Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test netbooků: Asus Eee PC 1008HA

17.12.2009, Jan Vítek, recenze
Test netbooků: Asus Eee PC 1008HA
Asus jako společnost, která iniciovala příchod netbooků, nemůže v našich testech chybět. Vybrán byl zástupce Eee PC 1008HA v červeném provedení. Ten nabízí především moderní design se štíhlým tělem, nízkou hmotností a také relativně dlouhou výdrž na baterie.

Displej


Instalovaný displej má úhlopříčku 10,1palce a rozlišení WSVGA, tedy 1024 x 600. Asus dovoluje u něj vylepšit barevné podání pomocí vlastní funkce Splendid, což platí pro přehrávání videa i prosté zobrazení. Jde tedy o klasický netbookový displej vyráběný technologií TN a podsvícený pomocí bílých LED, díky nimž se má zlepšit barevné podání (především bílá) a především snížit spotřeba oproti trubicím CCFL. Výhodou ostatně také je to, že displeje pak mohou být výrazně tenčí.


pohled na LCD zpříma

Situace s úhly pohledu není tak špatná. Při pohledu zpříma jsou barvy jasné a vyrovnané, ovšem běda jak se vykloníte z ideálního úhlu. Pak začne dobře známé invertování barev začínající u nejtmavějších odstínů a postupující k těm nejsvětlejším. Pokud se podíváme zespoda z extrémního úhlu, pak je patrné, že ušetřeny byly pouze základní složky a pohled seshora zase ukáže naprosté invertování jasně bílé barvy a třeba růžová se změní v modrou. Celý obraz se tak skládá z kombinace černé, fialové a světle modré barvy.


pohled na LCD zboku - úhel 45 ° (foceno stejným časem jako při pohledu zpříma)

Horizontální výkyv z přímého pohledu nemá příliš negativní účinky. Sice stabilně, ale celkem mírně klesá jas, ale barvy se téměř nijak nedeformují, jenom černé pozadí začne znatelně světlat. Na druhou stranu se takto dokáže velmi projevit lesklá povrchová úprava, což je ale problém všech podobných modelů.


pohled na LCD zespodu - úhel 45 °

Celkově tedy není LCD u Eee PC 1008HA nic, o čemž byste měli psát mamce. Je to prostě a jednoduše jeden z řady netbookových displejů, které si jsou často podobné jako vejce vejci, a tak musí výrobci jejich výhody schovávat za různé "technologie" a označení, ať už je to Color-Shine (Asus), CrystalBrite (Acer), TruBrite (Toshiba), TruLife (Dell) či Illumi-Lite (Hewlett-Packard). Nějak se prostě od sebe odlišit musí.


Webkamera


Instalovaná webkamera má pro své účely dostupný software E-CAM, díky nemuž můžete snímat obrázky (fce Time Capturing pro průběžné zachytávání v čase), videa, nebo si do obrazu nechat přidělat různá pozadí, efekty, srdíčka, animace a podobné ptákoviny. Nás ale zajímá především obraz a vyladění takové kamery.



Obecně se setkáváme s tím, že výrobce se zaměří buď na kvalitu obrazu, nebo jeho obnovovací frekvenci. Zde jde o první případ, takže i v nízkém osvícení uvidíte barevný a málo zašumělý obraz, avšak místo pohybu na něm pouze šmouhy, naštěstí bez výrazného zpoždění. Doladit si můžete samozřejmě jako u každé webkamery jas, kontrast, sytost, zisk, atd. Webkamera je tedy ideální pro komunikaci i v přítmí, při níž budete ale muset pokud možno nehybně sedět a civět směrem k displeji.


Zvukový systém


Podání zvuku bývá často u notebooků tristní a zvláště netbooky se v tomto nechvalně vyznamenávají kvůli svému malému tělu, za což samozřejmě nemohou. Existují však také modely notebooků, jež si na zvuku zakládají, takže se dočkáme klidně i systému 4.1, tedy 4 reproduktory a subwoofer. Toto sice není podobný případ, ale přesto se jednalo o příjemné překvapení.

Eee PC 1008HA má v přední části základny umístěné dva reproduktory a ty dokáží poskytnout nad očekávaní kvalitní a silný zvuk dokonce i s náznakem basů. Na zvuk si tedy u tohoto netbooku v žádném případě nemůžeme stěžovat, jako jej spíše výrobci pochválit, protože před ním by se zastyděl leckterý notebook.


Ergonomie


Poslední část této kapitoly se týké komfortu uživání a budeme hovořit o portech a ovládacích prvcích. Portům lze vytknout pouze to, že se schovávají za malé panýlky, avšak ty jsou umístěny až vzadu, takže nám v ničem nemohou vadit. Jedinou věcí blízko uživateli je čtečka karet SD/SDHC a MMC, která jako by tam ani nebyla.

Zbytek padne na klávesnici a touchpad. Klávesnice samotná zcela uvědoměle zabírá co největší prostor, aby mohla nabídnout velké klávesy. Ty se o to snaží i samy minimalizací drážek mezi sebou, což osobně moc nekvituji, protože tím ztrácím možnost se dobře orientovat po hmatu. Jinak se mi ale zamlouval velký Enter i Backspace, ale již ne tolik provedení směrových šipek.

Ovšem za co si tento netbook odnese asi nejvíce nadávek, jsou tlačítka touchpadu. Ten sám o sobě není špatný, prst po něm dobře klouže a podporována je i funkce MultiTouch pro rolování či zoomování. Ale jeho tlačítka jsou velmi nepovedená, protože mají tak tuhý stisk, že se vám nebude chtít s nimi vůbec pracovat. Škoda, velká škoda.