Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test netbooků: Acer Aspire One 531h

15.12.2009, Jan Vítek, recenze
Test netbooků: Acer Aspire One 531h
Do vánočního testu netbooků se zařadil také model Aspire One od známé společnosti Acer, která je v této oblasti velmi zkušená a nabízí v ní velké množství produktů. Testovaný model má standardní hardwarovou výbavu doplněnou o vysokokapacitní baterii a také možnost výbavy modulem 3G.

Netbook a jeho zpracování


Acer Aspire One 531h je vyroben z poměrně hladkých černých plastů, ale ty mají matnou povrchovou úpravu, takže se tolik nemusíme obávat velké viditelnosti otisků prstů a jiných nečistot. Zpracování celkově je netbook velmi slušné, což se týká i displeje s pevným víkem, takže proti Aceru nelze v tomto ohledu říct ani popel.


- klikněte pro zvětšení -

Na víku si můžeme prohlédnout lesklé logo výrobce, ale také v rohu logo SignalUp, což znamená, že tento netbook má být schopen zajistit nepřetržitou konektivitu i při přechodu z jedné Wi-Fi zóny do druhé. Víko také kupodivu nesahá až k samému zadnímu okraji, takže ten je v podstatě součástí základny a dovoluje využití tlusté baterie.


- klikněte pro zvětšení -

Spodek přístroje ukáže tři odnímatelné panely - největší pro pevný disk, střední kryje jeden slot SO-DIMM zabraný 2GB DDR2 modulem od Samsungu a pod posledním je neosazený mini PCIe slot. Menší vadou na kráse byla již upadlá gumová nožka v předním rohu, avšak i bez ní se netbook na rovné desce stolu nekýval.



Pravý bok netbooku Aspire One je spíše poloprázdný. Nabídne nám nejdříve čtečku karet 5 v 1 pro typy SD, xD, MS, MS Pro a MMC, dále dvojici portů USB 2.0, pak dlouho nic a nakonec kulatý napájecí konektor a hned vedle otvor pro zámky Kensington.



Přední hrana nenabízí zhola nic, tedy až na jednu maličkost, a sice jednopolohový vypínač bezdrátových rozhraní. A zadní hrana je zcela zabrána baterií a klouby displeje, takže na ni se už nic dalšího vejít nemůže.



Levý bok je již zaplněn více, ovšem to především kvůli výdechu chlazení. Nejdříve ale narazíme na 3,5mm konektor pro sluchátka, stejný pro mikrofon, dále třetí a poslední USB 2.0, analogový obrazový výstup přes D-Sub a nakonec RJ-45 10/100 Ethernetu.



Víko přístroje s displejem drží dva silné klouby odvádějící dobrou práci, protože displej v jakékoliv nastavené poloze drží pevně a neklepe se. Maximální úhel otevření je cca 140°, tedy dostatečný i pro položení na klín.


- klikněte pro zvětšení -

Z rámu displeje se dozvíme o optimalizaci webkamery pro chat v nízkém osvětlení a prohlédnout si můžeme postranní měkké podložky, aby si displej mohl na základnu bezpečně sednout. Pak je tu samotná základna a její horní lišta. Pokud po ní pojedeme ve směru čtení (ne, nejsme Arabové), pak nejdříve narazíme na vypínač rozhraní Bluetooth. Osobně se mi oddělené vypínání rozhraní Bluetooth od Wi-Fi velmi zamlouvá, neboť je zřejmé, že kolikrát nemusíme chtít, aby se jedním přepínačem vypnula obě. Pak jsou hned vedle tři zeleně podsvícené kontrolky pro pevný disk a funkce Num Lock a Caps Lock. Lišta pak pokračuje až na druhý konec přístroje, kde narazíme na tlačítko Power se zeleným nebo oranžovým podsvícením (podle stavu počítače).



Následuje klávesnice, na níž asi nebudeme psát sáhodlouhé texty, protože jí do plné velikosti dost chybí. Rozložení kláves je celkem běžné, ovšem nám dorazila evidentně verze upravená pro prodej na Slovensku, ale česká se tolik lišit nebude. Mezi speciálními funkcemi pro ovládání jasu, hlasitosti či vypínáním touchpadu ale nalezneme také u kláves F1 až F3 otevření nápovědy, pak spuštění okna s vlastnostmi systému a také spuštění správy napájení.



Technické provedení klávesnice je zdařilé, k čemuž přispívá také její pevný podklad, díky němuž se nijak výrazně neprohýbá, což je problém, kterým dnes ve jménu odlehčení trpí až příliš mnoho mobilních počítačů. Menším zklamáním je však touchpad. Jednak jeho tvar neodpovídá poměru stran displeje (uvědomme si také, že nějaký prostor zabere část pro rolování) a potom by mohl být i celkově větší. Jinak jsou ale jeho tlačítka i povrch dobře použitelné.

Nakonec máme v pravém dolním rohu kontrolku baterie a vedle ní kontrolku bezdrátového rozhraní Wi-Fi.