Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test laserových tiskáren: Samsung ML-2240

24.11.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Test laserových tiskáren: Samsung ML-2240
Předposlední testovanou tiskárnou je Samsung ML-2240, která rovněž patří mezi novinky letošní sezóny a nabízí ze všech testovaných tiskáren nejvyšší rychlost tisku. Nezapře však příbuznost s již testovaným Xeroxem, který je rovněž vyráběn společností Samsung.
Kapitoly článku:
  1. Test laserových tiskáren: Samsung ML-2240
  2. Samsung ML-2240 - ovladače
  3. Samsung ML-2240 - spotřební materiál, testy a shrnutí
Vkládání toneru je u tohoto modelu zepředu, po odklopení celé přední strany, a postup je zcela jednoduchý, také díky dlouhému madlu, za které lze toner uchopit. Tonerová kazeta je složena ze zásobníku toneru a fotoválce, což je sice dražší, ale praktičtější varianta.





Kazeta dodávaná s tiskárnou má, jak již bylo zmíněno, kapacitu jen 700 stránek, plnohodnotná pak 1500. Opět se tedy nabízí srovnání s předchozími testovanými modely společností Canon a HP, jejichž kazety mají identickou kapacitu.





Model ML-2240 je na trhu teprve krátce, a tak není divu, že neoriginální toner se ještě neprodává. Originální je pak ve srovnání s modely HP a Canon o něco dražší, takže výsledné náklady ani tentokrát nebudou z nejpříznivějších.


TonerCena
Originální toner (kapacita 1500 stran)1100,- Kč


Z uvedených údajů můžeme vypočítat náklady na tisk jedné stránky dle námi používaného vzorečku (při započtení ceny papíru 0,17 Kč/strana): náklady na stránku = cena papíru + cena toneru / kapacita toneru

Výsledná cena je 0,90 Kč/strana, což je zatím nejhorší výsledek tohoto testu. Doufejme, že výrobce rychle zareaguje na konkurenci a ceny upraví.

Po zklamání z výpočtu tiskových nákladů jsem byl zvědav, zda si tiskárna napraví reputaci při testech rychlosti. Udávaný údaj 22 stran za minutu sliboval, že bych neměl být zklamán, a naštěstí tuto hodnotu potvrdila i měření. Ostatní hodnoty sice patřily mezi průměrné, ale i tak dosahovaly slušných hodnot. Co se týče hlučnosti, tiskárna patřila k těm horším, zřejmě kvůli vyšší rychlosti tisku, v pohotovostním režimu pak byla zcela potichu.


Měřený parametrHodnota
Zahřívání20,1 s
Start z pohotovostního režimu5,1 s
Start z úsporného režimu11,2 s
Průběžná rychlost21,9 str./min


Poslední várkou testů je zhodnocení kvality tisku. Pro tento test jsem zvolil dvě nastavení rozlišení - 600 dpi a "Třída 1200 dpi", což je jen mírně vylepšených 600 dpi, jak je u této třídy laserovek obvyklé. Proto mezi těmito režimy nelze očekávat velké rozdíly.

V prvním dílčím testu jsem ani po sebepozornějším zkoumání nedokázal najít mezi režimy tisku rozdíly. V obou případech proto bylo čitelné písmo do velikost 1,5 bodu, v případě inverzního textu pak do 2,5 bodu, i když od velikosti 3,5 dolů byl text velmi špatně zřetelný.




Čitelnost textu malých velikostí - 600 dpi




Čitelnost textu malých velikostí - 1200 dpi


Identický byl logicky v obou režimech i text velikosti 12 bodů. Tiskárna s vykreslením tvarů znaků neměla žádné problémy.




Standardní text - 600 dpi




Standardní text - 1200 dpi


U šedých odstínů textu rozdíl v 600 a "1200" dpi patrný byl, lišil se způsob tvorby jednotlivých odstínů, ale pouhým okem byste těžko určili, který výstup je ve kterém režimu. Jinak byl výsledek srovnatelný s konkurencí.




Šedý text - 600 dpi




Šedý text - 1200 dpi


Při tisku čárové grafiky se vše vrátilo ke starému a žádný rozdíl mezi režimy tisku nebyl pozorovatelný. Viditelná však byla mírná kostrbatost svislých čar (opět upozorňuji, že výřez je otočený o 90°), stejně jako u tiskárny Xerox, což je rebrandovaný Samsung, jak jsem již uvedl. Zde bylo vlnění o trochu menší, ale stále viditelné, i když samozřejmě ne pouhým okem, takže tento neduh nelze považovat za velký nedostatek. Zatím tedy možnost "Třída 1200 dpi" dokazuje jen svůj marketingový význam, v kvalitě tisku se nijak neprojevila.




Čárová grafika - 600 dpi




Čárová grafika - 1200 dpi


Černobílý přechod konečně alespoň trochu ukazuje, že lepší režim skutečně nějaké opodstatnění má, i když nejde o nic stěžejního. Zatímco v 600 dpi byl i pouhým okem mírně patrný rastr ditheringu, u režimu 1200 dpi je výsledek o chlup hladší a rastr méně zřetelný. V obou případech se však projevilo nepříjemné vodorovné proužkování, více o něm však až v následujícím odstavci.




Černobílý přechod - 600 dpi




Černobílý přechod - 1200 dpi


Tisk fotografií bohužel o chlup lepší výstup ve vyšším tiskovém režimu nepotvrdil. Rastr fotografií byl téměř identický, mírně se lišil jen tvar bodů, které utvářely jednotlivé odstíny (viz detail). Především se však v plné míře projevilo zmíněné proužkování, které je vidět i na naskenovaných obrázcích. Měli jsme tu sice již i výraznější proužkování tisku, ale i tak je tento výsledek podprůměrný. Nebýt toho, celkové podání fotografií by nevypadalo nejhůře, chyběl sice trochu kontrast ve středních tónech, ale to by se dalo doladit v grafickém editoru a částečně i v ovladačích.




Fotografie - 600 dpi




Fotografie - 1200 dpi


Výřez obrázku výše prozrazuje, jak málo se od sebe liší tisk v režimu 600 dpi a "Třída 1200 dpi". Tento režim považuji v podstatě za zbytečný a skoro bych ho označil za šálení uživatele. U ostatních výrobců to však obvykle není o nic lepší.




Detail fotografie - 600 dpi




Detail fotografie - 1200 dpi


Společnost Samsung uvedla na trh tiskárnu, která v konkurenci tak trochu zaniká. Nabízí sice příjemnou rychlost tisku za nevysokou cenu, ale ostatní parametry, jako je kvalita tisku, vybavení a bohužel také vysoké náklady na tisk, jsou buď průměrné nebo dokonce podprůměrné. Pokud Samsung nezapracuje alespoň na snížení tiskových nákladů, obávám se, že jen samotná vyšší rychlost tisku pro doporučení ke koupi nestačí.


Dobrá průběžná rychlost tisku
Vysoké náklady na tisk
Ikona Odkaz na databázi
Proužkování fotografií
Ikona Odkaz na databázi
Startovací toner s kapacitou jen 700 stránek
Ikona Odkaz na databázi
USB pouze ve verzi 2.0 Full-speed
Cena v době testování: cca 2 250 Kč s DPH


Srovnání s dalšími tiskárnami je ve vyhodnocení testu.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Samsung ML-2240 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení tiskárny děkujeme Samsungu.



Vývoj ceny testovaného produktu: