraných fotek, zejména pokud použijete kvalitnější lesklý papír. Domácí fotolab ale tiskárna rozhodně představovat nemá.




Fotografie 1 - předloha




Fotografie 1 - výtisk


Technologie tisku zkrátka nedokáže dělat zázraky a laser barevné odstíny neumí vytvářet jinak než ditheringem. Jak to vypadá pod lupou ve srovnání s jednolitě míchanými barvami, se můžete podívat na následujících obrázcích.




Detail - předloha




Detail - výtisk


A pro srovnání ještě jednu dvojici fotografií. Opět je tisk bledší než originál, ale i tak jsem byl s výsledkem docela spokojený, je pravda, že tak syté barvy by byly oříškem i pro inkoustovky. Chválím každopádně dobrou ostrost a hladký celkový dojem fotky.




Fotografie 2 - předloha




Fotografie 2 - výtisk


Jedna z nejlevnějších barevných laserovek na trhu ukázala, že má co nabídnout i v konkurenci černobílých tiskáren. Náklady na tisk jsou jen o málo vyšší než u některých černobílých účastnic tohoto testu, rychlost tisku je srovnatelná (jen to zahřívání trochu déle trvá) a kvalita tiskového výstupu je rovněž velmi dobrá, navíc s významným bonusem v podobě barevného tisku.

Ani černobílé fotografie nevypadaly vůbec špatně, proužkování se u nich prakticky nevyskytovalo a působily přirozeně. V barvách pak získaly snímky zcela nový rozměr a nebál bych se pověsit si větší výtisk na formát A4 do rámečku na zeď. Při pohledu z běžné vzdálenosti (a bez možnosti srovnání se skutečně kvalitní fotkou z fotolabu) by jen málokdo poznal, že k dokonalosti přece jen něco chybí.

Ve srovnání s černobílými tiskárnami se u této vytvářelo trochu více ozónu, takže v okolí tiskárny byl po chvilce cítit charakteristický zápach. Možná je však tento neduh přítomný hlavně při počátečním zahoření, měl jsem totiž dojem, že po pár dnech s přibývajícími výtisky zápachu ubylo. Každopádně jsem byl s většinou parametrů této tiskárny spokojený a pokud požadujete barevný tisk dokumentů a sem tam nějakého obrázku a oželíte trochu více zabraného místa na vašem stole či v pracovně (raději dobře větrané), mohu vám tuto tiskárnu s klidným svědomím doporučit.


Kvalitní tiskový výstup
Vysoké náklady na tisk
Malé rozměry (na svou kategorii)
Delší zahřívání
Nízká hlučnost
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 3 400 Kč s DPH


Srovnání s dalšími tiskárnami je ve vyhodnocení testu.




Ocenění TREFA získává tiskárna Samsung CLP-315 za vynikající přidanou hodnotu v podobě
barevného tisku při zachování příznivé ceny a nízké hlučnosti. Logo ocenění je ke stažení zde.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Samsung CLP-315 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení tiskárny děkujeme Samsungu.