Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test netbooků: Acer Aspire One 531h

15.12.2009, Jan Vítek, recenze
Test netbooků: Acer Aspire One 531h
Do vánočního testu netbooků se zařadil také model Aspire One od známé společnosti Acer, která je v této oblasti velmi zkušená a nabízí v ní velké množství produktů. Testovaný model má standardní hardwarovou výbavu doplněnou o vysokokapacitní baterii a také možnost výbavy modulem 3G.

Displej


Instalovaný displej Acer CrystalBrite má úhlopříčku 10,1 palce, LED podsvícení a rozlišení WSVGA, tedy 1024 x 600 obrazových bodů. Pozorovací úhly ale nevypadají dobře už když se podíváme na úvodní obrazovku při spouštění systému, kdy stačí jen trošku pohnout hlavou a uvidíme, jak se po obrazovce prohání černý pruh obklopený dvěma stříbrnými.


pohled na LCD zpříma

Černá barva tedy na tomto displeji nebude ani přibližně černá nikdy, pouze asi na jedné třetině obrazu.


pohled na LCD zboku - úhel 45 ° (foceno stejným časem jako při pohledu zpříma)

Pohled ze strany barvy sice příliš nemění, ovšem nastane klasický pokles jasu, jinak je vše v pořádku.


pohled na LCD zespodu - úhel 45 °

Pokud se zaměříme na vertikální pozorovací úhly, pak pohled zespoda ihned ukáže invertující se tmavé odstíny, za nimiž postupně následují i světlejší barvy. Pohled seshora naopak celkový obraz nejdříve zesvětlí a pak se začnou deformovat barvy (z bílé se stane nejdříve růžová a pak červená, apod). Na fotografii můžeme u barevného přechodu jasně vidět, jak se odstíny slévají do třech základních barev a u černobílého přechodu i na fotografii zase jejich invertování. Relativně nezměněny tedy zůstanou ty odstíny, které se co nejvíce blíží jednotlivým RGB složkám, čili klasické TN.

Celkově použitý displej dle mého názoru stojí někde pod průměrem.


Webkamera


Webkamera Acer Crystal Eye má sice rozlišení pouze 0,3 megapixelu, avšak jednak to stačí na dobře použitelné rozlišení 640 x 480 a pak je dle výrobce optimalizována pro použití v nízkém osvětlení.



To se při její zkoušce potvrdilo, protože ač je obraz trošku mdlý a vlivem rozlišení i nepříliš ostrý, jeho obnovovací frekvence byla i za šera slušná a také zpoždění prakticky žádné.


Zvukový systém


Ke zvuku u tohoto netbooku nelze říci nic jiného, než že byl takový očekáván. Znamená to dostatečnou hlasitost pro přehrávání filmů v tiché místnosti, ale pro pouštění hudby jsou reproduktorky moc mdlé, bez rozlišení, basů a zkrátka všeho, co je poslech hudby důležité.


Ergonomie


A na konec této kapitoly několik slov o ergonomii, kam zařadíme také rozmístění portů. Ty jsou výhradně po stranách notebooků a pokud budeme předpokládat, že Acer myslel především na pravoruké uživatele, tak bych neviděl problém. Častěji využívané porty jsou umístěny vzadu, nebo aspoň na levé straně, což se ani tolik ale netýká USB portů. Zde bych problém tedy rozhodně neviděl.

Horší to je již s klávesnicí a touchpadem, které jsou prostě a jednoduše pro takový přístroj až příliš malé a nevhodné pro vážnou práci, jako spíš pro zadání webové adresy nebo krátký chat. Zde mohl Acer využít téměř celou šířku přístroje, ale nestalo se tak a po stranách zbylo ještě asi po centimetru místa. Stejně tak touchpad mohl být s trochou snahy o něco větší